Η έμπνευση της ημέρας (Πέμπτη 20-9-2018)

20/09/2018

Καλημέρα! Στην έμπνευση της ημέρας σήμερα ταξιδεύουμε στο 1988, σε μια μοναδική συναυλία, αυτή των Φατμέ στο Θέατρο του Λυκαβηττού!

Η πρώτη σύνθεση του γκρούπ περιελάμβανε τούς: Νίκο Πορτοκάλογλου, Οδυσσέα Τσάκαλο και Δημήτρη Καλατζή και το ’81 ηχογραφείται το πρώτο ομώνυμο LP των “ΦΑΤΜΕ”, που έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της σύγχρονης ελληνικής δισκογραφίας, προτείνοντας μια πρωτότυπη περιγραφή των ανησυχιών του νέου της μεταπολίτευσης. Τραγούδια όπως ο “Άσωτος Υιός” και το “Πίσω απ’ τις γρίλιες” δείχνουν μία ευαισθησία που έμοιαζε να έχει εξαφανιστεί απ’ το ελληνικό τραγούδι μέσα στα συνθήματα και τις επικές κραυγές. Είναι οι πρώτοι που μιλάνε για “Ελληνικό Ηλεκτρικό Τραγούδι” και την αρχή μιας νέας εποχής.

Οι ζωντανές εμφανίσεις αρχίζουν να πυκνώνουν με την προσθήκη του Μιχάλη Μουστάκη στα πλήκτρα και το ακορντεόν. Οι συναυλίες των ΦΑΤΜΕ δημιουργούν αίσθηση και ένα κοινό σχηματίζεται γύρω τους. Ο δεύτερος δίσκος “Ψέμματα φαίνεται πιό κατασταλαγμένος. Ηχογραφημένος με πολλή προσοχή, περιέχει ξεκάθαρη την μουσική θέση των ΦΑΤΜΕ, μιά επικίνδυνη ισορροπία ανάμεσα σε ανατολή και δύση, ανάμεσα στο λαϊκό τραγούδι και την ρόκ αισθητική.

Οι Φατμέ θεωρούνται πια μία μεγάλη ελπίδα του ελληνικού τραγουδιού. Μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Καλατζή, ανεβαίνουν στην Θεσσαλονίκη όπου ηχογραφούν στο στούντιο του Νίκου Παπάζογλου τον τρίτο τους δίσκο με τίτλο “Ρίσκο”. Οι ανατολίτικοι δρόμοι πλουτίζονται ενώ ο στίχος γίνεται ώριμος και μεστός, ερχόμενος να εκφράσει πλέον ολόκληρη την “χαμένη γενιά της μεταπολίτευσης” στο “Υπάρχει λόγος σοβαρός”.

Το μεγάλο άνοιγμα στο πλατύ κοινό ήρθε με την κυκλοφορία του τέταρτου δίσκου, που χαρακτηριστικά είχε τον τίτλο “Βγαίνουμε απ’ το τούνελ”. Η συμμετοχή της Χαρούλας Αλεξίου και το “Καλοκαιράκι” κάνουν τους Φατμέ γνωστούς πέρα από το μέχρι τότε κοινό τους. Εμφανίζονται στο “Ζήτω το Ελληνικό τραγούδι” του Διονύση Σαββόπουλου και στο Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι.

Στα τέλη του ’87 ηχογραφούν τον πέμπτο τους μεγάλο δίσκο που τιτλοφορείται “Ταξίδι”. Προπομπός του δίσκου το τραγούδι “Πρωταθλητές” εμπνευσμένο από το θρίαμβο στο EUROBASKET. Ο χειμώνας του ’88 θα βρει τους ΦΑΤΜΕ να παίζουν στο ΖΟΟΜ μαζί με την Χαρούλα Αλεξίου και την Αφροδίτη Μάνου και το πρόγραμμα αυτό ηχογραφείται ζωντανά και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς έρχεται μια πανηγυρική συναυλία στο Λυκαβηττό, με την συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών. Η συναυλία ηχογραφείται, μαγνητοσκοπείται και αναμεταδίδεται ζωντανά από το ραδιόφωνο.

Με την έκδοση του διπλού live δίσκου που τιτλοφορείται “Πάλκο” και έχοντας κλείσει ένα κύκλο, οι Φατμέ αποφασίζουν να τραβήξουν ο καθένας τον δικό του δρόμο. Από τον δίσκο αυτό εμείς ακούμε το “Πες το κι έγινε” όπως αυτό ακούστηκε σαν σήμερα το 1988 στο Θέατρο του Λυκαβηττού.

(Πηγή:www.musicheaven.gr)

 


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist