Η έμπνευση της ημέρας (Τετάρτη 20-03-2019)

20/03/2019

Σήμερα η έμπνευση της ημέρας είναι αφιερωμένη στον ένα και μοναδικό, Νίκο Παπάζογλου που γεννήθηκε σαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη το 1948.

Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1960 περνώντας από τους Olympians (όταν αναπλήρωσε τον Πασχάλη Αρβανιτίδη, που πήγε φαντάρος) και τους Zealot. Το 1975 τραγουδούσε στη “Ρέμβη”, μια κοσμική ταβέρνα της Θεσσαλονίκης, όπου είχε σχηματίσει ορχήστρα, κι ο Παπάζογλου τραγουδούσε μέχρι τις 12 τη νύχτα τραγούδια για χορό. Αργότερα δημιουργεί ένα από συγκρότημα με την ονομασία «Μακεδονομάχοι» και επιχείρησε να κάνει διεθνή καριέρα ηχογραφώντας με τους «Ζηλωτές» τον πρώτο του δίσκο στην Γερμανία.

Οι φίλοι του αποκαλούσαν «push-pull» και «κατσαβιδάκια» από την επιμονή του να συναρμολογεί ενισχυτές και ηλεκτρονικά κυκλώματα. Ο πολυτεχνίτης μουσικός δημιούργησε το «Αγροτικόν», το πρώτο στούντιο ηχογραφήσεων στη Θεσσαλονίκη και στήριξε αρκετούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα στα πρώτα τους βήματα μέσα από το στούντιο αυτό. Το 1977 ο Διονύσης Σαββόπουλος, παιδικός φίλος από την γειτονιά, του δίνει την πρώτη μεγάλη ευκαιρία και τον παίρνει μαζί του στην παράσταση «Αχαρνής» όπου και γνωρίζει τον Μανώλη Ρασούλη και λίγο καιρό αργότερα το Νίκο Ξυδάκη.

Οι τρεις τους λοιπόν το 1978, με παραγωγό τον Σαββόπουλο και την συμμετοχή λαϊκών μουσικών όπως ο Δημήτρης Κοντογιάννης, ηχογραφούν την «Εκδίκηση της Γυφτιάς». Τον δίσκο που απαγόρευσε η λογοκρισία από το ραδιόφωνο και λάτρεψαν οι φοιτητές. Ενα χρόνο αργότερα, το 1979, πάλι το δίδυμο Μανώλη Ρασούλη και Νίκου Ξυδάκη  ηχογραφούν στο  στούντιο Αγροτικόν “Τα Δήθεν”, με τους ίδιους ερμηνευτές, ενώ μπουζούκι παίζει ο Χρήστος Νικολόπουλος.

Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Νίκου Παπάζογλου με 9 δικά του τραγούδια και 2 γραμμένα από τη Βάσω Αλλαγιάννη και τον Μανώλη Ρασούλη κυκλοφόρησε το 1984  με τίτλο “Χαράτσι”. Ο δεύτερος κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα με τίτλο “Μέσω Νεφών”, ενώ το 1990  ηχογραφεί τα “Σύνεργα”. Η ζωντανή ηχογράφηση το Σεπτέμβρη του 1991, στο Λυκαβηττό ήταν ο τέταρτος δίσκος του, με προφανή τίτλο “Στο Θέατρο Λυκαβηττού”, ενώ το 1995 κυκλοφορεί ο δίσκος με τίτλο “Όταν Κινδυνεύεις Παίξε Την Πουρούδα”. Δέκα ολόκληρα χρόνια μετά ήρθε ο δίσκος “Μά’ισσα σελήνη”, στον οποίο  περιλαμβάνεται και το τραγούδι “Στιγμές” που έγραψε για την ταινία “Η νοσταλγός” της Ελένης Αλεξανδράκη και κέρδισε το Βραβείο Μουσικής στα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης με το χαρακτηριστικό κόκκινο φουλάρι, έφυγε από τη ζωή, από καρκίνο, στις 17 Απριλίου 2011, λίγο καιρό μετά το θάνατο του αγαπημένου φίλου και συνεργάτη του, Μανώλη Ρασούλη.

Ο Νίκος Παπάζογλου στήριξε πολύ στα πρώτα τους βηματά αρκετούς καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων τον Ορφέα Περίδη και τον Σωκράτη Μάλαμα. Ο Μάλαμας έχει δηλώσει για την περίοδο που έπαιζε κιθάρα στη “Λοξή Φάλαγγα” : “Μπήκα στο συγκρότημά του και μου λέει «παίξε τραγούδια σου ενδιάμεσα στο δικό μου πρόγραμμα». Εγώ δυσκολευόμουν γιατί τα τραγούδια που είχε ο Νίκος ήτανε τραγούδια έξω καρδιά τα περισσότερα και τα δικά μου ήτανε πολύ… «βαριά». Είχαν μια τελείως διαφορετική ατμόσφαιρα και αισθανόμουν ότι θα επιβαρύνω αυτό το κοινό που ήταν μες στην τρελή χαρά. Δηλαδή εκεί που ήταν στο «Πότε Βούδας πότε Κούδας» εγώ έλεγα, ας πούμε, το «Καληνύχτα μαλάκα». Ο Παπάζογλου μου έλεγε «μπράβο έτσι πρέπει». Ήταν τρελός, δεν ξέρω είχε μια ιδιορρυθμία, μια παράδοξη ιδιορρυθμία, γιατί παρότι ήταν συντηρητικός στην κρίση του για τα πράγματα, στις δράσεις του ήταν τελείως ανοιχτός. Με άφηνε να λέω απαράδεκτα τραγούδια ανάμεσα στα δικά του».  Μια από αυτές τις συναυλίες ήταν και αυτή του Λυκαβηττού (από την οποία προέκυψε και ο δίσκος) και μπορείτε να τη δείτε εδώ:

Πηγή: mixanitouxronou.gr


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist