Μαθαίνουμε Παίζοντας και Παίζουμε Αγγίζοντας … και το Καλοκαίρι!

05/07/2022

Η ΑΡΩΓΗ σε εξαιρετική συνεργασία με τη συριανή εταιρεία
“Fabrika_creative_workshop”, εμπνέεται, δημιουργεί και κατασκευάζει
Επιτραπέζια Παιχνίδια, Χρηστικές και Ειδικές Κατασκευές
για μαθητές και άτομα με οπτική αναπηρία.

Η ομάδα της ΑΡΩΓΗΣ δε σταματά να σκέφτεται και να οραματίζεται καθετί που μπορεί να προσφέρει χαρά, αναψυχή και χαμόγελα! Μέσα από τις Δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, έχουν έρθει κοντά στην ΑΡΩΓΗ, άνθρωποι με δημιουργική σκέψη και έντονη τη διάθεση προσφοράς.

Δύο από αυτούς τους ανθρώπους, είναι ο Μιχάλης Γεδεών και η Δέσποινα Κοντού, εμπνευστές και ιδιοκτήτες του συριανού “Fabrika_creative_workshop”, το «δημιουργικό εργαστήρι» που αποτελεί τον πυρήνα της ΑΡΩΓΗΣ, στον τομέα των ειδικών κατασκευών και της δημιουργίας παιχνιδιών. Ο Μιχάλης & η Δέσποινα, με ουσιαστικό ενδιαφέρον, αγάπη και με ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά, έχουν δημιουργήσει μια σειρά προτάσεων τις οποίες με πολλή χαρά είναι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσει η ΑΡΩΓΗ, ευχαριστώντας θερμά τους πολύτιμους συνεργάτες και συνοδοιπόρους.

Αρχικά, δημιουργήθηκε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, προκειμένου οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση να αντιληφθούν το σύστημα γραφής Braille στο οποίο εκπαιδεύονται τα άτομα με οπτική αναπηρία και κυρίως τα μικρά παιδιά. Το συγκεκριμένο παιχνίδι αποτελείται από μια ξύλινη επιφάνεια, μεγέθους όσο μια σελίδα Α4 , διάτρητη στο σχηματισμό το εξάστιγμου , ώστε σε κάθε θέση ανάλογα με το γράμμα που επιθυμούμε να σχηματίσουμε να τοποθετούνται οι γυάλινες μπίλιες, που «κρύβονται» μέσα σε ένα υφασμάτινο πουγκί μαζί με τους πολύχρωμους ξύλινους κύβους, οι οποίοι στην κάθε τους πλευρά έχουν σχηματισμένα τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου.

Οι μαθητές μπορούν να εντοπίζουν εύκολα και διαδραστικά το γράμμα που θέλουν καθώς υπάρχει το αντίστοιχο γράμμα της γραφής των βλεπόντων. Στις εκπαιδευτικές και ενημερωτικού χαρακτήρα επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα στα σχολεία η ομάδα της ΑΡΩΓΗΣ, το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει πραγματικά ενθουσιάσει τους μαθητές.

Τη συνέχεια των ειδικών κατασκευών, διαδέχτηκε η δημιουργία ενός ανάγλυφου χάρακα 10 εκ. με τη γραφή Braille στη μια πλευρά της επιφάνειάς του, προκειμένου να μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν και οι μαθητές με οπτική αναπηρία. Τα ξύλινα χαρακάκια κατασκευάστηκαν από τη FABRIKA σε ποικιλία χρωμάτων, πορτοκαλί, πράσινο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, με ανάγλυφες γραμμές ανά εκατοστό, σε συνδυασμό με την αρίθμηση στο σύστημα γραφής braille, από την μια πλευρά και από την άλλη όπως τον γνωρίζουμε, φέροντας στην πίσω όψη του το λογότυπο της ΑΡΩΓΗΣ.

Το συγκεκριμένο μικρό χαρακάκι, σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα έρευνα που έχει κάνει η ομάδα της Αρωγής, δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, γεγονός που σημαίνει πως οι μαθητές με οπτική αναπηρία στερούνται ένα αυτονόητο χρηστικό αντικείμενο, το οποίο χρησιμοποιούν όλα τα παιδιά, στο μάθημα της αριθμητικής και της γεωμετρίας.

Πρόθεση της ΑΡΩΓΗΣ, είναι να αναλάβει πρωτοβουλία το συντομότερο δυνατό, μέσα από μια εκπαιδευτική δράση προσφοράς, η οποία θα καλύψει τις ανάγκες αυτές, προμηθεύοντας σχολεία και μαθητές με κάτι τόσο απλό, τόσο χρηστικό αλλά και τελικά τόσο δυσεύρετο! Στην εν λόγω πρωτοβουλία, σας προσκαλούμε να γίνεται αρωγοί της ΑΡΩΓΗΣ ώστε όλοι μαζί να καταφέρουμε αυτό τον όμορφο στόχο!

Η δημιουργικότητα και η φαντασία δεν σταματούν, καθώς η εξαιρετική αυτή συνεργασία, έφερε ως αποτέλεσμα μια ακόμη πρόταση. Τη δημιουργία της απτικής σκακιέρας, μιας ειδικής κατασκευής για όλους τους σκακιστές με οπτική αναπηρία αλλά και για τους βλέποντες σκακιστές, οι οποίοι αναζητούν μια διαφορετική εμπειρία σκακιστικής αναμέτρησης!

Και δεν σταματάμε εδώ! Έχουμε επίσης δημιουργήσει επιτραπέζιο παιχνίδι με την ανάγλυφη τρίλιζα, ώστε να μπορεί κάθε παιδί αλλά και κάθε ενήλικας, να παίξει και να χαρεί, με τα μάτια κλειστά! Αξίζει να το δοκιμάσετε! Θα θυμηθούμε όλοι μαζί τους μαυροπίνακες και την κιμωλία στα μαθητικά μας χρόνια! Μια ξύλινη πολύχρωμη ανάγλυφη τρίλιζα που θα σας εντυπωσιάσει!

Η Παρουσίαση των δημιουργικών κατασκευαστικών προτάσεων, ολοκληρώνεται με την ειδική μαρμάρινη κατασκευή που δημιουργήθηκε και προσφέρθηκε ως αναμνηστικό δώρο, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας των Εκπαιδευτικών και Ενημερωτικών Δράσεων για την Οπτική Αναπηρία που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο τον περασμένο Απρίλιο. Με κεντρικό μήνυμα τη φράση «Δες το αλλιώς» η μαρμάρινη κατασκευή, μπορεί να είναι ταυτόχρονα εικαστική ως κάθετο επιτραπέζιο διακοσμητικό αντικείμενο αλλά και χρηστική ως οριζόντια επιτραπέζια βάση με ειδική εγκοπή –θέση για κινητό τηλέφωνο και με ειδική θέση στήριξης για μολύβι ή πένα, ανάλογα με την επιθυμία του χρήστη.

Στην ΑΡΩΓΗ, έχουμε τη διάθεση να δημιουργήσουμε και άλλες πολλές προτάσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας και μοιραστείτε τις ιδέες σας! Σας προσκαλούμε να δημιουργήσουμε ΜΑΖΙ και άλλες τέτοιου τύπου κατασκευές που δεν υπάρχουν στη χώρα μας. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας και να παραγγείλετε κάποια από τις προτάσεις που σας παρουσιάσαμε. Σας ευχαριστούμε! Ευχές για καλό, χαρούμενο Καλοκαίρι!

Στοιχεία επικοινωνίας με την ΑΡΩΓΗ: e-mail [email protected]
Facebook: ΑΡΩΓΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

 


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist