Η έμπνευση της ημέρας (Παρασκευή 11-5-2018)

11/05/2018

Καλημέρα και χαρούμενη Παρασκευή με το πιο αισιόδοξο τραγούδι (αν και σατυρικό) που γράφτηκε ποτέ! Σαν σήμερα το 1969 σχηματίστηκαν οι “Monty Python” ή “The Pythons” και η έμπνευση της ημέρας είναι αφιερωμένη σ’ εκείνους.

Οι Μόντι Πάιθον λοιπόν θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο Βρετανικό δίκτυο BBC, με τη σειρά “Monty Python’s Flying Circus”, τον Οκτώβρη του ίδιου έτους. Τα επόμενα πέντε χρόνια, θα δημιουργήσουν συνολικά 45 επεισόδια, μέσα από τα οποία θα καυτηριάσουν τη νοοτροπία της βρετανικής ζωής. Λόγω της ακαδημαϊκής τους μόρφωσης – και τα έξη μέλη ήταν απόφοιτοι των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ – το χιούμορ τους ήταν το ίδιο πνευματώδες όσο και επικριτικό, με πλήθος φιλοσοφικών και λογοτεχνικών αναφορών.

Η πρώτη σειρά του Ιπτάμενου Τσίρκου είχε αρχικά σχεδιαστεί ως ένα όχημα για τον Τζον Κλιζ. Ωστόσο, ο Κλιζ προτίμησε τη συνεργασία, συγκροτώντας μία καλά οργανωμένη και πειθαρχημένη ομάδα. Κάθε μέρα, το γράψιμο ξεκινούσε στις 9 το πρωί και τελείωνε στις 5 το απόγευμα. Στην αρχή μιας τυπικής εβδομάδας, ο Κλιζ εργαζόταν ως ζευγάρι με τον Γκράχαμ Τσάπμαν και ο Τέρι Τζοουνς με τον Μάικλ Πάλιν, ο Έρικ Άιντλ έγραφε μόνος του, ενώ ο Τέρι Γκίλιαμ αναλάμβανε να κωλύσει τα σκετς μεταξύ τους, με ευφάνταστα κινούμενα σχέδια.

Ακολούθησαν οι ταινίες «And Now for Something Completely Different» (1971), “Monty Python and the Holy Grail” (1975) – σατιρική ταινία για τον μύθο του Βασιλιά Αρθούρου,
“Monty Python’s Life of Brian” (1979) – μια  ιστορία ενός νεαρού Εβραίου που θεωρήθηκε μεσσίας, «Monty Python Live at the Hollywood Bowl» (1982) και «Μόντι Πάιθονς, το νόημα της ζωής» (1983), μια κινηματογραφική συλλογή από σκετς για το νόημα της ζωής, με αρκετό μαύρο χιούμορ.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, το 2000, το Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντι Πάιθον βρέθηκε στην πέμπτη θέση των 100 πιο δημοφιλών τηλεοπτικών εκπομπών όλων των εποχών, σε έρευνα που διοργανώθηκε από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Ακούστε εδώ το “Always look on the bright side of life” από την ταινία “Life of Brian”:


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist