Διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση για τα αρχαία λατομεία της Πάρου

11/03/2021

Τα αρχαία λατομεία μαρμάρου της Πάρου αποτελούν μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς σε διεθνές επίπεδο. Το θέμα της προστασίας και ανάδειξής τους απασχολεί τους φορείς, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού εδώ και χρόνια. Το Νοέμβριο του 2019, με πρωτοβουλία και συνδιοργάνωση των «Φίλων της Πάρου και Αντιπάρου» πραγματοποιήθηκε στην Πάρο μία ημερίδα που έδωσε μια νέα ώθηση στις διεργασίες για την αποκατάσταση του χώρου, αλλά και την ανάδειξη των αρχαίων λατομείων.

Με τη συγκρότηση μίας Συντονιστικής Επιτροπής από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου το 2020, μερικές σχετικές δράσεις προχωρούν, έστω και με αργούς ρυθμούς, στην περίοδο της πανδημίας. Όμως είναι απαραίτητο όλοι μας να επιτείνουμε τις προσπάθειες, και να διαμορφώσουμε ένα κοινό όραμα, το οποίο θα ασπασθεί η κοινωνία της Πάρου σαν τον τελικό προορισμό, όπως την δημιουργία ενός αρχαιολογικού και πολιτιστικού πάρκου στον αρχαιολογικό χώρο στο Μαράθι και, απώτερα, την επίσημη διεθνή αναγνώριση με την ένταξη στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Αναμφισβήτητα απαιτούνται πολλά και συστηματικά βήματα για να ολοκληρωθεί και ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια. Σε αυτή την πορεία είναι απαραίτητο να αντλήσουμε πληροφορίες και συμβουλές από την εμπειρία φορέων που έχουν χειριστεί με επιτυχία τη δημιουργία και λειτουργία σχετικών πρωτοβουλιών, όπως το σωματείο “ΔΙΑΖΩΜΑ” (αρχαία θέατρα, πολιτιστικές διαδρομές και αρχαιολογικά πάρκα), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Δίκτυο μουσείων, Μουσείο μαρμαροτεχνίας Τήνου) και το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Με αυτόν τον σκοπό, οι «Φίλοι της Πάρου και Αντιπάρου» οργανώνουν μία διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση την Τρίτη 16 Μαρτίου, με τη συμμετοχή του Δήμου Πάρου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist