6ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

25/08/2022

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» υποδέχεται για έκτη χρονιά τους λάτρεις του είδους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, στο διάστημα από 29 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2022.

Το 2022 είναι μια ξεχωριστή χρονιά για το Φεστιβάλ, καθώς συμπίπτει με την εκατοστή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και τα 50 χρόνια από το θάνατο του Συριανού.

Οι συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής επέδρασαν καθοριστικά όχι μόνο στα μεγάλα εθνικά θέματα, αλλά και στην εξέλιξη της αστικής λαϊκής μουσικής, η οποία επηρεάστηκε, ενισχύθηκε και εμπλουτίστηκε τόσο με έμψυχο υλικό όσο και με μουσικές φόρμες που ήρθαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας, πολλές φορές ως μοναδικές αποσκευές των ξεριζωμένων. Μέσα από τον κόσμο αυτό που ήταν ξένος στην Τουρκία και ξένος εδώ, ξεχώρισαν διανοούμενοι, επιχειρηματίες, αλλά και ανυπέρβλητες μουσικές ιδιοφυίες που αναφέρονται με δέος και σεβασμό μέχρι σήμερα και ως τέτοιες θα αναφέρονται στο διηνεκές.

Σταδιακά, οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους της Μικρασιατικής Σχολής προσαρμόζονται και εντάσσονται στο νέο ρεύμα που δημιουργεί η λεγόμενη «Πειραιώτικη» Σχολή με πρύτανη τον Μάρκο Βαμβακάρη. Τον Συριανό που το παίξιμο του, οι φόρμες και το ύφος του αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο αυτού του τεράστιου οικοδομήματος της λαϊκής μας μουσικής.

Στο φετινό πρόγραμμα που θα διαρκέσει 5 ημέρες, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες Μαρία Κατινάρη & Γιώργος Ζορμπάς και το τοπικό σχήμα Ηλίανθος θα εστιάσουν στην εποχή των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα κατά την οποία κυριάρχησε το μικρασιατικό ύφος. Στον άξονα αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και συναυλία του τμήματος σαντουριών του Αναγνωστηρίου Αγιάσου Λέσβου, ενός από τους παλαιότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας με πλούσιο έργο και σημαντικό αρχείο. Επιπλέον, εδώ εντάσσεται και το μουσικό εργαστήρι με εισηγητή τον Πέτρο Κουλουμή και με θέμα την τεχνοτροπία και την υφολογική προσέγγιση της Μικρασιατικής Σχολής.

Από την Αθήνα οι Rebeti καθώς και το τοπικό σχήμα Σαμπάχ και οι Εν Χορδαίς και Οργάνοις θα έχουν αναφορές -αλλά όχι αποκλειστικά- στο έργο του μεγάλου λαϊκού βάρδου Μάρκου Βαμβακάρη παρουσιάζοντας επιρροές, αλληλεπιδράσεις με άλλα είδη και συνεργασίες με άλλους συνθέτες.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων, στην οποία θα εκθέσουν τις δημιουργίες τους μερικοί από τους πιο σημαντικούς έλληνες οργανοποιούς που αφενός διασώζουν έως σήμερα την τεχνογνωσία και την παράδοση της χειροποίητης κατασκευής, αφετέρου έχουν εισαγάγει καινοτομίες στη χρήση υλικών, στην ανάπτυξη τεχνικών και εργαλείων: Γαλανός Νίκος, Γουλιέλμος Άδωνις, Δέλλιος Ανδρέας, Καδόγλου Γιάννης, Κατσιφής Τάσος, Μιλτιάδου Σάββας, Παΐσιος Νίκος, Στάμκος Παναγιώτης, Στεφανίδης Γρηγόρης, Σχοινάς Δημήτρης, Τσιώλης Μάκης, Τσουλόγιαννης Γιάννης, Φρονιμόπουλος Νίκος.

Σαν γενικότερη ενημέρωση αναφέρεται ότι το ρεμπέτικο έχει καταχωρηθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015, στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2017, ενώ το Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» έχει καταχωρηθεί στο Ευρετήριο Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ festivalfinder.eu και έχει λάβει το EFFE LABEL.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την Κυκλαδική Εταιρεία Ανάπτυξης (ΚΕΤΑΝ) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη και θα γίνεται κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κρατήσεων http://syrosrebetikofestival.eventbrite.com

Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε στη σελίδα μας στο facebook.com/syrosrebetikofestival

Πρόγραμμα

Δευτέρα 29 Αυγούστου

21.00 | Ταρσανάς, Ερμούπολη

Με λένε Σμύρνη

Μαρία Κατινάρη & Γιώργος Ζορμπάς και οι παιχνιδιάτορες.

Γιώργος Αλεβίζος: ούτι/φωνή
Γιώργος Στογιώργης: κανονάκι
Στέλιος Κουτσούκος: βιολί
Γιώργος Ντάλλης: πάντζο
Δήμητρα Λαλαδάκη: κρουστά/φωνή

Η Μαρία Κατινάρη με την συνοδεία ορχήστρας φυσικών οργάνων, παρουσιάζει σε ήχο Α/Ιώνιο Ανατολικό τη μουσική παράσταση «Με λένε Σμύρνη» αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Ένα μελωδικό οδοιπορικό με μουσικά χρώματα κι αρώματα της δικής μας Ανατολής, μέσα από μνήμες κι ακούσματα που φανερώνουν την έντονη παρουσία του γνήσιου κι ανόθευτου λαϊκού πνεύματος στην πιο αυθεντική του μορφή, τα τραγούδια. Τα τραγούδια αυτής της παράστασης αποτελούν μία ολοκληρωμένη θεματολογική ενότητα και μια πλήρη μουσική αναφορά στη χρυσή εποχή της Σμύρνης ξεκινώντας από τα ανατολίτικα βαλς, τα παραδοσιακά, το αστικό τραγούδι, τους αμανέδες των καφέ αμάν, τις οπερέτες της Σμύρνης έως τους καϊκτσήδες του Βοσπόρου και την ανάμνηση τους.

Τρίτη 30 Αυγούστου

21.00 | Ταρσανάς, Ερμούπολη

Rebeti

Αυγερινή Γάτση, Φώτης Βεργόπουλος, Γιάννης Κάτος και Κωστής Κωστάκης. Μαζί τους ο Σάκης Καρακώστας στο βιολί. Γαλουχημένοι με ρεμπέτικα και παραδοσιακά ηχοχρώματα ενδιαφέρονται για νέες προκλήσεις αλλά κυρίως να αναδείξουν τις δικές τους δημιουργίες. Συνήθως ο πυρήνας των παραστάσεών τους είναι ρεμπέτικος, αλλά όχι μόνο.

Τετάρτη 31 Αυγούστου

20.30 | Κτήριο Κορνηλάκη (Ηρώων Πολυτεχνείου 98, Ερμούπολη)

Τοπικά σχήματα Σύρου (με αλφαβητική σειρά)

1. Ηλίανθος
Χρυσούλα Κεχαγιόγλου: φωνή
Μαρία Πλουμή: λαούτο/φωνή
Δημήτρης Πάντος: κιθάρα/φωνή
Δημήτρης Μαραγκός: ακορντεόν
Νεοσύστατο σχήμα με βάση τη Σύρο. Το ρεπερτόριο της συναυλίας περιλαμβάνει τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη που συνδέονται στιχουργικά ή μουσικά με προϋπάρχοντα ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς. Στόχος είναι να φανεί η σπουδαιότητα των ρυθμών και των μελωδιών που επέζησαν μέσα στους αιώνες, αλλά και η συμβολή του Μάρκου στη διάδοση τους ως τις μέρες μας.

2. Σαμπάχ
Μαρία Ρούσσου: τραγούδι
Ευάγγελος Νομικός: μπουζούκι/τραγούδι
Μανώλης Ψωμαδάκης: μπουζούκι/δεύτερη φωνή
Νίκος Απέργης: ακορντεόν
Γρηγόρης Λούβαρης: κιθάρα/δεύτερη φωνή)
Η συναυλία με τίτλο «Από τον Μάρκο στον Ζαμπέτα» θα εστιάσει κυρίως στο έργο του συριανού Μάρκου Βαμβακάρη και την επιρροή που άσκησε στους μουσικούς του λαϊκού τραγουδιού.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου

21.00 | Έπαυλη Τσιροπινά, Ποσειδωνία

Σαντούρια Αναγνωστηρίου Αγιάσου Λέσβου
Το μουσικό τμήμα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου Λέσβου αποτελείται από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, που μαθαίνουν από μικρή ηλικία το ιδιαίτερο και μελωδικό αυτό όργανο από τον μουσικοδιδάσκαλο και παλιό οργανοπαίχτη Κώστα Ζαφειρίου. Παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με παραδοσιακούς και μικρασιάτικους σκοπούς και τραγούδια, καθώς και ένα μικρό αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη. Συμμετέχουν ομάδα μπουζουκιών και μικρό χορευτικό του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου

21.00 | Έπαυλη Τσιροπινά, Ποσειδωνία

Εν Χορδαίς και Οργάνοις

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας με τίτλο «Η Ποίηση και το Ρεμπέτικο: Σύμπραξη λόγιας δημιουργίας και λαϊκής παράδοσης θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τα έργα σπουδαίων συνθετών όπως ο Σταύρο Ξαρχάκος καθώς και από το έργο Μάρκος, ο Δάσκαλός μας σε στίχους και μουσική του Μάρκου Βαμβακάρη. Στην παράσταση το κοινό συμμετέχει, θυμάται, συνυπάρχει, ανανεώνει το ενδιαφέρον του, και προβληματίζεται μέσα από το καλλιτεχνικό άκουσμα και τη δημιουργία.

Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

Αίθουσα Γ. & Ε. Βάτη, Πλατεία Μιαούλη

Καθημερινά: 10.00-14.00 & 18.30-21.00

Είσοδος ελεύθερη

Συμμετέχουν οι οργανοποιοί: Γαλανός Νίκος, Γουλιέλμος Άδωνις, Δέλλιος Ανδρέας, Καδόγλου Γιάννης, Κατσιφής Τάσος, Μιλτιάδου Σάββας, Παΐσιος Νίκος, Στάμκος Παναγιώτης, Στεφανίδης Γρηγόρης, Σχοινάς Δημήτρης, Τσιώλης Μάκης, Τσουλόγιαννης Γιάννης, Φρονιμόπουλος Νίκος.

Μουσικό Εργαστήρι με τον Πέτρο Κουλουμή
με θέμα την τεχνοτροπία και την υφολογική προσέγγιση της Μικρασιατικής Σχολής

Τρίτη 30 Αυγούστου, Αίθουσα Γ. Ρίτσου, Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης

Τετάρτη 31 Αυγούστου, Συνεδριακή αίθουσα «Βαλμά» Επιμελητηρίου Κυκλάδων

14.00-16.30

Η είσοδος στο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου θα γίνεται κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης, μέσω ειδικής πλατφόρμας κρατήσεων http://syrosrebetikofestival.eventbrite.com


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist