Κάλεσμα εθελοντών για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης στον Φοίνικα Σύρου

12/09/2023


Η κοινοτική Βιβλιοθήκη στον Φοίνικα, Παιδική & Εφηβική, Συνεργατική & Δανειστική θα είναι και φέτος σταθερά ανοιχτή δύο απογεύματα την εβδομάδα. Tην εποπτεία του χώρου αναλαμβάνουν μέλη της Κοινότητας του Φοίνικα, καθώς και τα μέλη της ομάδας αφήγησης ΠαραμυθιαΖω. Ωστόσο, η Βιβλιοθήκη χρειάζεται να ανοίγει περισσότερες φορές την εβδομάδα, ενώ κάθε νέος τίτλος που έρχεται χρειάζεται τη φροντίδα του. Γι’ αυτό, προσκαλούμε όποιον πιστεύει ότι μπορεί να διαθέσει έστω και μια μέρα τον μήνα ώστε όλοι μαζί να καταφέρουμε να παραμείνει ανοιχτή περισσότερες μέρες και με καλύτερες συνθήκες.
Με το καλό, η Βιβλιοθήκη θα ανοίξει με τακτικό ωράριο τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε, μπορείτε να δανειστείτε βιβλία την Τετάρτη 13 & 27 Σεπτεμβρίου, 5-7μμ.

Τι μπορεί να κάνει ένας εθελοντής για τη Βιβλιοθήκη στον Φοίνικα:
Εξυπηρέτηση κοινού τις ώρες που είναι ανοιχτή η Βιβλιοθήκη: Το πρόγραμμα καταρτίζεται μετά από συνεννόηση και σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα όλων. Όσο περισσότεροι επόπτες, τόσο περισσότερες μέρες μπορεί να είναι ανοιχτή η Βιβλιοθήκη.
Δημιουργία δράσης: Μπορεί κάποιος (άτομο ή φορέας) να υλοποιήσει μια δράση εντός ή εκτός ωρών λειτουργίας του χώρου, μια φορά ή επαναλαμβανόμενα. Για παράδειγμα, πέρυσι είχαμε τις «Ιστορίες στον τοίχο» την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα. Παρουσίαση βιβλίων, διοργάνωση ομάδων επιτραπέζιων παιχνιδιών, αναγνώσεις και όποια άλλη καλή ιδέα είναι ευπρόσδεκτη.
Αρχειοθέτηση νέων τίτλων: Ευτυχώς συνεχώς έρχονται νέα βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια! Αυτά καταχωρούνται σε ηλεκτρονικό αρχείο ώστε και να μη χάνονται και να γνωρίζουμε ποιος έκανε κάθε δωρεά. Προϋποθέτει μέτρια γνώση excel.
Σφράγιση τίτλων: Μετά την αρχειοθέτηση και πριν μπουν στα ράφια, σε κάθε βιβλίο ή επιτραπέζιο, μπαίνει μια σφραγίδα με τον κωδικό του αριθμό, τη χρονιά υποδοχής και το όνομα του δωρητή.
Καθαρισμός χώρου: Όλα καθαρίζονται τακτικά, για την προστασία της υγιεινής των μελών: Ράφια, βιβλία, πατώματα, χαλιά και τατάμι, τουαλέτες.

Δηλώσεις πρόθεσης εθελοντικής συμμετοχής στον σύνδεσμο
https://forms.gle/HAeHpaeTGhQMJFgq7

Τι μπορεί να κάνει κάποιος στη Βιβλιοθήκη στον Φοίνικα
Μικροί και μεγάλοι μπορούν να ξεφυλλίσουν, να διαβάσουν και να δανειστούν για 15 ημέρες όποιο βιβλίο επιθυμούν. Στον χώρο υπάρχουν τραπέζια, καναπέδες, μαξιλάρες και χαλιά ώστε ο καθένας να βρει το σημείο που του ταιριάζει. Τα πολύ μικρά παιδιά χρειάζεται να συνοδεύονται από οικείους τους ενήλικες (γονείς, κηδεμόνες, φροντιστές, εκπαιδευτικούς κοκ).
Παρακολουθείτε τη σελίδα της Βιβλιοθήκης στο facebook για να ενημερώνεστε για νέες αφίξεις βιβλίων, σχόλια από αναγνώστες και τη διοργάνωση εκδηλώσεων στον χώρο της Βιβλιοθήκης.

