Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου “Άνω”

05/07/2017

Φέτος τον Αύγουστο υποδεχόμαστε για πρώτη φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου με τίτλο «ΑΝΩ», ένα φεστιβάλ το οποίο φιλοδοξεί να κερδίσει την αναγνώριση των φίλων της εκκλησιαστικής μουσικής εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, δίνοντας παράλληλα μία επιπλέον πνοή ζωής στο μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου. Αφορμή στάθηκε η γενική ανακαίνιση του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο αλλά κυρίως η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας του ιστορικού εκκλησιαστικού του οργάνου ενώ το 1ο Φεστιβάλ «ΑΝΩ» εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 400 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο του επισκόπου Σύρας Ιωάννη Ανδρέα Κάργα (Βενετία, 11 Νοεμβρίου 1560 – Σύρα, 17 Οκτωβρίου 1617).

Το Φεστιβάλ

Το «ΑΝΩ» – Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου για το 2017 έχει στόχο του να αναδείξει πλήρως τις ηχητικές δυνατότητες του εκκλησιαστικού οργάνου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, αλλά και να προβάλει τις δυνατότητες που έχει τόσο ως σολιστικό όργανο, όσο και ως όργανο συνοδείας άλλων μουσικών οργάνων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του περιλαμβάνει:
Α. Συναυλίες (Διάρκεια 45’), στις 8.00 μ.μ.
Β. Διαλέξεις (Διάρκεια 20’), πριν από κάθε συναυλία στις 7.30 μ.μ., με θέματα:
• Το εκκλησιαστικό όργανο του Αγίου Γεωργίου
• Το εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα
• Η εξέλιξη του εκκλησιαστικού οργάνου ανά τους αιώνες
Γ. Ξεναγήσεις γνωριμίας με το εκκλησιαστικό όργανο (Διάρκεια 60’ ανά ημέρα, κατά την περίοδο διεξαγωγής του Φεστιβάλ)

Προγραμματισμένες συναυλίες:

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017
Ελένη Κεβεντσίδου, εκκλησιαστικό όργανο
Ηλίας Γυφτονικολός, βιολί

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017
Στράτος Γκιουλμπάνογλου, εκκλησιαστικό όργανο
Γιάννης Καϊκης, τρομπόνι

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017
Χρήστος Παρασκευόπουλος, εκκλησιαστικό όργανο
Ιωάννα Βασιλική Κοράκη, μέτζο σοπράνο

Λίγα λόγια για το ναό και το εκκλησιαστικό όργανο

Ο υπάρχων ναός βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της Άνω Σύρου και είναι ο πέμπτος κατά σειρά ο οποίος έχει κτιστεί στην θέση αυτή και είναι αφιερωμένος, όπως και οι προηγούμενοι στον προστάτη του τόπου Άγιο Γεώργιο. Τη σημερινή του μορφή την αποκτά μετά την κατεδάφιση του παλαιού κτηρίου το 1832 και την εκ θεμελίων ανοικοδόμησή του από τον Τήνιο αρχιτέκτονα και εμπειρικό ναοδόμο μαρμαρογλύπτη Χατζησίμο Νικολάου.
Αποτελείται από τον κυρίως ναό, το βαπτιστήριο (παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού), τη Σακρεστία (σκευοφυλάκιο), το κτήριο του Ιστορικού Αρχείου, την αίθουσα φιλοξενίας και το Επισκοπικό παλάτι. Εδώ, φυλάσσεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελπίδος, η οποία έσωσε τον πληθυσμό της Άνω Σύρου από επιδημία χολέρας το 1854. Τα αγάλματα, οι εικόνες και οι τοιχογραφίες του ναού είναι φτιαγμένα από Ιταλούς καλλιτέχνες.

Το εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου κατασκευάστηκε από τον Zeno Fedeli, μέλος διάσημης οικογένειας κατασκευαστών εκκλησιαστικών οργάνων από το Foligno της Ιταλίας, το 1888. Την ίδια χρονιά δωρίθηκε από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ’ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου των Αθηνών, όπου και ανήκε έως το 1951, όταν ο επίσκοπος Γεώργιος Ξενόπουλος φρόντισε και το έφερε στη Σύρο. Είναι το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα.Η επισκευή του πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου πατέρα Πέτρου Στεφάνου, Καθολικού Επίσκοπου Σύρου, Θήρας και Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης, από τον Ιταλό τεχνίτη Saverio Tamburini, της 4ης γενιάς κατασκευαστών του οίκου Tamburini που έχει κατασκευάσει σημαντικά εκκλησιαστικά όργανα σε ολόκληρο τον πλανήτη (Μιλάνο, Βατικανό, Μεξικό, Μεσσήνη, Μπολόνια). Τα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν στις 25 Αυγούστου 2016 στον κατάμεστο Ναό του Αγίου Γεωργίου με πανηγυρική συναυλία του Χρήστου Παρασκευόπουλου.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist