Η έμπνευση της ημέρας (Παρασκευή 30-3-2018)

30/03/2018

Καλημέρα και χαρούμενη Παρασκευή! Σήμερα ευχόμαστε χρόνια πολλά σ’ έναν από τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, στον Έρικ Κλάπτον που σήμερα έχει τα γενέθλιά του.

Ο Βρετανός Έρικ Κλάπτον, γεννήθηκε το 1945 και μεγάλωσε με τους παππούδες του, Rose και Jack Clapp, οι οποίοι του αγόρασαν την πρώτη του κιθάρα στα 13α γενέθλιά του. Στην αρχή δυσκολεύτηκε και την παράτησε για δύο χρόνια. Μετά από 3 χρόνια, στα 16 του ξεκίνησε τη συνεχή ενασχόλησή του με την κιθάρα και την blues μουσική της εποχής που τον είχε έντονα επηρεάσει. Αγαπημένοι του καλλιτέχνες ήταν ο B.B. King, ο Robert Johnson και ο Muddy Waters. Αφού τελείωσε το σχολείο έπαιξε για λίγο ως πλανόδιος μουσικός. Το 1963 εντάχθηκε στο πρώτο του συγκρότημα, στους Roosters μαζί με τον Tom McGuiness οι οποίοι έπαιζαν κυρίως μουσική Rhythm και Blues. Αργότερα έπαιξε στους Yardbirds μαζί με τον Jimmy Page και τον Jeff Beck όπου έμεινε μέχρι και για το τραγούδι τους “For your Love”, για να προσχωρήσει στη συνέχεια στους Bluesbreakers του John Mayall τον Απρίλιο του 1965. Τον Ιούλιο του 1966 αποχωρεί από τους Bluesbreakers και ιδρύει τους Cream με τον ντράμερ Ginger Baker και τον μπασίστα Jack Bruce. Το 1968 οι Cream διαλύονται για να επανενωθούν μετέπειτα το 1993 και το 2005 δίνοντας συναυλίες στο Royal Albert Hall του Λονδίνου και το Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Το συγκρότημα διαλύεται οριστικά το 2006.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες όλων των εποχών και ο μόνος καλλιτέχνης που απέσπασε τρία βραβεία Grammy το 1993 για την συνεισφορά του στην ροκ ως μέλος των Yardbirds και των Cream και το 2000 για την προσωπική του δουλειά. Είναι Ηγέτης (Commander) της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) από το 2004 και ιππότης του τάγματος (OBE) από το 1994 για την προσφορά του στη μουσική.

Παρακολουθήστε τον εδώ μαζί με τον Jeff Beck, ζωντανά στο “Crossroads Guitar Festival”, ένα φεστιβάλ που γίνεται για την ενίσχυση του κέντρου απεξάρτησης από τα ναρκωτικά Crossroads, του οποίου ιδρυτής είναι ο Κλάπτον.

Πηγή: el.wikipedia.org


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist