Ο Δήμος Αβδελιώδης στην εκπομπή «Συναντήσεις»

19/12/2018

Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, στις 19.00, καλεσμένος της Ελένης Γουρνέλου, ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και παραγωγός Δήμος Αβδελιώδης.

Ο Δήμος Αβδελιώδης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και πιο εμπνευσμένους Έλληνες δημιουργούς του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στη Χίο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Γ. Θεοδοσιάδη. Διετέλεσε για πολλά χρόνια καλλιτεχνικός Διευθυντής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου. Δίδαξε αφήγηση και λογική των συνδέσεων για τον κινηματογράφο και το θέατρο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, 1993- 1997.

Έχει βραβευτεί με το Βραβείο GOVI στη Γένοβα το 2001 για την ανάδειξη της μορφής ιδιαίτερων γλωσσικών διαλέκτων και πολιτισμικών στοιχείων στο κινηματογράφο του έργο. Η ταινία του “Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων” ψηφίστηκε 2 φορές -το 2007 και τον Νοέμβριο του 2016- από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Ελλάδος, ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου όλων των εποχών.

Στο θέατρο έχει σκηνοθετήσει, μεταξύ άλλων, παραστάσεις όπως «Το Μόνον της Ζωής του Tαξείδιον», «Το Αμάρτημα της Μητρός μου», «Μαράν Αθά», «Βαβυλωνία», «Ερωφίλη», «Το μοιρολόι της Φώκιας», «Η Γυναίκα της Ζάκυθος», «Ελένη» κ.α. Ήταν τιμώμενο πρόσωπο, μαζί με άλλες σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του θεάτρου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου Καΐρου 2010, για «το στίγμα του στο ελληνικό θέατρο και την συμβολή του στην παγκόσμια γλώσσα του θεάτρου, με το ιδιαίτερο σκηνοθετικό του σύμπαν».


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist