ΑΝΩ ΠΡΟ: Μια σπάνια συναυλιακή εμπειρία

03/07/2019

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ ετοιμάζεται να μας υποδεχτεί στην καρδιά του Αυγούστου στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου. Μέχρι τότε όμως κάποιοι τυχεροί πήραμε μία πρώτη γεύση με την προφεστιβαλική εκδήλωση ΑΝΩ ΠΡΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 29 Ιουνίου, στον επιβλητικό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο.

Για ακόμα μία φορά το ιδιαίτερης αξίας εκκλησιαστικό όργανο του ναού ήχησε και πλημμύρισε το χώρο με σπάνιες συνθέσεις και έργα για σόλο εκκλησιαστικό όργανο, Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής συνθετών από το «Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου». Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες συνθέσεις δεν έχουν δισκογραφηθεί ποτέ, γεγονός που δίνει μια μοναδική συλλεκτική απόχρωση στη φετινή προφεστιβαλική εκδήλωση.
Όπως και πέρυσι, η εισαγωγή και το ενδιάμεσο σχόλιο του συμβούλου προγράμματος του Φεστιβάλ, Νίκου Κανελλόπουλου βοήθησε το κοινό να σχηματίσει μία εικόνα και να κατανοήσει λίγο περισσότερο τα σπάνια έργα που παρουσιάστηκαν. Οι μουσικές συνθέσεις που ακούσαμε εκτείνονται χρονικά από τον 17ο μέχρι και τον 21ο αιώνα, δίνοντας μια ηχητική ποικιλοφορμία η οποία βοήθησε και τους λιγότερο εξοικειωμένους με το είδος να παρακολουθήσουν τη ροή των έργων τα οποία απέδωσαν εξαιρετικά η οργανίστα Χριστίνα Αντωνιάδου και ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου διοργανώνεται από την Καθολική Επισκοπή Σύρου και το Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου, με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ μέχρι τώρα

Νωρίτερα την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου για το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ, το οποίο πλέον έχει καθιερωθεί σε εγχώριο επίπεδο. Ιδιαίτερα δυνατή παραμένει η επικοινωνιακή του στρατηγική, με την οργανωτική επιτροπή να είναι πάντα εξωστρεφής και να επιδιώκει την καλύτερη δυνατή προβολή αλλά και συνεργασία με τοπικά και πανελλαδικά μέσα.

Υπενθυμίζουμε ότι αρχής γενομένης από πέρυσι, το ΑΝΩ πραγματοποιεί 4 εκδηλώσεις το χρόνο: την προφεστιβαλική εκδήλωση ΑΝΩ ΠΡΟ τον Ιούνιο, το κεντρικό φεστιβάλ τον Αύγουστο, τη χριστουγεννιάτικη συναυλία το Δεκέμβριο καθώς και μία ανοιξιάτικη συναυλία το Μάρτιο, το ΑΝΩ Έαρ. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 12 συναυλίες εντός του ναού και 1 εκτός, διαλέξεις, ξεναγήσεις και έκθεση φωτογραφίας.

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Άνω, με το κοινό να δηλώνει ικανοποιημένο τόσο από το καλλιτεχνικό όσο και από το οργανωτικό μέρος του Φεστιβάλ, με πρόθεση να επιστρέψει και για τις φετινές εκδηλώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως 4 στους 10 επισκέπτες του νησιού που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως προγραμμάτισαν τις ημέρες των διακοπών τους στη Σύρο με αφορμή το περσινό Φεστιβάλ Άνω. Ταυτόχρονα καταγράφεται μία σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας και της παραμονής των επισκεπτών στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, το οποίο αποτελεί και πρωταρχικό στόχο του Φεστιβάλ.

Περιθώρια βελτίωσης σαφώς και υπάρχουν, με βασική προτεραιότητα την αντιμετώπιση προβλημάτων πρόσβασης για ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους, τον κλιματισμό στο χώρο των συναυλιών και σίγουρα ένα ακόμα πιο πλούσιο, διευρυμένο και θελκτικό πρόγραμμα για το ευρύ κοινό.

Πρόγραμμα 3ου Φεστιβάλ ΑΝΩ 2019

Δευτέρα 19 Αυγούστου
Έργα για εκκλησιαστικό όργανο
Klauss Sonnleitner, (Αυστρία), εκκλησιαστικό όργανο

Τετάρτη 21 Αυγούστου
Εκκλησιαστικό όργανο και κινηματογράφος
Damian Skowronski, (Πολωνία), εκκλησιαστικό όργανο

Πέμπτη 22 Αυγούστου
Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και όμποε
Alois Koch (Ελβετία), εκκλησιαστικό όργανο
Δημήτρης Σιδέρης (Ελλάδα), όμποε

Κυριακή 25 Αυγούστου
Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και άρπα
Ουρανία Γκάσιου (Ελλάδα), εκκλησιαστικό όργανο
Θεόδωρος Ματούλας (Ελλάδα), άρπα

Παρασκευή 23 Αυγούστου
Ησυχαστήριο “Παναγία της Ελπίδος” Ιεράς Μονής Αδελφών του Ελέους

Ο βωβός κινηματογράφος και το κινηματογραφικό όργανο (theater organ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η συνεισφορά του εκκλησιαστικού οργάνου στο βωβό κινηματογράφο υπό τη μορφή του κινηματογραφικού οργάνου. Ένα όργανο – εξέλιξη του εκκλησιαστικού οργάνου – όπου τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα ηχούσε σε όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες του εξωτερικού.
Δημήτρης Κεραμιδάκης, theater organ

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις πριν από τις συναυλίες υπό την επιμέλεια του μουσικού παραγωγού και συμβούλου προγράμματος του ΑΝΩ Νίκου Κανελλόπουλου, αλλά και οι καθιερωμένες ξεναγήσεις τόσο στο εκκλησιαστικό όργανο αλλά και στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου από τους μικρούς ξεναγούς.

*Το φωτογραφικό υλικό από τη βραδιά ΑΝΩ ΠΡΟ ανήκει στο Νίκο Ραγκούση, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ!

Ελένη Λαμπράκη


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist