Η έμπνευση της ημέρας (Τετάρτη 01-05-2019)

01/05/2019

Καλημέρα και καλό μήνα! Πρωτομαγιά σήμερα και εκτός από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η ημέρα αυτή είναι πάντα και μια καλή αφορμή για βόλτες και εκδρομές. Σήμερα θα μάθουμε λοιπόν από πού προέρχεται το έθιμο του Μαγιάτικου στεφανιού, που κάθε χρόνο στολίζει τις πόρτες των σπιτιών μας!

Τα Θαργήλια ήταν μια αγροτική γιορτή (ίδια περίπου εποχή με τον σημερινό Μάιο) κατά τη διάρκεια της οποίας, οι πιστοί προσέφεραν στους θεούς τους πρώτους καρπούς της νέας σοδειάς και πραγματοποιούσαν μια λατρευτική πομπή περιφέροντας ένα πράσινο ανθισμένο κλαδί από οπωροφόρα δέντρα, στολισμένο με καρπούς.

Το κλαδί συμβόλιζε τη ζωή και την ανανέωσή της και “υποσχόταν” στον κάτοχό του υγεία, καλοτυχία, ειρήνη, ευτυχία και ευφορία. Από αυτό το κλαδί, λέγεται ότι φτάσαμε στο μαγιάτικο στεφάνι, το οποίο πλέον δεν στολίζεται με καρπούς αλλά με λουλούδια της εποχής. Παλαιότερα, η επιλογή των λουλουδιών και ο τρόπος της τοποθέτησης τους δεν ήταν απλή υπόθεση. Κάθε λουλούδι που επέλεγαν είχε το συμβολισμό και την “υποχρέωση” να φέρει εις πέρας ένα έργο. Για παράδειγμα, τα λουλούδια έπρεπε να είναι ανθισμένα για να είναι όλον το χρόνο και το σπίτι που στόλιζαν ανθισμένο ή να έχει κι ένα κλωνάρι λυγαριάς γιατί έτσι θα βρουν αγάπη τα κορίτσια του σπιτιού ή να έχει στη μέση ένα σκόρδο για να διώχνει το κακό το μάτι και άλλα πολλά που έσβησαν με την πάροδο των χρόνων.

Όσο λοιπόν θα ετοιμάζεστε για να βγείτε στην εξοχή και στις παραλίες για να πιάσετε τον Μάη, ακούστε 5 από τα ωραιότερα τραγούδια που γράφτηκαν γι’ αυτόν τον υπέροχο μήνα!

Ετικέτες

Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist