Η έμπνευση της ημέρας (Τετάρτη 20-02-2019)

20/02/2019

Σήμερα έχει γενέθλια ο αγαπημένος τραγουδοποιός Ορφέας Περίδης κι έτσι δικαιωματικά η έμπνευση της ημέρας είναι αφιερωμένη σ’εκείνον!

Ο Ορφέας Περίδης σπούδασε μουσική σε διάφορα ωδεία και πήρε πτυχίο Αρμονίας και κλασσικής κιθάρας. Πριν γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό, τραγούδαγε και έπαιζε κιθάρα σε διάφορα λαϊκά μαγαζιά. Το 1990 συμμετείχε στο δίσκο του Νίκου Παπάζογλου “Σύνεργα” με τρία τραγούδια (“Μάτια μου”, “Φεύγω”, “Θάνατο θέλω τραγικό”) που έκαναν αίσθηση. Δύο χρόνια μετά, στους Αγώνες τραγουδιού της Καλαμάτας, πήρε το τέταρτο βραβείο με το τραγούδι “Ο Ρομπέν των καμένων δασών”. Το 1993 κυκλοφορεί τον πρώτο δίσκο “Αχ ψυχή μου φαντασμένη”, που περιλαμβάνει τα πολύ γνωστά “Φωτοβολίδα”, “Ζηλεύει η νύχτα” κ.ά. Το 1996 κυκλοφόρησε ο δεύτερός του δίσκος, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος, με τίτλο “Καλή σου μέρα αν ξυπνάς”, από τον οποίο ξεχωρίζει το “Αχ να σε δω” και το “Κάτι μου κρύβεις”.

Το 1998 συμμετείχε στο δίσκο του Μανώλη Λιδάκη, “Ο ήλιος του Γενάρη”, για τον οποίο συνέθεσε κάποια από τα τραγούδια. Ακολουθεί ο τρίτος δίσκος “Για πού το ‘βαλες καρδιά μου”, το 1999, που περιλαμβάνει το γνωστό “Υλαγιαλή” και το ομώνυμο του δίσκου. Το 2000 έγραψε μουσική για το θέατρο (για το έργο “Αγγέλα” του Γιώργου Σεβαστίκογλου σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη και “Ο Πειρασμός” του Γρηγορίου Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη). Το 2001 δοκίμασε κάτι διαφορετικό κυκλοφορώντας ένα δίσκο αποκλειστικά με παιδικά τραγούδια “Στο πρώτο-πρώτο πέταγμα”. Επιστρέφει το 2003 με το δίσκο “Τι θα πει ζωή”, ο οποίος παρότι δεν περιέχει τραγούδια γνωστά στο ευρύ κοινό, είναι ίσως ο πιο καλοδουλεμένος δίσκος που έχει ολοκληρώσει, σε μια περίοδο ωριμότητας. Το 2004 κυκλοφορεί το δίσκο “Απ’ το παράθυρο κοιτώ”, με τη συμμετοχή του Σωκράτη Μάλαμα και του Διονύση Σαββόπουλου. Το 2007 κυκλοφόρησε το “Κάποιον αγαπάει ακόμα”. Από τη συνεργασία του με τον Μανώλη Ρασούλη και τον Πέτρο Βαγιόπουλο γνωστότερα είναι τα τραγούδια “To Βαλς” και “Τα ρώσικά μου μάτια”. Το 2009 κυκλοφόρησε ένα διπλό CD με τίτλο LIVE και με τους φίλους του . Αρχές του 2011 εξέδωσε το CD “Ονειροπόλων Μόχθοι” , ένα θεματικό έργο – αφιέρωμα στους δώδεκα μήνες και το 2016 κυκλοφόρησε ο δίσκος “Paradise”. Το 2018 επανακυκλοφόρησε ο τελευταίος του δίσκος με την προσθήκη 2 τραγουδιών υπό τον τίτλο “Paradise Plus” καθώς και ο δίσκος “Εν Φλύα” με δικές συνθέσεις τραγουδισμένες από τη Λιζέτα Καλημέρη.

Εμείς διαλέξαμε 15 από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του και μπορείτε να τα ακούσετε εδώ:


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist