Η έμπνευση της ημέρας (Δευτέρα 25-02-2019)

25/02/2019

Καλημέρα και καλή εβδομάδα με την έμπνευση της ημέρας να είναι αφιερωμένη στον ποιητή και στιχουργό, Άκο Δασκαλόπουλο, που έφυγε σαν σήμερα το 1998 από τη ζωή…

Ο Άκος (Κυριάκος) Δασκαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937, από φτωχική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν υδραυλικός και είχε δύο αδελφούς. Από μικρός διάβαζε πολύ ποίηση, λογοτεχνία, φιλοσοφία, δοκίμια κ.α. Το 1962 διακρίθηκε σε διαγωνισμό στιχουργικής. Το βραβείο ήταν να μελοποιήσει το κομμάτι ο Μίκης Θεοδωράκης. Αυτό το 1ο τραγούδι του «Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά» ήταν αφιερωμένο στην Καίτη Κανδηλώρου με την οποία ήταν ερωτευμένος. Το 1967 σε σοβαρό τροχαίο, ο Άκος εκπαραθυρώθηκε από την θέση του οδηγού και τραυματίστηκε βαριά. Τα θραύσματα του γυαλιού είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει την όραση από το αριστερό του μάτι.

Στην δισκογραφία άρχισαν να εμφανίζονται σιγά-σιγά τραγούδια του από το 1966. Οι συνθέτες με τους οποίους συνέπραξε τα πρώτα χρόνια είναι ο Νότης Μαυρουδής, ο Γιάννης Σπανός και ο Μίμης Πλέσσας. Η εμπλοκή του Άκου Δασκαλόπουλου στην υπέροχη ιστορία του «Νέου Κύματος» φαίνεται και από την σταθερή παρουσία του στους «πρώτους δίσκους» τραγουδιστών που ταυτίστηκαν με το μουσικό αυτό ρεύμα, όπως η Σούλα Μπιρμπίλη, η Αρλέτα, η Καίτη Χωματά, ο Μιχάλης Βιολάρης, η Πόπη Αστεριάδη, ο Γιάννης Πουλόπουλος και η Ρένα Κουμιώτη. Το γεγονός αυτό, καθώς και το ύφος των στίχων του, καθιστούν τον Άκο Δασκαλόπουλο αδιαμφισβήτητα έναν από τους βασικούς συντελεστές του Νέου Κύματος.

Στις αρχές της 10ετίας του ’70 άρχισε να συνεργάζεται με συνθέτες, που κατατάσσονται στο Νέο Κύμα, αλλά με χαρακτηριστικά που προσεγγίζουν σιγά-σιγά το λαϊκό τραγούδι: τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Λίνο Κόκοτο, τον Γιώργο Κοντογιώργο και τον Μιχάλη Τερζή. Από το 1978 ως το 1998 καταγράφεται μια αλλαγή στις επιλογές των συνεργατών του επί το λαϊκότερο. Εμφανίζονται έτσι ολόκληροι δίσκοι 33 στροφών με τον Πολυκανδριώτη, τον Καπλάνη κ.α. Υπηρξάν βέβαια και συνεργασίες με δημιουργούς του έντεχνου χώρου, όπως ο Διονύσης Τσακνής, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Παντελής Θαλασσινός.

Εκτός από τη στιχουργική του δραστηριότητα ο Άκος Δασκαλόπουλος εξέδωσε και 4 ποιητικές συλλογές. Το 1966 το «Σχήμα της απουσίας», το 1970 το «Φύλλωμα», το 1976 το «Ερημονήσι», και το 1991 το «Διασκεδαστικός Υλισμός». Έγραψε επίσης 2 θεατρικά έργα το «Μάσιγγα» και το «Αλέξανδρος» και τους στίχους των τραγουδιών σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου για το παιδικό θεατρικό «Ο Τραχανάς των ουρανών».

Δύο σημαντικές προσωπικότητες που τον επηρέασαν στην διαμόρφωση σκέψης και άποψης, ήταν ο υπερρεαλιστής ποιητής Ανδρέας Επειρίκος και ο Νίκος Καρούζος. Ο Άκος Δασκαλόπουλος έζησε όλη του τη ζωή δίχως πλούτη με μόνο επάγγελμα την στιχουργική, σε ένα μικρό νοικιασμένο διαμέρισμα παρέα με τους φίλους του, τα βιβλία του και την μουσική.

Πέθανε απρόσμενα το 1998 σε ηλικία 66 ετών.

(Πηγή: http://akosdaskalopoulos.blogspot.com/)

Εμείς διαλέξαμε 10 τραγούδια του αγαπημένου στιχουργού!


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist