Διαδρομές στη Μάρπησσα: Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020

23/09/2020

Το σωματείο «Διαδρομές στη Μάρπησσα» συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2020 – “Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση”, 25-27 Σεπτεμβρίου 2020 με τη δημιουργία τριών βίντεο μέσα από τα οποία το κοινό θα ξεναγηθεί ψηφιακά σε τρία ιδιαίτερα κτίσματα της Μάρπησσας της Πάρου.

Πρόκειται για χαρακτηριστικά δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Πάρου, στα οποία αντανακλάται η σοφία του λαϊκού πολιτισμού. Ο ανεμόμυλος του Άγουρου του 19ου αιώνα, αντιπροσωπευτικό δείγμα της προβιομηχανικής εποχής, στέκεται αγέρωχος αποκαλύπτοντας τον χαρακτήρα της αγροτικής κοινωνίας εκείνης της περιόδου στις Κυκλάδες. Η οικία Ασπροπούλου, ένα κτήριο με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον στον πυρήνα του παραδοσιακού οικισμού, μας μεταφέρει μνήμες και ιστορίες από τις αρχές του 17ου αιώνα μέχρι σήμερα. Η οικία Ανουσάκη του 16ου αιώνα, με την αυθεντική κυκλαδίτικη λιτότητα που την χαρακτηρίζει, φιλοξενεί τον τελευταίο αργαλειό του χωριού διατηρώντας ζωντανή την τέχνη της υφαντικής από γενιά σε γενιά.

Στην παραγωγή των βίντεο θα συμμετέχουν κάτοικοι του χωριού, ενώ η προβολή τους θα γίνει διαδοχικά στις 25, 26 & 27 Σεπτεμβρίου στις 11.00 π.μ. μέσα από το κανάλι του φεστιβάλ στο youtube.

Η εθελοντική ομάδα διοργάνωσης του φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» καλεί το κοινό να “περπατήσει” για πρώτη φορά ψηφιακά στη Μάρπησσα μέσα από μια περιήγηση σε αγαπημένα κτήρια του παραδοσιακού οικισμού, που αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ενός τόπου με βαθιές ρίζες στο χρόνο.

www.stimarpissa.gr

https://stimarpissa.gr/eyropaikes-imeres-politistikis-klironomias-2020/

 


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist