“8: In memoriam” – Ένας χρόνος χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο από το Γρηγόρη Πολύζο

14/12/2020

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σε λίγες μέρες χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο. Μια μεγάλη μουσική απώλεια, ένα μεγάλο καλλιτεχνικό κενό από την απουσία του. Στη μνήμη του είναι αφιερωμένο το έργο “8: In memoriam“, που συνέθεσε ο συνθέτης Γρηγόρης Πολύζος. Ένα κομμάτι για σόλο πιάνο, μια υπέροχη μελωδία που ερμηνεύει ο πιανίστας Στάθης Άννινος. Μια προσπάθεια προσέγγισης της μουσικής ιδιοφυίας που ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος, με ένα έργο που κυριαρχεί το αγαπημένο του όργανο, το πιάνο. Ένα ελάχιστο ευχαριστώ του Γρηγόρη Πολύζου για όλα όσα του χάρισε με τη μουσική του και την επικοινωνία του μαζί του.

Ο Γρηγόρης Πολύζος έχει κυκλοφορήσει τρεις προσωπικούς δίσκους. Τον πρώτο το 2012, όπου την παραγωγή διηύθυνε και επιμελήθηκε ο Νίκος Ζούδιαρης. Ερμηνευτές του δίσκου είναι ο Λάκης Χαλκιάς, η Φωτεινή Δάρρα, ο Απόστολος Ρίζος, η πρωτοεμφανιζόμενη Μαρία Κρασοπούλου και ο Νίκος Ζούδιαρης. Το 2015 βγάζει το digital single “Γιατί μ’ αρέσει η ζωή” με ερμηνευτές τον Παντελή Θαλασσινό και την Μαρία Κρασοπούλου, σε στίχους του Πόλυ Κυριάκου. Το 2016 εκδίδει τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο “Αποστάσεις” με βασική ερμηνεύτρια την Μαρία Κρασοπούλου. Στον δίσκο συμμετέχει ο Κώστας Μακεδόνας . Το 2019 εκδίδει τον τρίτο του προσωπικό δίσκο “Πολύχρωμες Ζακέτες” από την Μικρή Άρκτο με συνεργάτες την στιχουργό Αθηνά Σπανού και ερμηνεύτρια την Πολυξένη Καράκογλου.

Το συνθετικό του έργο επεκτείνεται και στον τομέα της “σοβαρής μουσικής” ( «Κεριά» του Κ.Π. Καβάφη για χορωδία και ορχήστρα (2013), «Sergei Prokofiev, Vision Fugitives No. 12, Θέμα και παραλλαγές για κουαρτέτο εγχόρδων» (2013), Πρελούδια για πιάνο, μουσική για την μικρού μήκους ταινία «Waltz» της Ευτυχίας Μισαηλίδου (2010) 2 Κουαρτέτα εγχόρδων, 1 κουιντέτο Χάλκινων πνευστών, “Wind” για μικρή ορχήστρα κ.α.).

Έργα του έχουν κατά καιρούς παιχτεί στην κρατική τηλεόραση, στην μουσική σκηνή Ιανός  καθώς και σε διάφορους συναυλιακούς χώρους.

 

Με την μουσική του Θάνου Μικρούτσικου ήρθα κοντά στα χρόνια της εφηβείας. Έχω ακούσει όλο του το έργο, τόσο τους κύκλους τραγουδιών όσο και τα κλασικά του έργα. Τον έχω μελετήσει σε βάθος και σαφώς με έχει επηρεάσει στο έργο μου άλλοτε πιο έκδηλα, άλλοτε λιγότερο.

Το 2012 έχοντας μόλις εκδώσει τον πρώτο μου δίσκο, του τον στέλνω σπίτι να τον ακούσει, χωρίς να πιστεύω ότι πραγματικά θα το κάνει.
Μετά από κάποιες εβδομάδες χτυπάει το τηλέφωνό μου ενώ οδηγούσα.
Ο Γρηγόρης; με ρωτάει
Ο ίδιος. απαντώ..
Είμαι ο Θάνος Μικρούτσικος και σε πήρα να σου πω συγχαρητήρια για τον δίσκο σου. Τον άκουσα και μου άρεσε πολύ…
Παγωτό εγώ..

Η επικοινωνία αυτή θα μου μείνει, ανεξίτηλη…
Το 2017, έπειτα από επόμενη τηλεφωνική μας επικοινωνία, με κάλεσε σπίτι του ένα ωραίο πρωί για μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Το Δεκέμβριο του 2019 έφυγε απ’ την ζωή. Όμως ένιωθα να του χρωστάω κάτι.

Σαν ένα ελάχιστο ευχαριστώ για όλα όσα εκείνος μου είχε δώσει, – χωρίς να το θέλει ή να το γνωρίζει φυσικά. Έτσι γεννήθηκε αυτό το έργο, το “8”, για σόλο πιάνο, στην μνήμη του.
Δεν είναι πένθιμο, κάθε άλλο θα έλεγα, το νιώθω σαν μια μουσική συνομιλία μαζί του. Οι εμμονές του, μπλεγμένες με τις δικές μου, ο τρόπος του μαζί με τον δικό μου. Πόσο θα ήθελα να το άκουγε και να μου έλεγε την γνώμη του…!

Εμπιστεύτηκα αυτό το έργο στον φίλο μου και πολύ καλό πιανίστα Στάθη Άννινο. ο οποίος προσθέτοντας και την δική του αισθητική, κατάφερε να ερμηνεύσει το έργο θαυμάσια. Τον ευχαριστώ πολύ!

Γρηγόρης Πολύζος, 10/2020


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist