Η έμπνευση της ημέρας (Πέμπτη 18-10-2018)

18/10/2018

Καλημέρα! Σήμερα έχει γενέθλια η αγαπημένη μας Άλκηστις Πρωτοψάλτη και της αφιερώνουμε την έμπνευση της ημέρας!

Η Άλκηστις Σεβαστή Αττικιουζέλ, γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1954 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες ομογενείς. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η οικογένεια της εξάχρονης τότε Άλκηστις μετακομίζει, λόγω των πολιτικών γεγονότων που λάμβαναν χώρα στην Αίγυπτο της περιόδου εκείνης, στην Αθήνα. Στην εφηβεία της θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και περισσότερο συγκεκριμένα με το στίβο. Ενώ φαινότανε ότι θα ακολουθήσει μια καριέρα στον αθλητισμό, μετά από προτροπές φίλων κάνει μια ακρόαση με το Δήμο Μούτση, ο οποίος αναγνωρίζει το ταλέντο της στο τραγούδι και το 1975 κυκλοφορεί ο δίσκος “Τετραλογία”, περιέχοντας τραγούδια βασισμένα σε ποιήματα των Καβάφη, Σεφέρη, Ρίτσου και Καρυωτάκη μελοποιημένα από τον Μούτση, ο οποίος θα δώσει στην τραγουδίστρια και το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Πρωτοψάλτη με το οποίο και θα γίνει πλέον γνωστή.

Πρώτη εμφάνιση της Πρωτοψάλτη σε συναυλία γίνεται το 1975 στο Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη.
Ακολουθούν σύντομα κι άλλοι δίσκοι και συνεργασίες με καταξιωμένους μουσικούς και συνθέτες της τότε εποχής, όπως τον Ηλία Ανδριόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο, Σταύρο Ξαρχάκο, Γιάννη Σπανό. Το 1985 συνεργάζεται για πρώτη φορά με το συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη, παιδικό της φίλο, και ο δίσκος “Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ”, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, γίνεται σταθμός στην καριέρα της και ακολουθούν κι άλλοι πολύ επιτυχημένοι δίσκοι γεμάτοι διαχρονικά τραγούδια.

Ακολουθούν συνεργασίες με τον Γιάννη Σπανό, τον Σταμάτη Σπανουδάκη , τον Ηλία Ανδριόπουλο, και τον Goran Bregovic. Σταθμός στην μουσική της διαδρομή η συνεργασία της με το Νίκο Αντύπα η οποία θα δημιουργήσει τους δίσκους “Σαν ηφαίστειο που ξυπνά”, και “Υδρόγειες Σφαίρες”, σε στίχους πάλι της Λίνας Νικολακοπούλου. Οι παραστάσεις της στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαιωάννου έγραψαν ιστορία στα μουσικά δρωμενα και δισκογραφήθηκαν με το “Σαν Ηφαίστειο που ξυπνά LIVE”. Συνολικά αυτά τα 40 χρόνια παρουσίας στην Ελληνική μουσική, μετρά πάνω από 40 δίσκους, προσωπικούς αλλά και συμμετοχές.

Μετέφερε την Ολυμπιακή φλόγα στην γέφυρα του Ρίο και τραγούδησε στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Έχει δανείσει την φωνή της σε ταινίες της Walt Disney (“Η Παναγία των Παρισίων” και “Μαλλιά Κουβάρια”) και το 2015 διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού.

Εμείς (με μεγάλη δυσκολία) διαλέξαμε για εσάς, 10+2 τραγούδια της Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ευχόμαστε χρόνια πολλά και καλά!


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist