Η έμπνευση της ημέρας (Τρίτη 25-9-2018)

25/09/2018

Καλημέρα! Σήμερα ο πολυγραφότατος Ισπανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Πέδρο Αλμοδόβαρ γίνεται 69 ετών και η έμπνευση της ημέρας είναι αφιερωμένη σ’ εκείνον και τις ταινίες του!

Γεννήθηκε στο Καλσάντα ντε Καλατράβα στην περιοχή του Αλμάγρο στην Ισπανία και σε ηλικία 8 ετών παρακολούθησε καθολικό σχολείο. Στα 16 του μετακόμισε στη Μαδρίτη και ασχολήθηκε με διάφορες δουλειές του ποδαριού, αφού λόγω της δικτατορίας του Φράνκο ο ισπανικός κινηματογράφος δεν ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένος. Στη συνέχεια δούλεψε για 12 χρόνια στον ισπανικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών και έτσι κατάφερε να αγοράσει την πρώτη του κάμερα, μια Super 8. Τα χρόνια εκείνα δούλεψε σε θεατρικές ομάδες, ίδρυσε το σατιρικό πανκ-ροκ συγκρότημα Almodovar y McNamara και γύρισε πολλές χιουμοριστικές ταινίες σε super 8, τις οποίες παρουσίαζε σε ιδιωτικές προβολές. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία είναι το “Η Πέπι, η Λούσι, η Μπομ και τα άλλα κορίτσια” που ολοκληρώθηκε με πολλές δυσκολίες το 1980. Ακολούθησαν περίπου 20 ταινίες ,στις οποίες υπογράφει ο ίδιος και το σενάριο, που έφεραν και την διεθνή αναγνώριση για το σκηνοθέτη. Έχει βραβευτεί με βραβεία του Φεστιβάλ Καννών, Γκόγια, Σεζαρ, Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες, BAFTA.

Αγαπημένο του κινηματογραφικό είδος είναι το μελόδραμα , η επιρροή και η εξέλιξη του οποίου είναι εμφανής στο έργο του. Η γυναίκα σε όλες της τις εκδοχές και η μητρική φιγούρα είναι καθοριστική στις περισσότερες ταινίες του, ενώ οι εμπειρίες του από το καθολικό σχολείο και από τους εκκλησιαστικούς θεσμούς σε συνδυασμό με τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, αποτέλεσαν την έμπνευση για την ταινία του “Κακή εκπαίδευση” (2004).

Συνηθίζει να δουλεύει με τους ίδιους ηθοποιούς, τους οποίους βλέπουμε να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αρκετές ταινίες του. Κάποιες από τις μούσες του είναι η Κάρμεν Μάουρα, η Σεσίλια Ροτ, η Μαρίσα Παρέδες, η Πενέλοπε Κρουθ, η Τσους Λαμπρεάβε και η Ρόσι ντε Πάλμα.

 

Όλες οι ταινίες του έχουν ιδιαίτερες μουσικές επενδύσεις και το “Volver” του 2006 έλαβε μεταξύ άλλων βραβείων και το Βραβείο Γκόγια Καλύτερης Μουσικής.

(Πηγή: el.wikipedia.org)


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist