ΑΡΩΓΗ | Ημερίδα σχετικά με την Οπτική Αναπηρία και τον Προσβάσιμο Τουρισμό

07/04/2022

Ημερίδα σχετικά με την Οπτική Αναπηρία και τον Προσβάσιμο Τουρισμό

Η «ΑΡΩΓΗ» το Σωματείο Ατόμων με Οπτική Αναπηρία Νομού Κυκλάδων, διοργανώνει Ημερίδα με στόχο την όσο το δυνατόν πληρέστερη Ενημέρωση σχετικά με την Οπτική Αναπηρία και τον Προσβάσιμο Τουρισμό, όπως επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο καθένας μας, συνδυάζοντας την επαγγελματική ιδιότητα και δραστηριότητα του και εκφράζοντας ευαισθησία, γνώση και σεβασμό, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής των ανθρώπων με οπτική αναπηρία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Απριλίου 2022, από τις 15:00-17:00 στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη Σύρου και απευθύνεται κυρίως στις επιχειρήσεις των Κυκλάδων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Εστίασης και της Ξενοδοχειακής Φιλοξενίας.

 

Τρόποι Συμμετοχής και Παρακολούθησης

Μεταξύ άλλων θα επισημανθούν οι τρόποι συμπεριφοράς αλλά και οι υπηρεσίες, μέσω των οποίων οι επαγγελματίες των προαναφερθέντων κλάδων, θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, προκειμένου το περιβάλλον και οι υπηρεσίες που προσφέρουν να γίνουν προσβάσιμες σε άτομα με οπτική αναπηρία. Η είσοδος στην Αίθουσα θα είναι ελεύθερη, σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και η δυνατότητα ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να παρακολουθήσει την ημερίδα και διαδικτυακά, με σύνδεση στην ψηφιακή πλατφόρμα

Saturday, Apr 9, 2022 3:00 pm | 3 hours | (UTC+02:00) 
Meeting number: 2740 405 1182
Password: 12345

 

Ομιλητές & Περιεχόμενο Ημερίδας

Κεντρικές ομιλήτριες της ημερίδας θα είναι οι δύο Εκπαιδεύτριες Κινητικότητας – Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης σε άτομα με οπτική αναπηρία, κα. Λεία Αβραάμ και κα. Φωτεινή Μπαξεβάνου, οι οποίες θα αναπτύξουν θέματα όπως : ο προσβάσιμος τουρισμός , το προσβάσιμο αστικό περιβάλλον  σε χώρους πολιτισμού, οι τεχνικές συνοδείας και ο τρόπος συμπεριφοράς απέναντι σε άτομα με οπτική αναπηρία, ενώ μέσα από την προβολή παρουσιάσεων και videos θα δοθούν επιλογές και θα προταθούν συγκεκριμένες λύσεις.

 

AFISSA_AROGH

Επίσης, ως ομιλητές έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν, οι εκπρόσωποι του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης  κ. Μηνάς Αλιφραγκής Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας και ο κ. Παναγιώτης Κουταβάς  Αντιδήμαρχος Τουρισμού, ώστε να γίνει εκτενής αναφορά στα έργα υποδομής που έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν για τη στήριξη και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με οπτική αναπηρία που ζουν στις Κυκλάδες.

Ο προσβάσιμος τουρισμός αποτελεί έναν από τους δυναμικά αναπτυσσόμενους πυλώνες της ταυτότητας των νησιών μας και σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι σε μεγάλο βαθμό έχει δοθεί έμφαση πλέον, στην προσβασιμότητα και στην με σεβασμό συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία. Η ευαισθητοποίηση και η σημαντικότητα της σύμπραξης και της αγαστής συνεργασίας όλων, ώστε μέσα από κάθε δράση να προκύπτει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αποτελεί διαχρονική επιδίωξή και σταθερό στόχο της ΑΡΩΓΗΣ.

Ως ομιλητής θα συμμετάσχει επίσης, ο κ. Βαγγέλης Νομικός, Πληροφορικός, Αρωγό Μέλος της Αρωγής, Τομέα Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ο οποίος θα κάνει αναφορά στη δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας και των QR CODES, ως ένα σύγχρονο τρόπο που μπορούν να αξιοποιήσουν οι επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης προκειμένου να κάνουν «προσβάσιμα» τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Στην ενημερωτική ημερίδα, ως ομιλήτρια θα συμμετέχει και η κα. Στέλα Αναστασάκη, Συν-Ιδρύτρια και υπεύθυνη Έρευνας & Ανάπτυξης της Off Stream, η οποία θα αναπτύξει τις πρακτικές συμπερίληψης ατόμων με οπτική αναπηρία στον πολιτισμό, στην ομιλία της με τίτλο: “Mind’s Eye | Ψηλαφώντας την Τέχνη. Καθώς η επίσκεψη σε έναν χώρο πολιτισμού, όπως για παράδειγμα ένα αρχαιολογικό πάρκο ή ένα μουσείο, αποτελεί συνήθως αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας ενός ταξιδιώτη, στη σύντομη ομιλία της η κα. Αναστασάκη, θα εστιάσει σε πρακτικές που κρίνεται αναγκαίο να εφαρμοστούν σε έναν χώρο πολιτισμού για την ασφαλή πρόσβαση και την ισότιμη συμπερίληψη ατόμων με οπτική αναπηρία σε εκθέματα και συλλογές. Οι εφαρμογές αυτές σχεδιάζονται με γνώμονα τη συμπερίληψη όσο το δυνατόν περισσότερων ομάδων επισκεπτών, απευθύνονται ισότιμα σε όλους και αναπτύσσονται σε τέσσερα επίπεδα: το φυσικό χώρο, τα εκθέματα, το ψηφιακό περιβάλλον και το έντυπο υλικό.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν, ο κ. Γιώργος Λεονταρίτης, Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η κα. Αγγελική Πρίντεζη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Υπηρεσίας-Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου & Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, όπως επίσης και ο κ. Ιωάννης Ρούσσος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

 

Πληροφορίες για την εκδήλωση

Είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί πως μετά από δύο χρόνια εντατικής προσπάθειας που κατεβλήθη θα βρεθούν στη Σύρο, οι δύο από τις συνολικά οκτώ Εκπαιδεύτριες που διαθέτει η χώρα μας και οι οποίες καλούνται να ανταποκριθούν στις αμέτρητες κυριολεκτικά ανάγκες σε όλη την επικράτεια για
εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία όρασης.

H Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δράσεων Κοινωνικής Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης και Εκπαίδευσης, που θα πραγματοποιηθούν στην Ερμούπολη, από την Παρασκευή 8 Απριλίου έως και την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω εβδομάδας, κεντρική εκπαιδευτική δράση, αποτελεί η Εκπαίδευση Μελών της Αρωγής, στην κινητικότητα και την προσβασιμότητα με τη χρήση του Λευκού Μπαστουνιού, με τίτλο: «ΛΕΥΚΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ -Οδηγεί τα βήματά μας * Μαθαίνω να κινούμαι * Μαθαίνεις να με προσέχεις».

Οι Δράσεις πραγματοποιούνται σε Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με την πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, όπως επίσης και τη σημαντική Αρωγή των Φορέων: “ΑΙΓΕΑΣ”, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου, ΚΕΑΤ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, ΕΛΣΕΤ – Ελληνικός Σύνδεσμος Ετικετοποιών και NIKOLAOU Prepress Flexoplates.

Χορηγός Επικοινωνίας: Empneusi107FM


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist