Η έμπνευση της ημέρας (Πέμπτη 18-1-2018)

18/01/2018

Στην σημερινή έμπνευση της ημέρας θυμόμαστε μια απ’ τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες του ελαφρού τραγουδιού, τη Δανάη Στρατηγοπούλου, που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή το 2009, σε ηλικία 96 ετών.

Τραγούδησε όλους σχεδόν τους συνθέτες της εποχής, ενώ το 1935 άρχισε η συνεργασία της με τον Αττίκ που άφησε εποχή. «Με κιθάρα να τα λέει η Δανάη και κάθε πέτρα να πονάει», έλεγε ο Αττίκ για το «αηδόνι» των τραγουδιών του. Η βελούδινη φωνή της ταυτίστηκε με τις μεγάλες στιγμές του: «Ας ερχόσουν για λίγο», «Τ’ οργανάκι», «Μαραμένα τα γιούλια», «Άδικα πήγαν τα νιάτα μου», «Της μιας δραχμής τα γιασεμιά».

Την περίοδο της Κατοχής, ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, που την οδήγησε στις φυλακές Αβέρωφ. Ενταγμένη στο ΕΑΜ, έκρυβε συναγωνιστές της, οργάνωνε συσσίτια, τραγουδούσε στα νοσοκομεία. Έγραψε περισσότερα από 300 τραγούδια, πολλά σε στίχους δικούς της και πολλά βιβλία, ενώ ασχολήθηκε και με μεταφράσεις. Μεταξύ άλλων, μετέφρασε ελληνικά δημοτικά τραγούδια στα ισπανικά και ποιήματα στα ελληνικά του Πάμπλο Νερούδα. Την περίοδο της δικτατορίας έζησε στη Χιλή, όπου διετέλεσε καθηγήτρια φωνητικής στο Ωδείο και καθηγήτρια της ελληνικής λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο.

Εμείς διαλέξαμε για εσάς, μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια της Δανάης.

Ακούστε τα εδώ:


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist