Η έμπνευση της ημέρας (Πέμπτη 31-01-2019)

31/01/2019

Σαν σήμερα το 1949 ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις δίνει την περίφημη διάλεξή του για το Ρεμπέτικο στο «Θέατρο Τέχνης» του Κάρολου Κουν και η έμπνευση της ημέρας είναι αφιερωμένη σε αυτό.

Με τη διάλεξή του ο Μάνος Χατζιδάκις επαναπροσδιορίζει τη θέση του ρεμπέτικου. Εκείνη την περίοδο, το ρεμπέτικο εξαπλώνεται στις λαϊκές γειτονιές και σταδιακά ξεπερνάει τα όρια τους. Η εξουσία και οι αρχές το κυνηγούν. Οι αστοί και οι διανοούμενοι το περιφρονούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μάνος Χατζιδάκις, νεαρός τότε συνθέτης, τολμά να δώσει μια διάλεξη για την ανάδειξη του ρεμπέτικου ως θεμέλιου λίθου της σύγχρονης ελληνικής λαϊκής μουσικής. Παρουσιάζει τον Μάρκο Βαμβακάρη και τη Σωτηρία Μπέλλου, οι οποίοι τραγουδούν μπροστά στο έκπληκτο κοινό του Θεάτρου Τέχνης. Η διάλεξη προκαλεί αντιδράσεις. Μέχρι που αστυνομία ειδοποιεί τη μητέρα του Χατζιδάκι να προσέχει για λίγο καιρό ο γιος της όταν κυκλοφορεί στη γειτονιά τους, στο Παγκράτι.

Μεταξύ άλλων ο Μάνος Χατζιδάκις αναφέρει: “Λοιπόν δεν νομίζω, πως ο σνομπισμός αυτός γύρω από το ρεμπέτικο τραγούδι είναι δυνατό να μας σταθεί εμπόδιο, για να κοιτάξουμε προσεκτικά την αξία του και ν΄αγαπήσουμε την αλήθεια και τη δύναμη που περιέχει. Αυτά τα τραγούδια είναι τόσο κοντινά σε μας και σε τέτοιο σημείο δικά μας, που δεν έχoμε νομίζω σήμερα τίποτ΄ άλλο για να ισχυριστούμε το ίδιο.”

Διαβάστε ολόκληρη τη διάλεξη του Μάνου Χατζιδάκι εδώ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Δεκέμβριο του 2017 αποφασίστηκε από την UNESCO η ένταξη του ρεμπέτικου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ.

*Πηγή: tvxs.gr

“Τα Λειτουργικά” του Μάνου Χατζιδάκι ηχογραφήθηκαν το 1971 στη Νέα Υόρκη, στο σπίτι του  συνθέτη. Κάθησαν λοιπόν μαζί, ο Μάνος Χατζιδάκις στο πιάνο και η Φλέρυ Νταντωνάκη στο μικρόφωνο, και ηχογράφησαν κλασικά ρεμπέτικα τραγούδια. Οι ηχογραφήσεις κυκλοφόρησαν σε δίσκο το 1991 από τον Σείριο.

 


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist