Η έμπνευση της ημέρας (Παρασκευή 19-1-2018)

19/01/2018

Σήμερα έχει γενέθλια ο συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος και με αφορμή αυτό, στην έμπνευση της ημέρας φιλοξενούμε το αγαπημένο τραγούδι “Ο Ανθρωπάκος”, σε μουσική του ίδιου, στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και με τη φωνή της Τάνιας Τσανακλίδου.

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 1942 και μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και συνέχισε στην Αθήνα στο Ωδείο Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο. Στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι όπου και μετεκπαιδεύτηκε στη σύνθεση και ενορχήστρωση.

Αρχισε να κάνει τις πρώτες του επιτυχίες ως συνθέτης με τη Μαρινέλλα το 1970 με τραγούδια όπως “Κρίμα το μπόι σου”, “Να παίζει το τρανζίστορ”, “Είσαι ποτάμι”, “Καμιά φορά” και πολλά άλλα. Μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με τους: Γιάννη Πάριο (“Τι θέλεις να κάνω”, “Συγνώμη που σ’ αγάπησα πολύ”, “Ποιος να συγκριθεί μαζί σου” κ.ά), Δήμητρα Γαλάνη (“Τα γαλάζια σου γράμματα”, “Ζω”, “Σ’ όποιον αρέσουμε”, “Θα σ’ αγαπώ” κ.α.), Μανώλη Μητσιά (“Με λένε Γιώργο”), Νάνα Μούσχουρη, Στράτο Διονυσίου (“Αφιλότιμη”), Βίκυ Μοσχολιού (“Ξενύχτησα στην πόρτα σου”), Δημήτρη Μητροπάνο και πολλούς ακόμα.

Εμείς ξεχωρίσαμε το τραγούδι “Ο Ανθρωπάκος”, από το δίσκο “Χωρίς Ταυτότητα”, με ερμηνεύτρια την Τάνια Τσανακλίδου. Ακούστε το εδώ:

“Ο Ανθρωπάκος” – 1980

Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος

Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος

Είμαι φτωχός κουρασμένος σκυφτός ανθρωπάκος,
των ταπεινών και των άλλων πουλιών φιλαράκος.

Για δε μ’ αφήνετε ήσυχο;
Άστε με ήσυχο όλοι.
Θέλω να ζήσω ελεύθερος,
δίχως ταυτότητα πια.

Μία ζωή με κρατάν, με κουνάν μ’ ένα σπάγγο.
Λόγια, σχολειά, μέρα νύχτα δουλειά και στον πάγκο.

Για δε μ’ αφήνετε ήσυχο;
Άστε με ήσυχο όλοι.
Θέλω να ζήσω ελεύθερος,
δίχως ταυτότητα πια.

Όπου χαρά πρώτη πρώτη σειρά κάποιος κλέφτης.
Κι όποιο κακό κάνει τ’ αφεντικό, εγώ είμ’ ο φταίχτης.

Για δε μ’ αφήνετε ήσυχο;
Άστε με ήσυχο όλοι.
Θέλω να ζήσω ελεύθερος,
δίχως ταυτότητα πια.

 

 


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist