Η έμπνευση της ημέρας (Τρίτη 19-03-2019)

19/03/2019

Καλημέρα με ρετρό διάθεση! Σήμερα στην έμπνευση της ημέρας θ’ ακούσουμε το τραγούδι “Ζητάτε να σας πω”, του Αττίκ που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1885. Ο Αττίκ (Κλέων Τριανταφύλλου) ήταν συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής των τραγουδιών του και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού στις αρχές του 20ού αιώνα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αίγυπτο, όπου παρακολούθησε μαθήματα μουσικής. Το 1907 φτάνει στο Παρίσι, για να σπουδάσει πολιτικές και οικονομικές επιστήμες – ως συνέχεια των σπουδών του στη Νομική σχολή Αθηνών – όμως αποφασίζει να τις εγκαταλείψει γρήγορα για να γραφτεί στο Conservatoire de Paris, όπου θα έχει καθηγητές τον Gabriel Fauré, τον Camille Saint-Saëns και τον Émile Pessard. Στο Παρίσι θα εκδόσει περίπου 300 συνθέσεις, τραγούδια, μουσική για πιάνο, για οπερέτα, για μπαλέτο κ.α. και θα γίνει ιδιαίτερα γνωστός.

Συνεργάστηκε ως ηθοποιός με διάφορους θιάσους και συμμετείχε σε περιοδείες σε διάφορες χώρες ως το 1930, οπότε εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και δημιούργησε την περίφημη «Μάντρα του Αττίκ».
Λίγο πριν από τον θάνατό του πρωταγωνίστησε στην ταινία “Χειροκροτήματα” του Γιώργου Τζαβέλλα που είχε κάποια σχεδόν αυτοβιογραφικά στοιχεία. Στην ταινία αυτή ο Αττίκ, κουρασμένος από τις κακουχίες της κατοχής και υπερβολικά μελοδραματικός, σε λίγα θύμιζε τη γεμάτη δυναμισμό και ευφυΐα προσωπικότητα του δημιουργού της «Μάντρας». Λίγους μήνες μετά αυτοκτόνησε παίρνοντας υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών, αποτέλεσμα κατάθλιψης στην οποία είχε περιπέσει.

“Ζητάτε να σας πω” – Η ιστορία

Ο δεύτερος γάμος του Αττίκ με την καλλονή της εποχής, την ηθοποιό Μαρίκα Φιλιππίδου είχε ατυχή κατάληξη. Όταν ένα βράδυ η Φιλιππίδου με τον νέο σύζυγό της, τον ίλαρχο Σταμάτη Μερκούρη (πατέρα της της Μελίνας Μερκούρη), εμφανίστηκε στη Μάντρα, το κοινό, περιπαιχτικά, άρχισε να ζητά το τραγούδι “Είδα Μάτια”, που ήταν γραμμένο για εκείνην. Ο Αττίκ αποσύρθηκε πικραμένος, και μετά από 10 λεπτά, αφού αυτοσχεδίασε, επέστρεψε και έπαιξε το “Ζητάτε να σας πω” ως απάντηση. Έχει τραγουδηθεί από πολλά μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού όπως η Δανάη, η Χάρις Αλεξίου, η Τάνια Τσανακλίδου, η Αρλέτα, ο Μανώλης Φάμελλος κ.α. , εμείς θα το ακούσουμε από την πιο πρόσφατη εκτέλεσή του, με τη Μαρίζα Ρίζου, η οποία στην εισαγωγή εξιστορεί και το πώς γράφτηκε το τραγούδι αυτό.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist