Η έμπνευση της ημέρας (Δευτέρα 04-02-2019)

04/02/2019

Καλημέρα! Φορέστε τα πιο φανταχτερά σας ρούχα, τα χορευτικά σας παπούτσια και προσθέστε πολύ glitter γιατί ξεκινάμε τη βδομάδα μας με disco, και το θρυλικό “Studio 54”, το οποίο στις 4 Φεβρουαρίου του 1980 έδωσε το τελευταίο, θρυλικό πάρτι για το κλείσιμό του, που σηματοδότησε και το τέλος της πρώτης, «αστραφτερής» περιόδου του.

Χτισμένο στην καρδιά του Manhattan, το κτίριο λειτούργησε πρώτη φορά το 1927 σαν αίθουσα όπερας, ενώ μετά από αρκετές αλλαγές το 1942 μετατράπηκε σε ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό studio για το CBS.

To 1977, με τη disco να μεσουρανεί μουσικά και χορευτικά, ο χώρος μετατράπηκε σε nightclub, ονομάστηκε Studio 54 και έγινε παγκόσμιος πόλος έλξης των party animals ανά τον κόσμο, αλλά και σήμα κατατεθέν όλων όσων χαρακτήριζαν τα πρώιμα ‘80s, στρας, ναρκωτικά και ξέφρενα πάρτι μέχρι το πρωί.

Οι ιδιοκτήτες του Steve Rubell & Ian Schrager ξόδεψαν 400.000 δολλάρια για την ανακαίνιση του η οποία διήρκησε 6 εβδομάδες, ενώ διατήρησαν στοιχεία και της θεατρικής αίθουσας και του τηλεοπτικού studio, κάνοντας την αισθητική του χώρου μοναδική, μεταφορικά και κυριολεκτικά, καθώς άλλαζε σχεδόν κάθε βράδυ, ενώ περίφημα ήταν τα «one night only» θεματικά πάρτι του, με το χώρο να μεταμορφώνεται, και τα εκκεντρικά δρώμενα να έχουν την τιμητική τους και να ικανοποιούν τους ιδιότροπους, πλούσιους και διάσημους πελάτες.

Η ιδιαίτερη σχέση του με το νόμο ξεκίνησε μόλις από τον πρώτο μήνα λειτουργίας του, καθώς το club δεν διέθετε άδεια πώλησης αλκοόλ και έκλεισε για ένα βράδυ, σερβίροντας επισήμως από το επόμενο, αποκλειστικά σόδα και φρουτοχυμό, κάτι το οποίο προφανώς δε συνέβη ποτέ, λόγω μίας ειδικής άδειας πώλησης αλκοόλ σε περιπτώσεις γαμήλιων πάρτι και πολιτικών συγκεντρώσεων, την οποία και εκμεταλλεύτηκαν «προσωρινά».

Τεράστιο μέρος της δημοφιλίας του, το χρωστάει στους διάσημους θαμώνες του: Andy Warholl, Liza Minnelli, Elizabeth Taylor, Mick Jagger, Debbie Harry, Elton John, Truman Capote, Freddy Mercury, Diana Ross, David Bowie, Woody Allen, Salvador Dalí αλλά και στην υπερβολικά αυστηρή «πόρτα» του, για την οποία οι ιστορίες αγγίζουν τα όρια του εξωπραγματικού. Ο Andy Warhol έλεγε χαρακτηριστικά ότι στην πόρτα εφαρμοζόταν δικτατορία, αλλά εντός του καταστήματος υπήρχε η απόλυτη δημοκρατία… και πολλά χρήματα, καθώς μετά το κλείσιμο του Studio 54, η αστυνομία βρήκε τεράστια ποσά σε χαρτονομίσματα, χτισμένα μέσα στους τοίχους.

Το φινάλε των θρυλικών αυτών πάρτι δόθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1980, καθώς τα υπερβολικά υψηλά κέρδη του club, το έβαλαν στο στόχαστρο των αρχών και οι ιδιοκτήτες του συνελλήφθησαν για φοροδιαφυγή 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων και φυλακίστηκαν. Το club ξανάνοιξε το 1981 υπό νέα διεύθυνση, χάνοντας όμως σταδιακά την παλιά του αίγλη, ενώ από το 2004 λειτουργεί και πάλι σαν θεατρική σκηνή, με ένα μικρό συναυλιακό χώρο στο δεύτερο όροφο.

Πιστοί στο πνεύμα της εποχής, σήμερα ακούμε το περίφημο «Le Freak» από τους Chic, το οποίο έγραψαν όταν την Πρωτοχρονιά του 1977 τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο studio 54, παρά το γεγονος ότι ήταν καλεσμένοι στο θρυλικότερο ίσως πάρτι εκείνης της εποχής.

Ετικέτες

Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist