Θρύλοι, Μύθοι, δίχως παραμύθι

Πινακοθήκη Κυκλάδων

Πληροφορίες εκδήλωσης
Ημερομηνία: 01/06/2019
Ώρα: 21:00
Τοποθεσία: Πινακοθήκη Κυκλάδων
Λεπτομέρειες

Η ομάδα αφήγησης ΠαραμυθιαΖω και φίλοι μουσικοί παρουσιάζουν την παράσταση αφήγησης «Θρύλοι, Μύθοι, δίχως Παραμύθι» που συνοδεύεται από μουσική αλλά και τραγούδια εμπνευσμένα από το ίδιο θέμα. Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Ιουνίου 2019 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στις 9 ακριβώς. Έξι αφηγητές και τέσσερις μουσικοί, σε μια μίνι σκυταλοδρομία ιστοριών και τραγουδιών, εμπνευσμένη από το θέμα της Παγκόσμιας Μέρας Αφήγησης που επιλέχθηκε διεθνώς για το 2019: «Μύθοι, θρύλοι, έπη» (βλ. αναλυτικό πρόγραμμα παρακάτω).

Η παράσταση προσφέρεται δωρεάν και απευθύνεται σε ενήλικες και εφήβους, με έναυσμα τις διαφοροποιήσεις στην επεξεργασία της προφορικής αφήγησης.

Μια σημείωση: Κάθε ιστορία, εκτός της ομορφιάς της, έχει μια ιδιαίτερη αξία για τον κόσμο της αφήγησης: άλλος μύθος αναδεικνύει τη σχέση μύθου – παραμυθιού, άλλος τη σχέση μύθου – πραγματικότητας, άλλος τον τρόπο με τον οποίον ερευνήθηκε κι άλλος τον τρόπο με τον οποίον ταξίδεψε μέχρι το σήμερα. Επίσης, κάθε αφήγηση αντιπροσωπεύεται στον χώρο με συναφές υλικό και συνοδεύεται από μουσική που λέει την ιστορία με άλλον τρόπο.

Η βραδιά θα κλείσει με μια μικρή συναυλία ελληνικών και ξένων τραγουδιών που διηγούνται ιστορίες, από ένα νεοσύστατο σχήμα έμπειρων και αγαπημένων μουσικών, αποτελούμενο από τη Ρένα Βέργου (φωνή), τον Απόστολο Μάρη (κανονάκι, νέι, κλαρίνο), τον Νίκο Απέργη (ακορντεόν) και τον Βαγγέλη Αραγιάννη (κοντραμπάσο).

Πρώτο μέρος: Ελλάδα

9.10’ – «Τα πέντε θνητά γένη των ανθρώπων» – Δέσποινα Αριστείδου
Σύμφωνα με την Κοσμογονία του Ησίοδου, οι θεοί άλλες φορές έπλαθαν τον κόσμο κι άλλες τον κατέστρεφαν κι έτσι απαριθμούνται τα πέντε γένη του είδους μας, με μας να διανύουμε το πέμπτο, το σιδηρούν. Μύθοι που ίσως γνωρίζουμε ως μεμονωμένες ιστορίες μπαίνουν στην ορθή σειρά για να εξηγήσουν την κοσμική πορεία της ανθρώπινης ύπαρξης από καταβολής κόσμου, με τα πέντε θνητά γένη να διαδέχονται το ένα το άλλο. Για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε και πού πάμε.

9.30’ – «Ο μύθος του θεού Πάνα και της νύμφης Σύριγγας» – Γεωργία Ματσούκα
Τον μύθο μας άφησε παρακαταθήκη ο Ερμής και φαίνεται πώς έκανε μεγάλη πορεία, γιατί ενώ οι επίσημες καταγραφές τον τοποθετούν στην Αρκαδία, έχει βρεθεί μια ανεπίσημη πηγή στη Σύρο, που διηγείται μια παραλλαγή του. Οι δύο παραλλαγές μπλέκονται στα υφάδια της αφηγήτριας, μέσα από έναν άλλο μύθο, αυτόν που οδήγησε τον Ερμή να πει την ιστορία. Φόρος τιμής στον άνθρωπο που κατέγραψε τη συριανή εκδοχή, αλλά κι ένα παράδειγμα πώς μια αληθινή ιστορία γίνεται μύθος στο στόμα των ανθρώπων μέσα από τις ζυμώσεις του χρόνου.

Λίγα λεπτά διάλειμμα. Κέρασμα στο φουαγιέ

Δεύτερο μέρος: Κόσμος

9.50’ – «Το νόημα της ζωής» (Ινδιάνοι Χόπι) – Αλίκη Μητσογιάννη
Μέσα στο έρεβος άστραψε μια σπίθα κι από τότε ο κόσμος δε σταμάτησε να εξελίσσεται. Από τους απλοϊκούς οργανισμούς, μετά στα ζώα, μετά στον άνθρωπο. Κάθε στάδιο, ένα βήμα μπροστά. Κι έπειτα, το νόημα της ζωής, γένεση και θάνατος. Η αναρρίχηση του ανθρώπου από επίπεδο σε επίπεδο, όπως το φανταζόντουσαν οι Χόπι, προκειμένου να εξηγήσουν την προέλευση του ανθρώπου, για να το χωρέσει ο νους. Σηματοδοτεί ακόμα, τον κόπο της έρευνας του αφηγητή, όταν οι μύθοι των λαών για την κοσμογονία είναι τόσο διαφορετικοί και τόσο ίδιοι.

10.10’ – «Ίντι και Κίγια» (Περού, Ίνκας) – Μάγδα Νίτη
Ο Ίντι είναι ο θεός του ζωοδότη ήλιου που λένε ότι δημιούργησε την πρωτεύουσα Κούσκο ρίχνοντας ένα χρυσό ραβδί. Όταν ήταν νέος, ερωτεύτηκε την αδερφή του ΜάμαΚίγια, που τελικά έγινε η θεά της σελήνης… Οι γραπτές πηγές του πολιτισμού των Ίνκας καταστράφηκαν επίτηδες, όμως η προφορική αφήγηση των ιθαγενών διέσωσαν τις ιστορίες τους. Αυτόν τον μύθο έφερε από το πρόσφατο ταξίδι της στο Κούσκο η αφηγήτρια, μια ιστορία που της είπε καθ’ οδόν ένας περουβιανός ινδιάνος. Ένας λόγος που αγαπήσαμε τον μύθο είναι γιατί ήρθε σε μας με τον γνήσιο τρόπο, δηλαδή όπως άλλοτε έφταναν οι μύθοι, οι θρύλοι και τα παραμύθια: από τους ταξιδιώτες.

10.20’ – «Οσιντόρι» (Ιαπωνία) – Λουκία Παλαιολόγου
Προμηνύει δυστυχία να σκοτώσεις οσιντόρι: Πρόκειται για έναν θρύλο που κατέγραψε στην τρίτη περίοδο της ζωής του ο κοσμογυρισμένος Πατρίκιος Λευκάδιος Χερν, Έλληνας που τελικά πολιτογραφήθηκε στην Ιαπωνία όπου και τιμήθηκε. Οι θρύλοι μιλάνε για τα κατορθώματα των ανθρώπων, καμιά φορά όμως μιλούν και για τα λάθη τους. Είναι από τις ιστορίες που πέφτουν στα πόδια του αφηγητή όταν ούτε ο ίδιος ξέρει γιατί.
Ανάμεσα στις αφηγήσεις, μουσικές που ετοίμασε το μουσικό σχήμα. Η βραδιά θα κλείσει με τραγούδια.

Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist