Αντώνης Μιτζέλος – “Της Κοκκώνας το σπίτι” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη | Νέος δίσκος

20/12/2021

Ένα νέο εμβληματικό έργο βασισμένο στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και τη μουσική του Αντώνη Μιτζέλου

Το διήγημα δημοσιεύτηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1893 στην εφημερίδα “Ακρόπολις” και ανήκει στη σειρά των Χριστουγεννιάτικων παιδικών διηγημάτων. Η πρώτη συναυλιακή παρουσίαση του έργου, δόθηκε 126 χρόνια μετά, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019 στο ασφυκτικά γεμάτο θέατρο του Γυμνασίου – Λυκείου Σκιάθου όπου ηχογραφήθηκε ζωντανά και κυκλοφορεί τώρα από το Ogdoo Music Group, τιμώντας και εορτάζοντας την συμπλήρωση 170 χρόνων από΄τη γέννηση (1851) και 110 από το θάνατο (1911) του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Την καλαίσθητη και πλούσια έκδοση κοσμούν τα σκίτσα και η ζωγραφική της Δέσποινας Μιτζέλου. Η παράσταση έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής και έγινε μέσα στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου “Η Σκιάθος των ποιητών”. Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, η βραδιά του Χειμερινού ηλιοστασίου, φωτίστηκε με το συγκλονιστικό λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η μουσική του Αντώνη Μιτζέλου αγκάλιασε και επένδυσε με τέτοιο τρόπο το λόγο του κόσμο καλόγερου της Πεζογραφίας, ώστε η συνύπαρξη των δύο Σκιαθιτών δημιουργών επί σκηνής να μας χαρίζει ένα εντυπωσιακό αντάμωμα του τώρα με το χθές, ένα μουσικό ταξίδι με πυξίδα τον απέριττο και ουσιώδη λόγο του Παπαδιαμάντη. Από αυτή την ένωση λόγου και μουσικής δημιουργήθηκαν νέοι “Σκιάθιοι ήχοι” που προκύπτουν, όπως τότε και τώρα, μέσα από την γαλήνια παρατήρηση του ανθρώπινου και φυσικού τοπίου, με τρόπο λόγιο και λαϊκό μαζί. Ήχοι γήινοι και ρεμβώδης, φωτεινοί και σκοτεινοί, καρτερικοί και συμπονετικοί, αισθαντικοί και τρυφεροί, βαθύτατα Ελληνικοί άρα και οικουμενικοί.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε μέσω online παραγγελίας στο ogdooshop.gr.

Βρείτε το album «Της Κοκκώνας το σπίτι» σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες εδώ.

Η συναυλία ξεκίνησε κάτω από το φως των κεριών, με κατάνυξη και μέσα σε απόλυτη ησυχία έγινε η δραματοποιημένη ανάγνωση, του υπέροχου Χριστουγεννιάτικου διηγήματος, από την γνωστή ηθοποιό Ασπασία Τζιτζικάκη, η οποία συγκίνησε αλλά και συγκινήθηκε από τη νέα μορφή του έργου. Περιγραφική, αυστηρή, εξέφρασε το διήγημα με τρόπο που του αρμόζει, βγάζοντας όλα τα νοήματα και όλες τις Παπαδιαμαντικές εικόνες στην επιφάνεια με τρόπο αβίαστο και φωτεινό. Η δεξιοτέχνης του σαντουριού Στέλλα Βαλάση εντυπωσίασε με την άρτια τεχνική της και τον συναισθηματικό τρόπο που ερμήνευσε φωνητικά την σύνθεση του Αντώνη Μιτζέλου “Μνημούρια”.

Η δραματοποιημένη ανάγνωση του Παπαδιαμαντικού αριστουργήματος, συνοδεύτηκε από προβολή βίντεο που έγινε ειδικά για την παράσταση και ντύθηκε με την νέα πρωτοπαρουσιαζόμενη μουσική του Αντώνη Μιτζέλου, που συνέθεσε για αυτήν την εορταστική συναυλία, προκαλώντας στο εξαιρετικό κοινό, ρίγη συγκίνησης αλλά και λύτρωσης στο τέλος της συναυλίας. Ο παπαδιαμάντης άλλωστε αφήνει συχνά στο τέλος, των θεσπέσιων ιστοριών του μια γλυκόπικρη γεύση, μια αίσθηση χαρμολύπης.

Το cd άλμπουμ “Της Κοκκώνας το σπίτι” ως ένα νέο, δισυπόστατο πλέον έργο, βρίσκεται ήδη στις προθήκες των δισκοπωλείων και επιλεγμένων βιβλιοπωλείων και κυκλοφορεί σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα από το Ogdoo Music Group σε μια καλαίσθητη και πλούσια έκδοση.

Tracklist:
1) Της Κοκκώνας το σπίτι
2) Δεν ήταν δρόμος
3) Παγκράτης Βασιλεύς του Χειμώνος
4) Από το άλλο μέρος του δρόμου
5) Οικία των Σκαλικατζάρων
6) Μνημούρια
7) Της Κοκκώνας το σπίτι Β
8) Τι εσοφίσθη;
9) Οι μαστόροι
10) Ο Παλούκας
11) Να μια ζυγιά
12) Στον οικίσκον του γέρο Παγούρη
13) Να κι άλλη ζυγιά
14) Μνημούρια Β

Βρείτε τον Αντώνη Μιτζέλο στα social media:
Facebook | InstagramSpotify

 


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist