Η έμπνευση της ημέρας (Πέμπτη 28-03-2019)

28/03/2019

Και στη σημερινή έμπνευση της ημέρας ακούμε κινηματογραφική μουσική και θυμόμαστε τον διάσημο Γάλλο συνθέτη Μωρίς-Αλεξίς Ζαρ (Maurice-Alexis Jarre), ο οποίος έφυγε σαν σήμερα το 2009.

Ο Μωρίς-Αλεξίς Ζαρ χαρακτηρίσθηκε ως «ένας από τους γίγαντες της κινηματογραφικής μουσικής του 20ού αιώνα». Είναι ο πατέρας του εξίσου διάσημου συνθέτη Ζαν Μισέλ Ζαρ. Παρότι συνέθεσε αρκετά συναυλιακά έργα, ο Μωρίς Ζαρ είναι περισσότερο γνωστός για τη μουσική που συνέθεσε για κινηματογραφικές ταινίες, ιδίως για τις συνεργασίες του με τον σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λην. Ο Ζαρ συνέθεσε τη μουσική για όλες τις ταινίες του Λην από τον “Λώρενς της Αραβίας” (1962) και μετά. Τρεις από τις συνθέσεις του συμπλήρωσαν συνολικά 42 εβδομάδες στην κορυφή του βρετανικού chart, με τη μεγαλύτερη επιτυχία να είναι το τραγούδι “Somewhere My Love” («Κάπου η αγάπη μου» με τη μουσική από το «θέμα της Λάρας» της ταινίας “Δόκτωρ Ζιβάγκο”).

Ο Ζαρ ήταν συνολικά εννέα φορές υποψήφιος για βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου («Όσκαρ»), κερδίζοντας τα τρία, για τις ταινίες του Λην, “Ο Λώρενς της Αραβίας” (1962), “Δόκτωρ Ζιβάγκο” (1965) και “Το πέρασμα στην Ινδία” (1984). Επιπλέον, είχε κερδίσει 4 Χρυσές Σφαίρες, 2 BAFTA, και ένα Grammy.

Πάμε λοιπόν να ακούσουμε το “Marmalade, Molasses and Honey”, το οποίο έγραψε ο Μωρίς Ζαρ για την ταινία “Η δίκη του Roy Bean” του 1972, το οποίο ήταν υποψήφιο για Oscar και Χρυσή Σφαίρα καλύτερου τραγουδιού:


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist