Ανοιχτή παρουσίαση: Landing Sensing Moving | Κέντρο χορού και παραστατικών τεχνών Ακροποδητί

05/11/2021

Κυριακή 7 Νοεμβρίου | 10:00 – 13:00
Περιοχή Βαπόρια (οι ακριβείς τοποθεσίες θα ανακοινωθούν σύντομα)

 

Ανοιχτή παρουσίαση της έρευνας που έγινε στο πλαίσιο του Προγράμματος Καλλιτεχνικής Κατοικίας του Κέντρου Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί, κατά την περίοδο, 1-7 Νοεμβρίου, στην περιοχή Βαπόρια της Σύρου. Μέσα από την προσγείωση σε έναν τόπο και τη σχέση της αίσθησης με τη μνήμη, η κίνηση γίνεται το μέσο επανιστόρησης του εαυτού και του τόπου στο παρόν.

Το πρότζεκτ αποτελεί μέρος της διδακτορικής έρευνας με τίτλο “ενδιάμεσος χώρος στην αρχιτεκτονική και την περφόρμανς” (ΕΜΠ, τμήμα αρχιτεκτόνων). Προτείνει μια εφαρμογή της έννοιας του ενδιάμεσου χώρου* στη σωματική πρακτική. Η πρακτική ακολουθεί μια μη γραμμική δημιουργική διαδικασία που βασίζεται στη σωματική εμπειρία του χώρου ως τρόπου του να είμαστε στη στιγμή -being in the moment. Ερευνά νέες χορογραφικές μεθόδους μέσ από τη γνώση που προέρχεται από τις αισθήσεις, από απτικές διαισθητικές και από τη φαντασία, και πληροφορείται από συνειδητά και ασυνείδητα ερεθίσματα. Χρησιμοποιεί αρχές από τις τεχνικές somatics και την άμεση σύνθεση για να γεφυρώσει τον χώρο ανάμεσα σε εξωτερικά και εσωτερικά τοπία και να διαμορφώσει κινητικές αφηγήσεις.

*Ο ενδιάμεσος χώρος αναφέρεται στον χώρο ανάμεσα στα κτίρια, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό, το μέσα και το έξω. Είναι το δυνητικό πεδίο ανάμεσα σε οριοθετημένες επικράτειες, το οποίο μεταβάλλεται διαρκώς, μια κινούμενη περιοχή που αποτελείται από αλληλεπιδράσεις, πολλαπλότητες και τροχιές. Εμφανίζεται ως χώρος αμφισβήτησης και ανατροπής, στον οποίο οι ταυτότητες βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης.

Σύλληψη – έρευνα: Μυρτώ Χαραλάμπους
Περφόρμερς /Συν-ερευνητές/τριες: Χρυσαφένια Βουδούρη, Χαρά Γιαννακοπούλου, Αγγελική Ζαβιτσάνου, Μαριάννα Ζαφειρέλη, Σιμόν Μαλόνε, Έλσα Μοντενέγκρο, Εύα Παρλάνη, Αντιγόνη Χούνδρη, Μαρία Ωρολογά.

Λίγα λόγια για την Μυρτώ Χαραλάμπους:
Είναι ερευνήτρια χορού και θεραπεύτρια του συστήματος Core Energetics. Με σπουδές στο θέατρο, τη σωματική ψυχοθεραπεία και τον κινηματογράφο (Δραματική Σχολή Αρχή, Πολιτισμικές και Κινηματογραφικές Σπουδές παν/μιο Αθηνών, Core Energteics) και εμπειρία στον χορό και τις τεχνικές somatics (Skinner Releasing Technique, Body Mind Centering, Core Awareness, Movement Ritual) την ενδιαφέρει το σώμα ως μέσο διεύρυνσης της αντίληψης. Μέρος της διδακτορικής της έρευνας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τμήμα Αρχιτεκτονικής) έχει παρουσιαστεί στο φεστιβάλ σύγχρονου χορού της Λισαβόνας και στην γκαλερί Keiv στην Αθήνα.

Βρείτε το κέντρο χορού και παραστατικών τεχνών Ακροποδητί στα social media:
Website | Facebook | Instagram | Email


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist