Αφήγηση ιστοριών με προβολή εικόνων στην κοινοτική Βιβλιοθήκη στον Φοίνικα

21/10/2022

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022, ξεκινάει μια σειρά δράσεων στην κοινοτική Βιβλιοθήκη στον Φοίνικα, Παιδική & Εφηβική, Συνεργατική & Δανειστική: Έτσι, την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα θα πραγματοποιείται αφήγηση ιστοριών με προβολή εικόνων του επιλεγμένου βιβλίου στον τοίχο. Ακολουθήστε το κολιμπρί στο facebook για να μαθαίνετε ποια ιστορία θα συναντάμε κάθε φορά και σε ποια ηλικία πρωτίστως απευθύνεται.

Πέμπτη 27/10, 7.30’ το απόγευμα
«το πετειναράκι»
για παιδιά 3-7 ετών

αφηγείται η Γεωργία Ματσούκα (λαλού), μέλος των ΠαραμυθιαΖω

Δυο λόγια από την αφηγήτρια σχετικά με την ιστορία
Το «πετειναράκι» είναι ένα λαϊκό παραμύθι, αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα. Υπάρχει σε πολλές παραλλαγές, άλλες γνήσιες και άλλες …πειραγμένες. Εμένα μου το έλεγε η καλή μου γιαγιά Βασιλική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αλλά λίγο διαφορετικά από αυτό που θα σας αφηγηθώ την Πέμπτη 27/10 (θα σας πω από κοντά τον λόγο). Για πολλά χρόνια, δεν ήξερα γιατί μου άρεσε πάντα τόσο πολύ αυτό το παραμύθι, σε όποια εκδοχή κι αν το συναντούσα. Ψάχνοντας και σκαλίζοντας, συνειδητοποίησα ότι προσπαθεί να πει το ίδιο πράγμα με τη φράση «Δεν υπάρχει ‘δε μπορώ’, υπάρχει ‘δε θέλω’», με το βρετανικό ρητό «Where there is a will there is a way», με ένα σύμβολο των Βίκινγκ, κοκ: όταν κάποιος είναι αποφασισμένος να κάνει κάτι, θα βρει τρόπο να το πετύχει παρά τα εμπόδια∙ θα μαζέψει σωματικές, συναισθηματικές, ηθικές και πνευματικές δυνάμεις και τελικά θα το κάνει! Ίσως γι’ αυτό το αγαπώ, όλα μου τα χρόνια. 😉

Έτσι, είναι τα παραμύθια… Με λόγια απλά, ονειροπαρμένα, φαντασιόπληκτα, λένε τα ίδια που λένε επιστήμονες και φιλόσοφοι με δικά τους λόγια. Σας τα λέω τώρα διότι την Πέμπτη αυτά τα σιωπούμε και αφηνόμαστε στη μαγεία της ιστορίας. Κι ούτε είναι ανάγκη να το εξηγήσετε στα παιδιά, θα είναι το μυστικό μας. Ας τα αφήσουμε να ανακαλύψουν μόνα τους τα βαθιά μηνύματα, αυτά ξέρουν καλύτερα. Ας αφήσουμε την ιστορία να κυκλοφορεί μεταξύ συνάξεων κι αρτηριών για όσο καιρό θέλει, ας τους αποκαλυφθεί όποτε θέλει, αυτή ξέρει καλύτερα…

Λίγες πρακτικές σημειώσεις:

 • Τα φώτα θα χαμηλώσουν τόσο όσο δεν θα ενοχλούνται τα παιδιά.
 • Δεν επιτρέπεται φαγητό την ώρα της αφήγησης.
 • Δεν επιτρέπεται ηχογράφηση ούτε βιντεογράφηση της αφήγησης.
 • Τα κινητά χρειάζεται να είναι σε λειτουργία πτήσης, μόλις μπείτε στον χώρο.
 • Ελάτε νωρίτερα για να έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τη Βιβλιοθήκη (και το κολιμπρί, φυσικά).
 • Η Βιβλιοθήκη στον Φοίνικα βρίσκεται πάνω από τα ΚΑΠΗ και το Κοινοτικό Ιατρείο του Φοίνικα.
 • Όταν μπαίνουμε στον χώρο βγάζουμε τα παπούτσια μας.
 • Η δράση διαρκεί 30’-40’ και προσφέρεται δωρεάν.
 • Τα παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα.
 • Ελεύθερη συνεισφορά: ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη σας, δώρο στο κολιμπρί ώστε να συνεχίσει να ζει μέσα από τα μάτια άλλων παιδιών (δεν ισχύει για όσους είναι ήδη δωρητές).

*Τον προτζέκτορα μας δάνεισε η θεατρική ομάδα «Μίμου Άπτου».

Χορηγοί επικοινωνίας: cyclades24, empneusi.gr, syrostoday, syrosagenda.gr, Κοινή Γνώμη, ΑιγαίοLive.

Στον χώρο υπάρχει αντισηπτικό διάλυμα, ενώ η χρήση μάσκας από τους ενήλικες είναι ενδεδειγμένη.

Πώς λειτουργεί η Βιβλιοθήκη
Στη Βιβλιοθήκη στον Φοίνικα, μικροί και μεγάλοι μπορούν να ξεφυλλίσουν, να διαβάσουν και να δανειστούν για 15 ημέρες όποιο βιβλίο επιθυμούν. Στον χώρο υπάρχουν τραπέζια, καναπέδες, μαξιλάρες και χαλιά ώστε ο καθένας να βρει το σημείο που του ταιριάζει. Τα πολύ μικρά παιδιά χρειάζεται να συνοδεύονται από οικείους τους ενήλικες (γονείς, κηδεμόνες, φροντιστές, εκπαιδευτικούς κοκ).
Παρακολουθείτε τη σελίδα της Βιβλιοθήκης στο facebook για να ενημερώνεστε για νέες αφίξεις βιβλίων, σχόλια από αναγνώστες και τη διοργάνωση εκδηλώσεων στον χώρο της Βιβλιοθήκης.

Χαρίστε ένα βιβλίο στο κολιμπρί!
Για την επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη δεν είναι υποχρεωτική η δωρεά βιβλίων, ωστόσο είναι ευπρόσδεκτη:

 • Κατηγορίες βιβλίων: παιδική και εφηβική λογοτεχνία, παραμύθια, κόμικ, θεματικοί τόμοι. Παρακαλούμε μη φέρνετε εγκυκλοπαίδειες, λεξικά και σχολικά βιβλία.
 • Σε κάθε βιβλίο θα αναγράφεται το όνομα εκείνου που το δώρισε και η χρονιά.
 • Στον χώρο υπάρχουν ονομαστικές χάρτινες σακούλες όπου θα τοποθετούνται προσωρινά τα βιβλία ανά δωρητή, μέχρι να καταγραφούν και να αρχειοθετηθούν.

Δηλώσεις πρόθεσης εθελοντικής συμμετοχής
Προς το παρόν, την εποπτεία του χώρου αναλαμβάνουν μέλη της Κοινότητας του Φοίνικα, τα μέλη της ομάδας αφήγησης ΠαραμυθιαΖω, τα μέλη της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας Αλλού ντ’ Αλλού και άτομα-εθελοντές. Αν πιστεύετε ότι μπορείτε κι εσείς να διαθέσετε έστω και μια μέρα τον μήνα, συμπληρώστε τα στοιχεία σας στον σύνδεσμο https://forms.gle/MSkLrvhGVQ9fuxRm6


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist