Η έμπνευση της ημέρας (Παρασκευή 21-9-2018)

21/09/2018

Υποδεχόμαστε την Παρασκευή με την αγαπημένη μας συνήθεια, την έμπνευση της ημέρας που σήμερα είναι αφιερωμένη στον Leonard Cohen που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1934.

Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά και σε ηλικία έξι ετών, έχασε τον πατέρα του και αυτό τον σημάδεψε για όλη του την ζωή. Έφηβος έμαθε κιθάρα και έγινε μέλος του μουσικού γκρουπ Buckskin Boys, το οποίο έπαιζε μουσική country. Αργότερα, τον καιρό που ήταν σπουδαστής στο Πανεπιστήμιο McGill εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα που τον έκαναν γνωστό στους καναδικούς λογοτεχνικούς κύκλους. Το 1960 αγοράζει ένα σπίτι στην Ύδρα, στην οποία θα διαμείνει για αρκετά χρόνια, όπου συνέχισε να γράφει. Με το μυθιστόρημα Beautiful Losers (Θαυμάσιοι αποτυχημένοι, 1966), γνώρισε την παγκόσμια επιτυχία ως συγγραφέας.

Στις ΗΠΑ το 1967 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Songs of Leonard Cohen”. Η συνέχεια είναι γνωστή. Είκοσι πέντε άλμπουμ και συλλογές, περισσότερα από δέκα βιβλία.
Έργα-σταθμοί της πορείας του ήταν το “Various Positions” του 1985 και το “Im Your Man” του 1988, τα οποία του χάρισαν ένα νέο, ευρύ κύκλο οπαδών, καθώς και το στοχαστικό και κριτικό “The Future” του 1992.

Αναμενόμενα, σημαντικό μέρος της επιτυχίας του ως τραγουδοποιού ο Cohen το οφείλει στους στίχους των τραγουδιών του, που ενσωματώνουν τον ίδιο τύπο ρομαντισμού με το συγγραφικό του έργο. Ένας συγκερασμός ερωτικού και θρησκευτικού στοιχείου, αναμέτρηση με ανεκπλήρωτους πόθους και εκ βαθέων εξομολογήσεις.

Το 2010 τιμήθηκε με Τιμητικό Grammy για το σύνολο της προσφοράς του και το Νοέμβριο του 2016 έφυγε από τη ζωή στην Καλιφόρνια, σε ηλικία 82 ετών.

Ετικέτες

Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist