Ανοίγει η αυλαία του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου “Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη”

29/08/2023

Ανοίγει αύριο Τετάρτη 30 Αυγούστου η αυλαία του 7ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» που θα διαρκέσει από 30 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2023.

Τις εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης θα ανοίξει μια μεγάλη συναυλία της μουσικής σχολής «Εν Χορδαίς και Οργάνοις», η οποία θα παρουσιάσει τη μουσική παράσταση με τίτλο Το πολύτιμο μοίρασμα της μνήμης… «Μάρκος Βαμβακάρης, ο Συριανός» & «Κώστας Παπαδόπουλος, ο θρύλος του τρίχορδου», με τη συμμετοχή στη σκηνή του ίδιου του Κώστα Παπαδόπουλου.

Η συναυλία αυτή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εγκαινίων της ψηφιακής έκθεσης «Μάρκος Βαμβακάρης: Ενθυμήματα-Εμπειρίες», ένα σύγχρονο έργο που υλοποίησε ο Δήμος Σύρου- Ερμούπολης, στην Άνω Σύρο.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ φέτος είναι αφιερωμένο σε δύο εμβληματικές μορφές της λαϊκής μουσικής, τον Γιάννη Παπαϊωάννου και τον Στέλιο Βαμβακάρη.

Στο αφιέρωμα για τον Γιάννη Παπαϊωάννου θα παρουσιαστούν ανέκδοτα τραγούδια του, που τα παιδιά του εμπιστεύθηκαν στο Γρηγόρη Βασίλα και τους συνεργάτες του.

Για τον πρίγκιπα της λαϊκής μας μουσικής, τον Στέλιο Βαμβακάρη, ήρθε η ώρα να παιχτεί η δική του μουσική στη Σύρα από τους συνεργάτες του, όπως το είχαμε υποσχεθεί. Και οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται, είτε εν ζωή είτε μετά από αυτή.

Στο φετινό φεστιβάλ θα συμμετάσχουν δύο τοπικά μουσικά σχήματα, το «Μικρό Μουσικό Σύνολο» και «Οι γαμπροί της Ευτυχίας», αποτελούμενα από έμπειρους και διακεκριμένους μουσικούς που επί σειρά ετών υπηρετούν τη λαϊκή μουσική και συντελούν στην προβολή και διατήρησή της σε τοπικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, το Μουσικό Εργαστήρι έχει ως θέμα τη θέση και το ρόλο του μπουζουκιού σήμερα, ενώ στην Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων συμμετέχουν κορυφαίοι οργανοποιοί που έχουν εισαγάγει νέες μεθόδους, νέα υλικά και εργαλεία στον μαγικό κόσμο της οργανοποιίας προσαρμόζοντάς τη στο σήμερα, χωρίς να ξεφεύγουν από τις παραδοσιακές φόρμες.

Όλες οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στον Ταρσανά, ενώ η Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων θα είναι ανοικτή καθημερινά στην αίθουσα Γ. & Ε. Βάτη και το Μουσικό Εργαστήρι θα διεξαχθεί στην αίθουσα Γ. Ρίτσου του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης.

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ είναι δωρεάν. Για την εξασφάλιση θέσης στις συναυλίες συνιστάται η προσέλευση στο χώρο τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη.

Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στο συνημμένο έντυπο και στη σελίδα μας στο facebook.com/syrosrebetikofestival


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist