Η έμπνευση της ημέρας (Τρίτη 05-03-2019)

05/03/2019

Καλημέρα! Η έμπνευση της ημέρας σήμερα είναι αφιερωμένη στoν Μανώλη Ρασούλη που έφυγε σαν σήμερα το 2011 και με αφορμή αυτό θα ακούσουμε το άλμπουμ “Η εκδίκηση της γυφτιάς”, έναν δίσκο ορόσημο για την καριέρα του αλλά και για την ελληνική μουσική.

Tο 1978 λοιπόν, μέσα σε μια άκρως πολιτικοποιημένη εποχή και αρκετά δύσκολη για το ελληνικό τραγούδι, μόλις πέντε χρόνια μετά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, κυκλοφορεί ο δίσκος «Η εκδίκηση της γυφτιάς». Την μουσική υπογράφει ο Νίκος Ξυδάκης, όπου για πρώτη φορά επιχειρεί αυτό που λέμε “λαϊκό” τραγούδι. Ήταν μια πρόκληση και για τον ίδιο όπως έχει αναφέρει. Τους στίχους υπογράφει ο Μανώλης Ρασούλης, και όλο αυτό το εγχείρημα ντύνεται με τις φωνές των Νίκο Παπάζογλου, Διονύση Σαββόπουλου, Σοφία Διαμάντη και Δημήτρη Κοντογιάννη.

Μόλις ο δίσκος κυκλοφορεί δέχεται την μια αρνητική κριτική μετά την άλλη και όλοι πιστεύουν πως έχει πιάσει πάτο, καθώς οι πωλήσεις ανταποκρίνονται στις κριτικές.

Εν μια νυκτί όμως, λίγους μήνες μετά, καλούν τον Νίκο Παπάζογλου να παρουσιάσει την «Γυφτιά» σε μια συναυλία του φοιτητικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης. Και εκεί συνειδητοποιεί πως το φοιτητικό κοινό γνωρίζει τα τραγούδια του δίσκου, καλύτερα και από τους δημιουργούς του. Οι νεολαία της εποχής είχε δώσει την απάντησή της σε ότι διαδραματιζόταν τότε. Μετά από αυτό οι πωλήσεις άρχισαν να αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Το «Τρελή κι αδέσποτη», το “Κυρ διευθυντά των δίσκων” και το «Κανείς εδώ δεν τραγουδά» (σε στίχους Τάκη Σιμώτα), είναι από τα τραγούδια που πάντα θα τραγουδάμε και θα αγαπάμε να ακούμε στο ραδιόφωνο.

Ακούστε όλο το δίσκο εδώ:


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist