Ο Νίκος Καρακαλπάκης τραγουδά την “Λίληθ”

20/07/2018

Λίληθ, μυθικό το όνομα και σε κάποιους η ιστορία της γνωστή. Άλλοι την λεν πρωτόπλαστη και άλλοι καταραμένη, άλλοι την λατρεύουν σαν θεά και άλλοι την μισούν σαν μάγισσα. Πλανεύτρα και καταδικασμένη όπου η θέληση της για ισότητα την αναγκάζει να επαναστατεί. Ο μύθος την ορίζει ως μεσοποτάμιο νυχτερινό θηλυκό δαίμονα και στη Σουμερία αναφέρεται ως Λιλ, πνεύμα του αγέρα αλλά και καταστροφικός άνεμος.

“Λίληθ” ο τίτλος του τραγουδιού, με εσκεμμένο το ορθογραφικό λάθος, γιατί από τον μύθο μεταφερόμαστε στην πραγματικότητα και από όλες τις γυναίκες, αναφορά γίνεται σε εκείνη την καταπιεσμένη γυναίκα που ζει στη σκιά της και παύει να ζει, παύει να ελπίζει.

Η μουσική και οι στίχοι ανήκουν στην Νένα Βενετσάνου και πρωτοκυκλοφόρησε στον δίσκο “Το κουτί της Πανδώρας” το 1984. Η μουσική, οξύμωρα, σκιαγραφεί την πραγματικότητα που υποβόσκει πίσω από κάθε παραμύθι καθώς οι στίχοι ξεδιπλώνονται με την μελωδική φωνή του ερμηνευτή Νίκου Καρακαλπάκη παρουσιάζοντας μας τον μύθο και την ανάγκη της κάθε γυναίκας να ξυπνήσει και να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Να γίνει μία Λίληθ και να νικήσει τον φόβο ξεφεύγοντας από μια άχαρη, μικρή ζωή.

Το τραγούδι «Λιλήθ» περιλαμβάνεται στο πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό άλμπουμ του Νίκου Καρακαλπάκη με τον τίτλο «Ό,τι Μας Ανήκει» που κυκλοφόρησε από την Music Links Knowledge και τράβηξε την προσοχή κοινού και παραγωγών, έχοντας ήδη δυνατά airplay των τραγουδιών όπως «Τα δαγκωμένα μήλα», «Πεφταστέρι», «Καληνύχτα» και το ομότιτλο. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε η Αρετή Κοκκίνου και η επιμέλεια παραγωγής της δουλειάς ανήκει στον Νίκο Καρακαλπάκη.

Στο άλμπουμ περιλαμβάνονται άλλα 7 τραγούδια που υπογράφουν σημαντικοί δημιουργοί :
Γιάννης Σπανός, Λίνα Νικολακοπούλου, Λίνος Κόκοτος, Μαρία Παπαδάκη, Γιώργος Καγιαλίκος, Αρετή Κοκκίνου, Νίκος Δούκας, Ανδριανή Ζαγγανά και το «Τριαντάφυλλο» του Νικηφόρου Βρεττάκου μελοποιημένο από την Πηγή Λυκούδη.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist