Δημήτρης Βουτσάς – “Βλέμμα στον βυθό”

10/05/2022

ΦΩΤΕΙΝΗ ΛΑΜΠΡΙΔΗ- ΜΙΜΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Βλέμμα στο βυθό

με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΟΥΤΣΑ

Δημήτρης Βουτσάς - "Βλέμμα στον βυθό"

Η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει την έκδοση σε cd του κύκλου τραγουδιών «Βλέμμα στο βυθό», σε στίχους της Φωτεινής Λαμπρίδη, μουσική του Μίμη Νικολόπουλου, με ερμηνευτή τον Δημήτρη Βουτσά.

Η ιδέα της συνεργασίας αυτής, ήταν μια ιδέα του Παρασκευά Καρασούλου. Θέλησε να φέρει σε επαφή για πρώτη φορά τους κόσμους των δύο δημιουργών, ξεπερνώντας αποστάσεις χώρων και τόπων που έως τότε τους κρατούσαν μακριά. O Μίμης Νικολόπουλος ζει και δημιουργεί στην Θεσ/κη, συνθέτει κυρίως ορχηστρική μουσική. Η Φωτεινή Λαμπρίδη βρίσκεται στην Αθήνα και έως σήμερα είχε παρουσιάσει πολλές αλλά αποσπασματικές συμμετοχές σε δίσκους έντεχνων καλλιτεχνών. Έτσι λοιπόν, η συνεργασία τους ήταν ένα στοίχημα που κερδίθηκε στην πορεία και κυκλοφορεί τώρα, αφού η πανδημία που μεσολάβησε, εξάντλησε το χρόνο της εκδοτικής αναμονής μας. Μια πρόγευση του cd δόθηκε πριν την πανδημία, με την κυκλοφορία του single «Φρίντα», ενός τραγουδιού εμπνευσμένου από τη ζωή και την προσωπικότητα της Φρίντας Κάλο.

Στο «Βλέμμα στο βυθό», η Φωτεινή Λαμπρίδη γράφει τραγούδια με το βλέμμα στον βυθό του εαυτού, του άλλου, του έρωτα, της κοινωνίας, μιας εποχής που ψάχνει από την αρχή, στις πιο παράξενες συνθήκες, το «μαζί». Ο Μίμης Νικολόπουλος, νέος συνθέτης που ήδη έχει κάνει αίσθηση στην Β. Ελλάδα χάρη στις ορχηστρικές του συνθέσεις, δημιουργεί προσεγγίζοντας το λόγο της Λαμπρίδη, ένα μουσικό σύμπαν με χαρακτηριστική μελωδικότητα και επιρροές από την πλούσια βαλκανική παράδοση της περιοχής του. Ο Δημήτρης Βουτσάς, ερμηνεύει το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο δημιουργών, με αισθαντικότητα και εσωτερική δύναμη.

Τους στίχους στο τραγούδι “Η πόλη σου” υπογράφει ο Γιάννης Βασιλόπουλος. Τον γνωρίσαμε στην 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου και την «Τρίτη έξοδο» και παραμένει ο νεότερος έλληνας στιχουργός. Η παρουσία του στο δίσκο σφραγίζει με ένα επιπλέον στοιχείο τη σύνδεση της έκδοσης με την 4η Ακρόαση.

Βιογραφικά

Φωτεινή Λαμπρίδη
Εκτός από την σταθερή συνεργασία της από το 1998 με τον Σωκράτη Μάλαμα, έχει συνεργαστεί με τους συνθέτες: Χρήστο Νικολόπουλο, Χρήστο Θηβαίο, Παναγιώτη Καλατζόπουλο, Παύλο Παυλίδη, Πέτρο Δουρδουμπάκη, Λάκη Χανιώτη, Τάκη Μπουρμά, Γιώργο Καζαντζή, Κώστα Λαμπρίδη, Νίκο Ζουρνή κ.α. Τραγούδια της έχουν ερμηνεύσει μεταξύ άλλων οι: Χ. Αλεξίου, Μ. Κανά, Ν. Μποφίλιου, Ρ. Αντωνοπούλου, Μ. Σάττι, Λ. Καλημέρη, Aφ. Μάνου κ.α.

Μίμης Νικολόπουλος
Από το 2013 δραστηριοποιείται στη σύνθεση μουσικής για θεατρικά έργα, ταινίες μικρού μήκους, ενώ το 2017 κυκλοφόρησε τον πρώτο ορχηστρικό δίσκο του με τίτλο “Deviation”. Έχει συνεργαστεί με τον, διεθνούς φήμης σολίστα του πιάνου, Παναγιώτη Τροχόπουλο και με τον Αμερικανό πιανίστα Carlos Márquez. To 2014, η μουσική του επιλέχθηκε για τη νέα διαφημιστική καμπάνια της μπύρας Sol στην Ισπανία, που σκηνοθέτησε ο Jorge Dorado.

Δημήτρης Βουτσάς
Διακρίθηκε στην 4η ΑΚΡΟΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΑΡΚΤΟΥ, το 2013. Έχει δισκογραφήσει πρωτότυπα τραγούδια νέων δημιουργών της 4ης ακρόασης, Κώστα Τζάνου (2014) και Σπύρου Παρασκευάκου (2017). Το 2016 συμμετείχε στον παιδικό δίσκο ‘ΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΧΑΛΑΣΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ’ σε μουσική Γιώργου Ανδρέου και στίχους Παρασκευά Καρασούλου και Γιάννη Βασιλόπουλου. Το 2018 συμμετείχε στον δίσκο ‘Vertigo’, σε έναν κύκλο τραγουδιών σε μορφή σουίτας, βασισμένο στην ποίηση του Gustavo Adolfo Bequer σε μουσική του Νίκου Χατζηελευθερίου. Το cd «Βλέμμα στο βυθό» είναι η πρώτη προσωπική του δισκογραφική εργασία.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist