Η έμπνευση της ημέρας (Πέμπτη 11-10-2018)

11/10/2018

Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού η οποία καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2011 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2012.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού είναι επικεντρωμένη στις προσπάθειες για τον τερματισμό των γάμων σε παιδική ηλικία, μια θεμελιώδης παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής ενός κοριτσιού.

Πρόσφατες εκτιμήσεις της UNICEF δείχνουν ότι περίπου 70 εκατομμύρια νεαρές γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών (σχεδόν η μία στις τρεις) παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 18 ετών, με τα 23 εκατομμύρια εξ αυτών να έχουν παντρευτεί πριν από τα 15. Παγκοσμίως, σχεδόν 400 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20-49 ή πάνω από το 40% παντρεύτηκαν σε παιδική ηλικία.

Ο γάμος σε παιδική ηλικία βάζει σε κίνδυνο τα κορίτσια για πρώιμη και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Οι μητρικοί θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό είναι ένα σημαντικό ποσοστό της θνησιμότητας κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών σε όλο τον κόσμο, που αντιστοιχεί σε περίπου 50.000 θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, τα κορίτσια μεταξύ 10 και 14 ετών διατρέχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό από τις γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών.

Στίχοι: Γιώργος Ανδρέου
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου

Δε με φοβίζει η μοναξιά
ούτε οι μεγάλοι δρόμοι
Δεν με λυγίσανε ποτέ
του κόσμου αυτού οι νόμοι.

Της μάνας μου κόρη μικρή
και μάνα του παιδιού μου,
γυναίκα εκείνου π’ αγαπώ,
αφέντρα του κορμιού μου.

Μάνα και παιδί μαζί,
κορίτσι και γυναίκα,
εννιά ζωές μου τάξανε,
να ζήσω θέλω δέκα.

Στης λάγνας της Ανατολής
σαν γέρνω την αγκάλη
στα μάγια αντίδοτο έχω εγώ
της Δύσης προσκεφάλι.

Μες στης γιορτής τη μουσική
την κόλαση αντέχω
και στον παράδεισο να βγω
το μυστικό κατέχω.

Μάνα και παιδί μαζί,
κορίτσι και γυναίκα,
εννιά ζωές μου τάξανε,
να ζήσω θέλω δέκα.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist