Η Ελένη Γουρνέλου συναντά την Δέσποινα Τομαζάνη

18/12/2019

Αυτή την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στις 19:00, η Ελένη Γουρνέλου συνομιλεί με την ηθοποιό, συγγραφέα, σκηνοθέτιδα και ποιήτρια Δέσποινα Τομαζάνη!

Η Δέσποινα Τομαζάνη γεννήθηκε στη Χίο  με καταγωγή από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας και τα Κοτύωρα (Ordou). Σπούδασε θέατρο στη Αθήνα, κινηματογράφο και θέατρο στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, χορό και παντομίμα στην Ακαδημία μπαλέτου της Στοκχόλμης. Έπαιξε στον σουηδικό, ελληνικό και γαλλικό κινηματογράφο, στο ελληνικό και γαλλικό θέατρο. Στο 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μεσογειακών χωρών βραβεύτηκε με το βραβείο ερμηνείας πρώτου γυναικείου ρόλου για την ταινία “L’ ombre de la terre” του Tajeb Louichi.

Στο θέατρο ερμήνευσε μεταξύ άλλων, την “Περσεφόνη” σε σκηνοθεσία Ζακ Λακαριέρ και τη “Φαίδρα” του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία της ίδιας. Έπαιξε στην «Ηλέκτρα» στο Ηρώδειο, στο Τάουν Χωλ της Νέας Υόρκης, στο Τόκιο και αλλού ενώ πρωταγωνίστησε στο έργο “La fiancee de l’ eau” του Ταχάρ μπεν Ζελλούν. Μετέφρασε και έπαιξε το “Χιροσίμα Αγάπη μου” της Μαργκερίτ Ντυράς σε δική της σκηνοθεσία.

Έχει γράψει ποίηση, θέατρο, διήγημα, μυθιστόρημα. Βιβλία της έχουν εκδοθεί, μεταξύ άλλων, από τις εκδόσεις Καστανιώτη:  «Το καφενείο των ψεμάτων» «Φωτιά στο νερό» (1989), «Το αμίλητο νερό» (1997), «Θηλυκό νόμισμα» (2001) ποίηση: «Εξαιτίας του αινίγματος» (2000) κ.α. καθώς και από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη: «Εκποίηση» (2011),  «Εκτός δικτύου» (2013) κ.α. Τα έργα της μεταφράστηκαν στα γαλλικά, γερμανικά, τουρκικά, αγγλικά και ιταλικά. Έγραψε στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” στη στήλη “Πινακωτή – Πινακωτή” και στην “Μακεδονία” στο περιοδικό “Επιλογές”. Είναι ευρύτερα γνωστή από τη συμμετοχή της στο ρόλο της Σοφίας στην ταινία του Νίκου Νικολαϊδη «Γλυκιά Συμμορία» αλλά και από την ταινία «Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη.

 


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist