Η έμπνευση της ημέρας (Πέμπτη 04-07-2019)

04/07/2019

Καλημέρα! Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ηλίας Κατσούλης και η έμπνευση της ημέρας είναι αφιερωμένη σε εκείνον!

Γεννήθηκε το 1939 στο Λουτρό Κορινθίας. Σπούδασε φιλολογία και εργάστηκε ως εκπαιδευτικός. Έγραφε στίχους από μικρός, ωστόσο η εμφάνιση του στη δισκογραφία έγινε συμπτωματικά, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς συνθέτες και τραγουδοποιούς, για να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους στιχουργούς των τελευταίων χρόνων.

Τραγούδια του έχουν μελοποιήσει οι Νίκος Τάτσης, Μιχάλης Τερζής, Τάσος Γκρους, Γιάννης Σπανός, Παντελής Θαλασσινός, Νότης Μαυρουδής, Χρήστος Νικολόπουλος, Μανόλης Πάππος, Γιώργος Αρσενίδης κ.ά., ενώ έχουν ερμηνευτεί από σημαντικές φωνές: Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Λιδάκης, Γιώργος Νταλάρας, Παντελής Θαλασσινός, Γλυκερία, Σοφία Παπάζογλου, Νίκος Ανδρουλάκης, Βούλα Σαββίδη, Κώστας Μάντζιος κ.ά.

Στο βιογραφικό που ο ίδιος έγραψε, με τον ιδιαίτερο τρόπο του, διαβάζουμε: «Γενέθλιος τόπος: ένα ωραίο παραλιακό χωριό της Κορινθίας (Λουτρό). Μπορεί και Σμύρνη, Πόλη, Αλεξάνδρεια, Οδησσός –σε προηγούμενες ζωές– αλλιώς δεν εξηγείται η λατρεία που τους έχει. Έτος γεννήσεως: δε συνηθίζεται τελευταία στα βιογραφικά, αλλά εύκολα υπολογίζει κανείς από τα συμφραζόμενα. Σπουδές: Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σταδιοδρομία: τυχερός που υπηρέτησε δύο αγάπες, το σχολείο ως καθηγητής από το 1967-2001 και το τραγούδι ως στιχουργός από το 1984.

Στο χώρο αυτό βρέθηκε συμπτωματικά και, χωρίς να το καταλάβει, μετράει περισσότερα από 350 τραγούδια, στη δισκογραφία, αλλά και χωρίς τη γνωριμία του με τον Παντελή Θαλασσινό, κανείς δε θα του ζητούσε τώρα βιογραφικό. Αγάπες: τα βιβλία, η μουσική, το ποδόσφαιρο (ΑΕΚ και όλες οι «προσφυγικές» ομάδες), οι φίλοι (πολλοί και εκλεκτοί) και -δυστυχώς- το τσιγάρο (πλήρης εξάρτηση). Κατόρθωμα: με τόσες απασχολήσεις, η δημιουργία οικογένειας, δύο παιδιά (το σημαντικότερο έργο του, αν και αυτό ανήκει στην υπομονή και τη μεγαλοψυχία της γυναίκας του). Τόπος νοσταλγίας και συνεχούς επιστροφής: Λουτρό Κορινθίας».

Έφυγε σε ηλικία 69 ετών, τον Αύγουστο του 2008.

(Πηγή: www.pantelisthalassinos.gr)


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist