«Μένω σε κάποια γειτονιά – 70’s edition» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινίων Σύρας

Πολιτιστικός Συλλόγος Καμινίων [Σύρος]

Πληροφορίες εκδήλωσης
Ημερομηνία: 20/07/2019
Ώρα: 20:30
Τοποθεσία: Πολιτιστικός Συλλόγος Καμινίων
Διεύθυνση: Καμίνια Σύρος
Λεπτομέρειες

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων Σύρας σας προσκαλεί στο sequel της παράστασης «Μένω σε κάποια γειτονιά» του Αντώνη Μπούμπα, που παρουσιάστηκε πέρυσι, στο πλαίσιο της αναβίωσης των παραδοσιακών εθίμων του Κλήδονα και του Αφανού.

Η παράσταση «Μένω σε κάποια γειτονιά – 70’s edition», η οποία συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Ιουνίου και ώρα 20:30 στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων, με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Περίληψη

Τον Ιούνιο του 2018, οι περίοικοι της “Γειτονιάς” των Καμινίων μας συστήθηκαν για πρώτη φορά με χρονολογία εκκίνησης τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Η καλοκάγαθη κυρά Ξενιώ, που τους κερνά όλους σπιτική λεμονάδα και γλυκά, η Μαρίτσα, που έχει έφεση στο κουτσομπολιό, η Καντιώ που έχει αγάπη στις ξένες μπουγάδες, η Ελένη που έχει κλίση στους παντρεμένους, η Ευτυχία που άφησε το λιμάνι του Πειραιά για τα μάτια του Συριανού ναυτικού Νώντα και πολύς ακόμη κόσμος. Όταν η Μαρίτσα, η Καντιώ και η Ελένη ανακάτεψαν την κυρά Ξενιώ προκειμένου να δικαιολογήσουν τη μακριά γλώσσα τους, τότε εκείνη χρησιμοποίησε την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα για να τους δώσει ένα γερό “μάθημα”.

Δέκα χρόνια αργότερα, η «Γειτονιά» ζει, όπως και όλη η χώρα, υπό το ζυγό της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Παρόλα αυτά, οι περίοικοι προσπαθούν να διαχειριστούν τα προσωπικά τους ζητήματα με όση ελευθερία τους επιτρέπεται ή με όση μπορούν να «ξεκλέψουν». Η Μαρίτσα και η Καντιώ έχουν βρει νέο ενδιαφέρον, την ανατροφή της εννιάχρονης εγγονής τους, η οποία αποτελεί μόνιμα το «μήλον της έριδος» ανάμεσα στις δύο γυναίκες. Η Ελένη έχει αποφασίσει να αποτραβηχτεί από τους «παντρεμένους» και να φροντίσει για την προίκα της, μπαίνοντας σε επικίνδυνα μονοπάτια και η Ευτυχία ετοιμάζεται επιτέλους να μιλήσει στην κυρά Ξενιώ για το παρελθόν της.

Ένα απρόσμενο, όμως, γεγονός διαταράσσει την καθημερινότητα της λαϊκής γειτονιάς της Σύρου και οι ζωές όλων αρχίζουν σταδιακά να γίνονται «κουβάρι» με σπαρταριστές καταστάσεις. Μυστηριώδεις αφίξεις, παράνομες δραστηριότητες, απαγορευμένοι έρωτες, ξεκαρδιστικές παρεξηγήσεις και επαναστατική διάθεση απέναντι στη διαχρονική σοβαροφάνεια, πλαισιωμένη από την ατμόσφαιρα και τις μουσικές εκείνης της εποχής συνθέτουν τον καμβά μιας -συριανής και με τη βούλα- ιστορίας με κινηματογραφική εσάνς, που κορυφώνεται με την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του Κλήδονα και του Αφανού.

 

Κείμενο: Αντώνης Μπούμπας

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σιγάλας

 

Συμμετέχει 18μελής θίασος με ηθοποιούς από πολλές ερασιτεχνικές ομάδες της Σύρου.

Φιλική συμμετοχή του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης»

 

Η παράσταση, εντάσσεται στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος – Πολιτισμός 2019» και πλαισιώνεται από ζωντανή μουσική με ηχόχρωμα 70s.

Είσοδος 4 €

Τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες αποκατάστασης της υγείας του Δημήτρη Ρίζου.

Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist