ΑΡΩΓΗ – Εβδομάδα Δράσεων Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης

04/04/2022

Εβδομάδα Δράσεων Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης  από το Σωματείο Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Νομού Κυκλάδων “ΑΡΩΓΗ”

Παρασκευή 8 – 15 Απριλίου 2022

Κεντρικό άξονα των δράσεων, αποτελεί η Εκπαίδευση Μελών της Αρωγής με τίτλο:

“ΛΕΥΚΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ – Οδηγεί τα Βήματά μας” : Μαθαίνω να κινούμαι * Μαθαίνεις να με προσέχεις!

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τα μέλη της Αρωγής, θα εκπαιδευτούν στην Κινητικότητα, στον Προσανατολισμό και στις Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης, από δυο Εκπαιδεύτριες που θα μεταβούν ειδικά για το σκοπό αυτό, από τη Θεσσαλονίκη στη Σύρο.

Είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί πως μετά από δύο χρόνια εντατικής προσπάθειας που κατεβλήθη, θα βρεθούν στη Σύρο, οι δύο από τις συνολικά οκτώ Εκπαιδεύτριες που διαθέτει η χώρα μας και οι οποίες καλούνται να ανταποκριθούν στις αμέτρητες, κυριολεκτικά ανάγκες σε όλη την επικράτεια για εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία όρασης.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τη σπουδαιότητα αυτής της συγκυρίας, η ΑΡΩΓΗ, επιθυμεί ταυτόχρονα να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σχετικά με την οπτική αναπηρία και το πως κάθε ένας από εμάς, αξιοποιώντας την κοινωνική του θέση και την επαγγελματική του δραστηριότητα, μπορεί να συμβάλει με συνέπεια, γνώση και σεβασμό, στη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων με οπτική αναπηρία.

 

AFISSA_AROGH

Αναλυτικά το Πρόγραμμα Δράσεων:

Παρασκευή, 8 Απριλίου

Άφιξη των εκπαιδευτριών κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης. Η κα. Λεία Αβραάμ και η κα. Φωτεινή Μπαξεβάνου, με την ευγενική υποστήριξη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και της ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ, σε μια λιτή εκδήλωση υποδοχής, συναντιούνται και γνωρίζονται με τα μέλη της Αρωγής, συντονίζοντας μεταξύ άλλων το πρόγραμμα εκπαίδευσης στη χρήση του λευκού μπαστουνιού.

 

Σάββατο, 9 Απριλίου και Ώρα 15:00- 17:00

Ενημερωτική ημερίδα για την Oπτική Αναπηρία και τον Προσβάσιμο Τουρισμό στο Επιμελητήριο Κυκλάδων. Στην ημερίδα, με κεντρικές ομιλήτριες, μεταξύ άλλων σημαντικών ομιλητών, τις δυο εκπαιδεύτριες, θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές και σωστές επιλογές προκειμένου οι Επαγγελματίες του Τουρισμού να ενημερωθούν για τον τρόπο που μπορούν να κάνουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία όρασης. Επίσης θα υπάρξει ενημέρωση εκ μέρους θεσμικών εκπροσώπων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης σχετικά με τα έργα υποδομής που αφορούν στον Προσβάσιμο Τουρισμό, έναν από τους δυναμικά αναπτυσσόμενους πυλώνες της ταυτότητας των νησιών μας.

 

Κυριακή, 10 Απριλίου και Ώρα 10:00 – 13:00

Εκπαίδευση Εθελοντών Συνοδών σε Τεχνικές Συνοδείας και Βιωματική Δράση στην Κεντρική Πλατεία της Ερμούπολης. Εθελοντές Συνοδοί που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για εκπαίδευση, θα συμμετέχουν ενεργά στη δράση, εμπλουτίζοντας με τη συμμετοχή τους, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντών Συνοδών “Discover By Cane” , που ως κύριο στόχο του έχει την ανεξάρτητη ταξιδιωτική εμπειρία για τα άτομα με οπτική αναπηρία.

Δευτέρα 11 Απριλίου και Ώρα 17:00

Επίσκεψη των μελών της Αρωγής, στο Μουσείο Γραφής στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου- Ερμούπολης και συμμετοχή στην εκδήλωση με τίτλο: “Η Διαχρονικότητα της Γραφής ως Μέσο Επικοινωνίας”. Ο δωρητής εκθεμάτων και συλλέκτης κ. Μιχαήλ Καϊρης, θα μεταβεί από την Αθήνα στη Σύρο, ειδικά για το σκοπό αυτό, προκειμένου να επιμεληθεί προσωπικά της ξενάγησης στην εκδήλωση. Παράλληλα, οι εθελοντές συνοδοί, θα εφαρμόσουν τις τεχνικές συνοδείας στις οποίες θα έχουν εκπαιδευτεί την προηγούμενη ημέρα.

 

Τρίτη, 12 Απριλίου

Ενημερωτική και Εκπαιδευτική Δράση στο 4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μαθητών και μαθητριών, οι οποίοι/οποίες, αποτελούν τους αυριανούς ενήλικες. Οι εκπαιδεύτριες κυρίες Αβραάμ και Μπαξεβάνου, μαζί με την κα. Αβρά Μαρία- Ωραιοζίλη, Πρωταθλήτρια Ελλάδος και κάτοχο Πανελληνίου ρεκόρ στη Δισκοβολία Γυναικών, στην Κατηγορία F12, θα ενημερώσουν τα παιδιά με βιωματικό τρόπο για την οπτική αναπηρία και θα τους μιλήσουν για την αξία του αθλητισμού στη ζωή ενός ατόμου με οπτική αναπηρία.

 

Τετάρτη 13 Απριλίου

Ενημερωτική και Εκπαιδευτική Δράση στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Εκπρόσωποι του Νοσηλευτικού και Διοικητικού προσωπικού, θα εκπαιδευτούν στις σωστές τεχνικές συνοδείας σε άτομα με οπτική αναπηρία. Με την πολύτιμη στήριξη και συνεργασία του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου κ. Μιχάλη Ζουλουφού, θα πραγματοποιηθεί επίσης ξενάγηση των δυο Εκπαιδευτριών προκειμένου να γίνει υπόδειξη των σωστών διαδρομών, ώστε “πιλοτικά” να τοποθετηθούν Οδηγοί Όδευσης για άτομα με οπτική αναπηρία, όπως επίσης και να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προσβασιμότητα στους χώρους του νοσοκομείου για τα μέλη της Αρωγής και κάθε άνθρωπο με αναπηρία όρασης που προσέρχεται στο Νοσοκομείο από τα νησιά των Κυκλάδων μας.

 

Παρασκευή, 15 Απριλίου

Ολοκλήρωση του Προγράμματος με Ενημερωτική και Εκπαιδευτική Δράση στο 1o Πειραματικό Γυμνάσιο Ερμούπολης, συμμετέχοντας στις δράσεις του σχολείου για την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου, μεταξύ άλλων, θα μάθουν για το Goalball, το αναγνωρισμένο άθλημα των Παραολυμπιακών Αγώνων, το οποίο είναι σχεδιασμένο για τα άτομα με οπτική αναπηρία και θα ενημερωθούν για την ευρύτερη αξία του αθλητισμού στην ζωή ενός ατόμου με οπτική αναπηρία, από την Πρωταθλήτρια Δισκοβολίας κα. Αβρά Μαρία – Ωραιοζήλη.

 

Οι Δράσεις πραγματοποιούνται σε Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με την πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, όπως επίσης και τη σημαντική Αρωγή των Φορέων: “ΑΙΓΕΑΣ”, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου, ΚΕΑΤ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, ΕΛΣΕΤ – Ελληνικός Σύνδεσμος Ετικετοποιών και NIKOLAOU Prepress Flexoplates.

*Καθ’ όλη την διάρκεια των δράσεων, θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και πρωτόκολλα υγείας που θα ισχύουν λόγω πανδημίας.

Χορηγός επικοινωνίας Empneusi 107 FM


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist