Empneusi 107 FM

Facebook
Twitter
Instagram

Empneusi 107 FM

LIFE DEBAG

«Πρόσω ολοταχώς» για τη 2η Εβδομάδα χωρίς πλαστική σακούλα στη Σύρο

Πιστό στο ραντεβού του με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύρου το ευρωπαϊκό Έργο LIFE DEBAG ξεκινά το διάστημα 5-14 Μαΐου την 2η Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες που αποτελεί και την κορωνίδα των ολοκληρωμένων δράσεών του για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας.

Το ευρωπαϊκό Έργο LIFE DEBAG Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον που υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπεί στη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον, διανύει πλέον τον δεύτερο χρόνο υλοποίησής του, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές δράσεις και παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης του προβλήματος, όπως επισκέψεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε σχολεία της Σύρου, επαναλαμβανόμενα fora διαβούλευσης με εμπλεκόμενους φορείς, κατάθεση προτάσεων για η διαμόρφωση του σχετικού νομικού πλαισίου, δικτύωση με αντίστοιχες πρωτοβουλίες κλπ. Επιπλέον και σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, υλοποιείται παρακολούθηση της ρύπανσης από απορρίμματα της παράκτιας ζώνης της Σύρου με παραδοσιακά μέσα (καταγραφή και συλλογή απορριμμάτων) αλλά και με νέες τεχνολογίες, όπως είναι η χρήση συρόμενης υποβρύχιας κάμερας και ηχοβολιστικών μεθόδων για την αποτύπωση του πυθμένα, η χρήση αυτόνομου επιφανειακού σκάφους (USV) για την αποτύπωση βενθικών απορριμμάτων και η χρήση drone για την καταγραφή των ακτών.

Η τυπική έναρξη της Εβδομάδας Χωρίς Πλαστικές Σακούλες θα δοθεί τη Δευτέρα 8/5 με τη Συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σύρου-Ερμούπολης στις 12 π.μ. με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων υλοποίησης του LIFE DEBAG και των Τοπικών Αρχών.

Την Τετάρτη 10 Μαΐου, 6-8:30 μ.μ., στην Αίθουσα «Ρίτσου» του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης θα υλοποιηθεί workshop ανοιχτό για το κοινό, όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και των φορέων υλοποίησης του LIFE DEBAG, παρουσιάζοντας τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του έργου, αλλά και τις δράσεις που επίκεινται το επόμενο και απώτερο χρονικό διάστημα. Το workshop θα περιλαμβάνει σύντομες ομιλίες για το περιβαλλοντικό πρόβλημα της πλαστικής σακούλας από καταξιωμένους επιστήμονες του εξωτερικού (F.Claro, Γαλλικό Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας) και της Ελλάδας (Χ. Καραπαναγιώτη, Πανεπιστήμιο Πατρών) και σχετικές παρουσιάσεις από τους κκ Σ. Βοσινάκη και Π. Κουτσαμπάση, Επ. Καθηγητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Παν/μιου Αιγαίου, καθώς και παρουσίαση της πρωτοποριακής ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων από τους The New Raw.

Την ίδια ημέρα και αμέσως πριν το workshop (Τετάρτη 10/5 στις 5 μ.μ.) στην Αίθουσα «Ρίτσου» στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εμπλεκόμενους φορείς/επαγγελματίες, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις επιπτώσεις της λεπτής πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον, με σκοπό τη συμμετοχή τους σε εθελοντική συμφωνία και τη συμβολή τους στη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας από τους πελάτες τους.

Δεσπόζοντα χαρακτήρα στην Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες θα έχει το πεδίο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και η εμπλοκή των νεαρών πολιτών στην προσπάθεια απομάκρυνσης της πλαστικής σακούλας από την καθημερινότητά μας. Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα 8-12 Μαΐου, στην Αίθουσα «Ροΐδη» του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης θα λειτουργεί έκθεση ανοιχτή στο κοινό με πάνινες τσάντες που φιλοτέχνησαν μαθητές της Σύρου. Οι πιο ευφάνταστες και πρωτότυπες τσάντες θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση κατά τη διάρκεια του LIFE DEBAG workshop, το απόγευμα της Τετάρτης 10 Μαΐου, στην Αίθουσα «Ρίτσου» στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης. Επιπλέον, για τους μικρούς πολίτες έχουν προγραμματιστεί επιμορφωτικά, διαδραστικά παιχνίδια το απόγευμα της Τρίτης και της Παρασκευής 12 Μαΐου, στην Πλατεία Μιαούλη.

Το Σάββατο 13 Μαΐου στις 9 μ.μ. στην πλατεία Μιαούλη θα γιορτάσουμε όλοι μαζί την Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες με συναυλία με το συγκρότημα Νέα Τάξη Πραγμάτων, ενώ θα προηγηθεί ευχάριστη εισαγωγή με τον stand up comedian Αριστοτέλη Ρήγα.

Τέλος, το LIFE DEBAG θα συμμετέχει στον καθαρισμό απομακρυσμένων ακτών της Γυάρου σε συνεργασία με το CYCLADES LIFE.

Ενημερωτικό περίπτερο θα λειτουργεί από την Παρασκευή 5 Μαΐου και καθόλη τη διάρκεια της Εβδομάδας Χωρίς Πλαστικές Σακούλες από 10 π.μ.-1μ.μ. & από 6 μ.μ.-9 μ.μ., παρέχοντας πληροφορίες και υλικό τόσο για τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον όσο και τους στόχους του έργου LIFE DEBAG. Στο περίπτερο από Δευτέρα 8 έως Τετάρτη 10 Μαΐου θα υλοποιείται επιτόπου ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων με νέες τεχνολογίες από τους The New Raw.