Τι μπορεί να δωρίσει κάποιος στη Βιβλιοθήκη στον Φοίνικα
Για την επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη δεν είναι υποχρεωτική η δωρεά βιβλίων, ωστόσο είναι ευπρόσδεκτη:
Κατηγορίες βιβλίων: παιδική και εφηβική λογοτεχνία, κυρίως για 0-8 ετών: ιστορίες, παραμύθια, κόμικ, θεματικοί τόμοι. Παρακαλούμε μη φέρνετε εγκυκλοπαίδειες, λεξικά και σχολικά βιβλία.
• Σε κάθε βιβλίο θα αναγράφεται το όνομα εκείνου που το δώρισε και η χρονιά.
• Στον χώρο υπάρχουν ονομαστικές χάρτινες σακούλες όπου θα τοποθετούνται προσωρινά τα βιβλία ανά δωρητή, μέχρι να καταγραφούν και να αρχειοθετηθούν.
Επίσης, κατά καιρούς χρειάζεται εξοπλισμός, όπως βιβλιοθήκες, μαξιλάρες, τατάμι κά.

Λίγα λόγια για τη Βιβλιοθήκη στον Φοίνικα

Η δανειστική βιβλιοθήκη με βιβλία για παιδιά και εφήβους (αλλά και κάποια για γονείς και γενικότερα ενήλικες) φιλοξενείται στον Φοίνικα, στον χώρο του Συμβουλίου Κοινότητας Φοίνικα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης (πάνω από τα ΚΑΠΗ Φοίνικα). Πρόκειται για μια ιδέα που εποπτεύεται από το Τοπικό Συμβούλιο Φοίνικα με την οργανωτική ευθύνη της ομάδας αφηγητών ΠαραμυθιαΖω και τη συμμετοχή εθελοντών δημοτών, ως μια αφιλοκερδής δράση. Ο χώρος συνεδριάσεων του Τοπικού Συμβουλίου μετατρέπεται σε έναν μικρό πολυμορφικό χώρο όπου, πέραν των συνεδριάσεων, από το 2021 φιλοξενεί τη Βιβλιοθήκη του Φοίνικα, Παιδική & Εφηβική, Συνεργατική & Δανειστική. Έτσι, ένας πολύτιμος για τον Δήμο χώρος αξιοποιείται περαιτέρω και γίνεται ακόμα πιο λειτουργικός, για το καλό του τόπου μας.
Στόχος είναι να συμβάλει στην προώθηση της φιλαναγνωσίας στο παιδικό και νεανικό κοινό του νησιού μας αλλά στην κινητικότητα της τοπικής κοινότητας μέσα από τη συνεργασία.
Έχει έμβλημά της το κολιμπρί, ως σύμβολο της συνεργατικότητας, με βάση έναν παλιό αφρικάνικο μύθο.

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη του Φοίνικα έχει ήδη δεχτεί μια σειρά βιβλίων χάρη στη δωρεά του Νηπιαγωγείου του Κολλεγίου Αθηνών «Ι.Μ. Καρράς». Σε αυτόν τον όγκο, προστίθενται βιβλία που υπάρχουν ήδη στην αποθήκη του κτιρίου και επιλεγμένα βιβλία από την ιδιωτική βιβλιοθήκη των ΠαραμυθιαΖω που επίσης έχουν προκύψει από δωρεές προς την ομάδα αλλά και δεκάδες δωρεές βιβλίων ιδιωτών, όταν πλέον δεν τα χρειάζονται, με ένδειξη του ονόματος του δωρητή στο εσώφυλλο εκάστοτε βιβλίου. Επίσης, συνεχίζεται η προσπάθεια για χορηγίες σε βιβλία και εξοπλισμό εκ μέρους επιχειρήσεων και φορέων (βιβλιοπωλεία, εκδοτικοί οίκοι κοκ) με ανάλογη αναγνώριση.
Έχει δημιουργηθεί σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση όσων αγαπούν το παιδικό και εφηβικό βιβλίο, ενώ θα γίνεται τακτική ενημέρωση για τις δράσεις της Βιβλιοθήκης μέσω των ΜΜΕ.

Ελπίζουμε να γίνουμε περισσότεροι σε αυτήν την προσπάθεια!


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist