ΑΝΩ ΠΡΟ: Πήραμε μία πρώτη γεύση από το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου

23/06/2018

Γράφει η Ελένη Λαμπράκη

Φωτογραφίες: Νίκος Ραγκούσης

Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» μπορεί να ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη 2η διοργάνωσή του 20-26 Αυγούστου, όμως μας άνοιξε τις πόρτες του δίνοντάς μας μια πρώτη αίσθηση με τη συναυλία «ΑΝΩ ΠΡΟ» η οποία πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο το περασμένο Σάββατο 16/6. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου του Φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Καθολικός Επίσκοπος π. Πέτρος Στεφάνου, η υπεύθυνη χορηγιών Μαρία Μαυρίκου, ο εκτελεστικός διευθυντής του Φεστιβάλ Χάρης Βεκρής αλλά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Χρήστος Παρασκευόπουλος έδωσαν μία πλήρη εικόνα για τους φετινούς στόχους και επιδιώξεις της διοργάνωσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου μετράει λίγο λιγότερο από ένα χρόνο ζωής και έχει ήδη αξιοσημείωτη ανοδική πορεία. Οι περσινές εκδηλώσεις στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, ενώ στόχους του τόσο η προσέλκυση καλλιτεχνών σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και η ενίσχυση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου με ένα αμιγώς πολιτιστικό φεστιβάλ υψηλού περιεχομένου. Το 2ο ΆΝΩ διοργανώνεται από την Καθολική Επισκοπή Σύρου και το Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, και οι εκδηλώσεις του τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ναυτιλίας και Πολιτισμού. Μέγας δωρητής του Φεστιβάλ είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τις φετινές χορηγίες να αγγίζουν ήδη το 87% του αρχικού σχεδιασμού.

Η θετική ανταπόκριση του κοινού στις περσινές εκδηλώσεις επέτρεψε στους διοργανωτές να αυξήσουν τον αριθμό τους κατά τη διάρκεια του χρόνου οπότε το φετινό πρόγραμμα το οποίο θα συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές περιλαμβάνει μία εκδήλωση το Μάρτιο που ονομάζεται ΑΝΩ ΕΑΡ, την προφεστιβαλική ΑΝΩ ΠΡΟ τον Ιούνιο, τον κύριο κορμό του Φεστιβάλ μια εβδομάδα τον Αύγουστο και τέλος μία χριστουγεννιάτικη συναυλία πριν τα Χριστούγεννα. Παράλληλα φέτος το καλοκαίρι ο χώρος του Καθεδρικού Ναού θα χρησιμοποιηθεί σαν συναυλιακή αίθουσα τόσο από 14ο Φεστιβάλ Μουσικής Κυκλάδων όσο και από το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών τη Δευτέρα 13 Αυγούστου. Όλες οι εκδηλώσεις διαθέτουν ελεύθερη είσοδο και είναι μεταφρασμένες και στα αγγλικά. Όπως και πέρυσι, έχει ετοιμαστεί τηλεοπτικό spot το οποίο θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ 3 τις ημέρες πριν την έναρξη των εκδηλώσεων του Αυγούστου, ενώ για τη συνέχεια σχεδιάζονται μία έρευνα κοινού για τις επιπτώσεις του αλλά και η κατασκευή επίσημης ιστοσελίδας του φεστιβάλ.

Όσον αφορά το αντίκτυπο του φεστιβάλ στον καλλιτεχνικό κόσμο, όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Παρασκευόπουλος, υπάρχει ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής για τις επόμενες διοργανώσεις από καλλιτέχνες του εξωτερικού, γεγονός που αποδεικνύει και τη δυναμική ενός θεσμού που μεγάλωσε τόσο πολύ μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Τέλος ανακοινώθηκε η επίσημη συνεργασία του ΑΝΩ με τον κ. Νίκο Κανελλόπουλο στη θέση του συμβούλου προγράμματος, έμπειρο δημοσιογράφο και βαθύ γνώστη της κλασσικής μουσικής.

Εν χορδαίς και οργάνω

Η προφεστιβαλική συναυλία ΑΝΩ ΠΡΟ πραγματοποιήθηκε το ίδιο βράδυ στον κατάμεστο ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, όπου το κουαρτέτο εγχόρδων «FourTe» αποτελούμενο από τους Ηλία Γυφτονικολό στο βιολί, Κωνσταντίνα Μπάλλα στο βιολί, Ιζαμπέλα Ελένη Χατζηιωάννου στη βιόλα και Μυρτώ Ξηρουχάκη στο βιολοντσέλο και ο οργανίστας Χρήστος Παρασκευόπουλος παρουσίασαν έργα των George Friedrich Handel, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart και Luigi Boccherini, διασκευασμένα για εκκλησιαστικό όργανο και έγχορδα. Η μυσταγωγική ατμόσφαιρα του καθεδρικού ναού, σε συνδυασμό με τις άψογες εκτελέσεις των ταλαντούχων μουσικών και φυσικά τη μαγεία της ίδιας της κλασσικής μουσικής, συνέθεσαν το σκηνικό μιας εντυπωσιακής βραδιάς που κέρδισε την αφοσίωση αλλά και προκάλεσε την ψυχική ευφορία των ακροατών της. Τέλος δε μπορούμε παρά να μην επικροτήσουμε την επιλογή του Νίκου Κανελλόπουλου, του οποίου η παρουσίαση και τα εύστοχα σχόλια ανάμεσα στα μουσικά θέματα συνέβαλαν στην καλύτερη κατανόηση αλλά και στην αμείωτη διατήρηση του ενδιαφέροντος των παρευρισκομένων στα τεκταινόμενα.

Το πρόγραμμα του κύριου κορμού του Φεστιβάλ διαμορφώνεται ως εξής:

20 Αυγούστου – “Μουσική Αναγέννηση”

Συναυλία φωνητικής μουσικής από την περίοδο της Αναγέννησης

Ερμηνεύει το φωνητικό κουαρτέτο Vox Sinceris, a capella (χωρίς συνοδεία μουσικών οργάνων) και με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου.

22 Αυγούστου – “Από τον Αυλό στο Όργανο”

Συναυλία με έργα για φλάουτο (μουσικό όργανο με έναν αυλό) και για εκκλησιαστικό όργανο (μουσικό πολύαυλο όργανο, απόγονο μουσικών οργάνων με έναν αυλό). Θα ερμηνευθούν έργα από όλες τις εποχές της μουσικής ιστορίας.

Ερμηνεύουν οι καλλιτέχνες: Ευάγγελος Κοκκόρης,φλάουτο (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ωδείου Φίλιππος Νάκας) Ελένη Κεβεντσίδου, εκκλησιαστικό όργανο (καθηγήτρια εκκλησιαστικού οργάνου στη Μεγάλη Βρετανία και σολίστ διεθνούς φήμης)

 24 Αυγούστου–”Από την Αναγέννηση στον 21ο αιώνα”

Θρησκευτική Χορωδιακή Μουσική

Η Χορωδία Musica Sacra, εξειδικευμένη στο χώρο της θρησκευτικής πολυφωνικής μουσικής, θα ερμηνεύσει έργα όλων των μουσικών εποχών με τη συνοδεία του εκκλησιαστικού οργάνου.

26 Αυγούστου – “Ρεσιτάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου”

Ο διάσημος Πολωνός οργανίστας Michał Markuszewski, ερμηνεύει στο εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου, έργα για σόλο εκκλησιαστικό όργανο από γνωστούς Πολωνούς και άλλους Ευρωπαίους συνθέτες.

 


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist