Η έμπνευση της ημέρας (Παρασκευή 11-01-2019)

11/01/2019

Στη σημερινή έμπνευση της ημέρας φιλοξενούμε μία λίστα με τραγούδια που βασίστηκαν σε μελοποιημένη ποίηση του αγαπημένου ποιητή των θαλασσών, του Νίκου Καββαδία, με αφορμή τη συμπλήρωση 109 ετών από τη γέννησή του.

O Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1910 στο Νίκολσκι Ουσουρίσκι της Μαντζουρίας από γονείς Κεφαλονίτες. Ο πατέρας του Χαρίλαος Καββαδίας διατηρούσε γραφείο γενικού εμπορίου. Το 1914 ο Νικόλας έρχεται με την οικογένεια του στην Ελλάδα και εγκαθίσταται αρχικά στην Κεφαλονιά και αργότερα στον Πειραιά όπου και φοιτά στο Δημοτικό με συμμαθητή τον Γιάννη Τσαρούχη. Δεκαοκτώ ετών, αρχίζει να δημοσιεύει ποιήματα στο περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας με το ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχάλας και εκδίδει ο ίδιος το σατυρικό φυλλάδιο “Σχολικός Σάτυρος”, γράφοντας ποιήματα για τους συμμαθητές του. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, δίνει εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή. Όμως την ίδια περίοδο πεθαίνει ο πατέρας του και αναγκάζεται να εργαστεί σε ναυτικό γραφείο. Συνεχίζει να συνεργάζεται με διάφορα φιλολογικά περιοδικά. Το Νοέμβριο του 1928, βγάζει ναυτικό φυλλάδιο και μπαρκάρει ως “ναυτόπαις” τον επόμενο χρόνο στο φορτηγό “Άγιος Νικόλαος”, μαζί με το μικρότερο αδελφό του Αργύρη.

Τον Ιούνιο του 1933 κυκλοφορεί η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο “Μαραμπού”. Το 1939 παίρνει το δίπλωμα του ραδιοτηλεγραφητή κατωτέρας τάξεως. Στον πόλεμο του ’40 υπηρετεί στην Αλβανία, ενώ με τη συνθηκολόγηση του ελληνικού στρατού επιστρέφει στην Αθήνα.

Τον Ιανουάριο του 1947 οι εκδόσεις Θ. Καραβία κυκλοφορούν τη δεύτερη ποιητική συλλογή του Ν. Καββαδία, με τίτλο “Πούσι“, ενώ επανεκδίδεται και το “Μαραμπού”. Από το 1954 μέχρι και το 1974, ταξιδεύει διαρκώς με πολύ μικρά διαλείμματα. Στις 10 Φεβρουαρίου 1975, στην Αθήνα, στην κλινική «Άγιοι Απόστολοι», αφήνει την τελευταία του πνοή ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, παρουσία πολλών ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης. Την ίδια χρονιά, κυκλοφορεί η τρίτη του ποιητική συλλογή με τίτλο “Τραβέρσο“.

Πολλά από τα ποιήματα του μελοποιήθηκαν και έγιναν αγαπημένα τραγούδια με πιο γνωστά εκείνα με τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ακόμα μεμονωμένες μελοποιήσεις από γνωστούς τραγουδοποιούς, καθώς και η ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά από τους Ξέμπαρκους το 1986.

Μερικά από τα αγαπημένα μας τραγούδια, βασισμένα στην ποίηση του Νίκου Καββαδία σας παρουσιάζουμε στην ακόλουθη playlist.
Καλή ακρόαση!


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist