Η έμπνευση της ημέρας (Παρασκευή 19-10-2018)

19/10/2018

Άλλη μια εβδομάδα έφτασε στο τέλος της και την αποχαιρετάμε με την έμπνευση της ημέρας που σήμερα είναι αφιερωμένη στους αδερφούς Κατσιμίχα!

Ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας γεννήθηκαν στην Αθήνα και μεγάλωσαν στον Άγιο Δημήτριο, στη Λευκωσία και την Νέα Σμύρνη ενώ έζησαν τη νεότητα τους εργαζόμενοι στη Δυτική Γερμανία.
Το 1970 μπαίνουν στην Πάντειο με τις ίδιες ακριβώς μονάδες. Το πρώτο τραγούδι που γράφει ο Χάρης πριν τελειώσει το λύκειο – ήταν μια μελοποίηση στίχων του Μενέλαου Λουντέμη με τίτλο “Ερωτικό κάλεσμα”.

Λίγο μετά έρχεται η εποχή που οι δυο τους , μαζί με τον Νίκο Ζιώγαλα , φτιάχνουν ένα συγκρότημα με δυο κιθάρες και κρουστά το οποίο ειδικεύεται στα φωνητικά που απαιτούνται από παραδοσιακά πολυφωνικά τραγούδια , δεν παίζει όμως ποτέ ζωντανά. Το 1977 ο Πάνος κάνει μια κρούση στην τότε Columbia, με τα τραγούδια από τα “Ζεστά Ποτά”, (ήταν η δεύτερη προσπάθεια σε δισκογραφική εταιρεία – η πρώτη είχε αποτύχει παταγωδώς). Η εταιρία επισήμως δεν ενδιαφέρεται . Μόνον ένας κατώτερος υπάλληλος , ονόματι Μάνος Ξυδούς , του λέει : “Άμα ήτανε στο χέρι μου , θα τα ‘βγαζα δίσκο αύριο το πρωί!”.

Εν τέλει έγιναν γνωστοί με τη συμμετοχή τους στους Μουσικούς Αγώνες της Κέρκυρας, που διοργάνωσε ο Μάνος Χατζιδάκις το 1982, όπου και βραβεύτηκαν για το τραγούδι “Μια βραδιά στο λούκι” και τα “Ζεστά Ποτά” κυκλοφόρησαν το 1985 σε παραγωγή του Μανώλη Ρασούλη.

Έκτοτε, και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει συνολικά περίπου 20 δίσκους (προσωπικοί και συμμετοχές) και η πορεία τους έχει δείξει ότι πρόκειται για δυο καλλιτέχνες που έγιναν σημείο αναφοράς για νεώτερους, αλλά και παλαιότερους ομοτέχνους τους.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist