25 Ιουλίου 1983 – Το Πάρτυ στη Βουλιαγμένη

25/07/2016

Σαν σήμερα, 25 Ιουλίου το 1983 πραγματοποιήθηκε μία από τις πλέον ιστορικές συναυλίες στην Ελλάδα, το περιβόητο “Πάρτυ στη Βουλιαγμένη”. 33 χρόνια μετά πολλοί είναι αυτοί που το θυμούνται και το νοσταλγούν, αλλά ακόμα περισσότεροι αυτοί που θα ήθελαν με κάποιο μαγικό τρόπο να ήταν εκεί (συμπεριλαμβανομένων κι εμάς).

Το “Πάρτυ στη Βουλιαγμένη” ήταν η πραγματοποίηση της ιδέας του Λουκιανού Κηλαηδόνη για “μια λαϊκή βραδιά με κάποιο αισθητήριο”, μια βραδιά με πανσέληνο κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό, δίπλα στη θάλασσα. Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που κάποιος επέλεξε να διοργανώσει μία μουσική συναυλία σε φυσικό χώρο και συγκεκριμένα στην πλαζ του Ε.Ο.Τ. στη Βουλιαγμένη, έναντι του πατροπαράδοτου αθλητικού γηπέδου. Η προετοιμασία της διήρκεσε περίπου 60 μήνες, ενώ το στήσιμο της συναυλίας εκείνη τη μέρα χρειάστηκε πάνω από 10 ώρες. Κόπηκαν 25.000 εισιτήρια των 300 δρχ, αν και ο κόσμος που υπολογίζεται ότι βρέθηκε στη συναυλία κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 άτομα.

Η σκηνή είχε στηθεί πάνω σε μία πλωτή εξέδρα, 15 μέτρα μέσα στη θάλασσα και οι καλλιτέχνες την προσέγγιζαν με ταχύπλοα. Πέραν όμως από τους καλλιτέχνες, πολλοί από τους θεατές που δεν είχαν καταφέρει να προμηθευτούν εισιτήριο επέλεξαν να έρθουν κολυμπώντας, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη βραδιά. Την ίδια ώρα στην παραλιακή είχε ξεκινήσει να σχηματίζεται μία τεράστια ουρά από αυτοκίνητα που προσπαθούσαν να φτάσουν στην πλαζ (με εισιτήρια ή χωρίς, εξάλλου ήταν τέτοιο το πλήθος που προσπάθησε να μπει, ώστε ήταν αδύνατον να περιφρουρηθεί ο χώρος).

Η συγκεκριμένη βραδιά χαρακτηρίστηκε σαν το “ελληνικό Woodstock” και παρά τις επικρίσεις την επόμενη μέρα για την ταλαιπωρία που υπέστη ο κόσμος, τόσα χρόνια μετά αποτελεί σημείο αναφοράς και όλοι όσοι πήγαν θυμούνται μια πραγματικά αξέχαστη βραδιά.

Εκείνο το βράδυ καλεσμένοι του Λουκιανού Κηλαηδόνη ήταν η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, o Βαγγέλης Γερμανός, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Αφροδίτη Μάνου, ο Γιώργος Νταλάρας και η Μαντώ, ενώ εμφανίστηκαν επίσης η πιανίστρια Νέλι Σεμιτέκολο, η big band του πιανίστα Μανώλη Μικέλη καθώς και η μαντολινάτα του Φώτη Αλέπορου.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist