APEX 2024: GREECE | Δράσεις για τη διαφύλαξη της οπτικοακουστικής κληρονομιάς σε Αθήνα και Σύρο

23/05/2024

APEX 2024: GREECE
Διεθνής Συνεργασία του Προγράμματος MIAP του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) με το Δίκτυο Αρχιπέλαγος για τη διαφύλαξη της οπτικοακουστικής κληρονομιάς

Το Δίκτυο Αρχιπέλαγος συνεργάζεται με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Moving Image Archiving and Preservation (MIAP) του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) για την υλοποίηση του Audiovisual Preservation Exchange (APEX) 2024 στην Ελλάδα. Από τις 22 έως τις 31 Μαΐου, επιλεγμένοι αρχειονόμοι και φοιτητές του MIAP και συμμετέχοντες από την Αθήνα και τη Σύρο θα πραγματοποιήσουν δύο έργα έρευνας, καταλογογράφησης και οργάνωσης της συλλογής ερασιτεχνικών κινηματογραφικών παραγωγών «Των Ανωνύμων» και του τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση».

Πριν από τα κινητά τηλέφωνα και τις ψηφιακές κάμερες, και πολύ πριν από το TikTok, το Instagram και τις selfies, διάφορες μορφές δημιουργίας ερασιτεχνικού οπτικοακουστικού περιεχομένου αποτύπωσαν δεκαετίες της καθημερινής ιστορίας. Οι προσωπικές και οικογενειακές ταινίες απαθανάτισαν φευγαλέες στιγμές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, ενώ η δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο παρείχαν μια πλατφόρμα για τοπικές ειδήσεις, εκδηλώσεις και δημιουργική έκφραση. Οι μπομπίνες, οι κασέτες ήχου και οι κασέτες VHS που θα οργανωθούν και θα ψηφιοποιηθούν κατά τη διάρκεια αυτού του έργου αποτελούν ένα ουσιαστικό και ταυτόχρονα ευαίσθητο αρχείο της τοπικής μνήμης και κουλτούρας.

ΑΘΗΝΑ, 22-25 ΜΑΪΟΥ
Καταλογραφώντας συλλογές ερασιτεχνικών φιλμ με «Των Ανωνύμων – Αρχείο Ερασιτεχνικού Οπτικοακουστικού Υλικού»
Το πρότζεκτ επικεντρώνεται στην καταλογογράφηση του υλικού και στις πολιτικές πρόσβασης της ομάδας «Των Ανωνύμων – Αρχείο Ερασιτεχνικού Οπτικοακουστικού Υλικού». Το αρχείο αυτό, αφιερωμένο στον ελληνικό και διεθνή ερασιτεχνικό φιλμ, διαθέτει μία εκτεταμένη συλλογή από ταινίες Super 8 και 16 χιλ. Οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν για να ορίσουν στρατηγικές για τη βελτίωση των μεθόδων καταλογογράφησης και  προσβασιμότητας.

Ομάδα εργασίας: Kim Tarr, Juliana Principe, Julia Delgadillo, Clara Sanchez, Νίκο Μητρογιαννόπουλο και Ορφέα Αναστασιάδη.

ΣΥΡΟΣ, 22-31 ΜΑΪΟΥ
Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση της δημόσιας τηλεόρασης με την Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση
Το πρότζεκτ εστιάζει στη μερική ψηφιοποίηση και διαχείριση αποθήκευσης του οπτικοακουστικού αρχείου του «Αιγαίο Ραδιοτηλεόρασης», ενός δημόσιου ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού με έδρα τον ιστορικό οικισμό της Άνω Σύρου. Ο σταθμός, που ιδρύθηκε το 1988, διαθέτει αρχείο από χιλιάδες τοπικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, παρέχοντας πληροφορίες για τα νέα, την τοπική κουλτούρα και άλλα σημαντικά γεγονότα στη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Ομάδα εργασίας: Shahed Dowlatshahi, Mona Jimenez, Charlie Norbury, Matt Yang, Neil Brydon, Syrina Nuemah, Fin Hatfield, Πέτρο Φρέρη, Ξένη Κοττάκη και Θοδωρή Πανάγο.

Δημόσιο Πρόγραμμα
Στη Σύρο, για την τελική φάση του APEX 2024, η ομάδα εργασίας της Αθήνας ενώνεται με την ομάδα της Σύρου για μια σειρά εκδηλώσεων ανοιχτών στο κοινό, που περιλαμβάνουν ένα εργαστήριο και μία προβολή.

ΚΥΡ 26 ΜΑΪΟΥ, 11:00-13.00, Πνευματικό Κέντρο Άνω Σύρου
«Διατήρηση μαγνητικών μέσων»
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Συμμετέχοντες: έως 12 άτομα

Αυτό το εργαστήριο, που θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του σταθμού Αιγαίο Ραδιοτηλεόρασης, αποτελεί μια εισαγωγή στο έργο του APEX 2024: Greece. Περιλαμβάνει επισκόπηση των τεχνικών ψηφιοποίησης και οργάνωσης μαγνητικών μέσων (VHS) του αρχείου του σταθμού.

Εάν ενδιαφέρεστε, δηλώστε συμμετοχή μέχρι την Τετάρτη 22 Μαΐου συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής εδώ. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά. Οι εγγραφές θα γίνουν δεκτές με σειρά προτεραιότητας.

ΠΑΡ 31 ΜΑΪΟΥ, 18:00, Αίθουσα Γ. Ρίτσου, Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης
«Διαφυλάσσοντας το οπτικοακουστικό αρχείο του σταθμού Αιγαίο Ραδιοτηλεόρασης»
Η παρουσίαση και η προβολή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου

Τιμώντας την ιστορία του τηλεοπτικού προγράμματος του σταθμού Αιγαίο Ραδιοτηλεόρασης, στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της καταλογογράφησης και της ψηφιοποίησης του VHS αρχείου του σταθμού, τα οποία ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια του APEX 2024: Greece. Επίσης, θα προβληθούν επιλεγμένες τηλεοπτικές εκπομπές από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, συμπεριλαμβανομένων εκδηλώσεων και ειδήσεων της τοπικής κοινότητας.

Μπορείτε να κάνετε προκράτηση συμπληρώνοντας τη φόρμα εδώ ή να εγγραφείτε από κοντά την ημέρα της εκδήλωσης.

 

Το APEX επιδιώκει να δημιουργεί μακροχρόνιες συνεργασίες, να ενεργοποιεί την τοπική γνώση, να παρέχει πόρους και να διευκολύνει τη δικτύωση που καθιστούν τα έργα της βιώσιμα μακροπρόθεσμα. Για τον σκοπό αυτό, και οι δύο ομάδες στοχεύουν στην ενίσχυση των τοπικών δεξιοτήτων που σχετίζονται με αυτές τις δραστηριότητες τόσο στην Αθήνα όσο και στη Σύρο, καθώς και στην ευαισθητοποίηση γύρω από τον κίνδυνο της εξαφάνισης του ερασιτεχνικού φιλμ και της περιφερειακής δημόσιας οπτικοακουστικής κληρονομιάς. Το ψηφιοποιημένα υλικό που θα προκύψει από τα εργαστήρια θα διαφυλαχθεί στο ψηφιακό αποθετήριο του Δικτύου Αρχιπέλαγος και αντίγραφο του θα δοθεί σε όλους τους τοπικούς συνεργάτες.

Το APEX 2024: Greece υλοποιείται με την υποστήριξη των ακόλουθων: NYU Tisch MIAP, NYU Martin Scorsese Department of Cinema Studies, AVP, California Revealed, Elías Querejeta Zine Eskola, Ραδιοτηλεόραση «Αιγαίο», Των Ανωνύμων – Αρχείο Ερασιτεχνικού Οπτικοακουστικού Υλικού, και τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης.

Ετικέτες

Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist