Εγκαίνια της έκθεσης «1923-2023 – Το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σύρο»

19/09/2023

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη συμπλήρωση της δημιουργίας του μεγαλύτερου ορφανοτροφείου της Ανατολικής Μεσογείου, θα παρουσιαστεί η έκθεση «1923-2023 – Το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σύρο» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Η έκθεση θα παρουσιάσει την ιστορία της Near East Relief και τη δημιουργία αυτού του μοναδικού πολυπολιτισμικού ζωντανού μνημείου που ιδρύθηκε πριν από έναν αιώνα στην Ερμούπολη.

Το ορφανοτροφείο ιδρύθηκε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που ακολούθησε τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα πρωτότυπα αντικείμενα που βρέθηκαν κάτω από τα ξύλινα πατώματα του ορφανοτροφείου θα παρουσιαστούν στην έκθεση μαζί με πληθώρα αντικειμένων από εκείνη την περίοδο. Έμφαση θα δοθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα και στο πρόγραμμα εργασίας που ήταν αφιερωμένο στην καλλιέργεια των επαγγελματικών δεξιοτήτων που θα προετοίμαζαν τα ορφανά για τη ζωή μετά το ορφανοτροφείο καθώς και για τις σημαντικές προσωπικότητες εκείνης της εποχής.

Τα εγκαίνια της έκθεσης με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία αυτού του ζωντανού πολυπολιτισμικού μνημείου θα λάβουν χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου στις 20.00. Η εθελοντική ομάδα N.E.R.O.S. θα πραγματοποιήσει την έκθεση σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, που γενναιόδωρα παρέχει την  πινακοθήκη Κυκλάδων για τη στέγαση της, και θα διαρκέσει από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί η παράλληλη εκδήλωση στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Ερμούπολης με την προβολή του ντοκιμαντέρ: “They Shall Not Perish: The story of the Near East Relief”. Η προβολή θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα είναι στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συμπαραγωγό και πρώην πρόεδρο της Near East Foundaτιtion Shant Mardirossian και εκλεκτούς καλεσμένους. Παράλληλα με τις εκδηλώσεις θα εκδοθεί και ένας τόμος με θέμα το ορφανοτροφείο της Near East Relief από τις Εκδόσεις «Διπλογραφία» με συμμετοχή από ιστορικούς, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους και άλλους ερευνητές.

Η έκθεση και οι παράλληλες δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με σπουδαίους φορείς και συλλόγους όπως τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, την Near East Foundation, την Near East Relief Historical Society, το Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, το Δίκτυο Αρχιπέλαγος, το Hermoupolis Heritage, την Εστία Πύργου Καλλίστης και τη Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών.

 


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist