Εκδηλώσεις του Θεάτρου Απόλλων | 10 – 18 Μαΐου

08/05/2024

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Ο Αδελφός Μου ο Αμαντέους

 

του Μηνά Βιντιάδη

Ποιος θα μπορούσε να μας γνωρίσει τον Βόλφανγκ Αμαντέους Μότσαρτ καλύτερα από την αδελφή του;
Η Πέμη Ζούνη μεταμορφώνεται σε Νάνερλ Μότσαρτ, στο καινούργιο θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη, με τις σκηνοθετικές οδηγίες της Βάνας Πεφάνη.

«Δεξιοτέχνης, ταλέντο, διάνοια, παιδί θαύμα». Με αυτές τις λέξεις υμνούσαν στη δεκαετία του 1760 ένα μέλος της οικογένειας των Μότσαρτ.
Όχι τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους, αλλά την αδελφή του Νάνερλ Μότσαρτ. Έχει αποδειχτεί ότι πάνω στις δικές της παρτιτούρες έμαθε μουσική ένας από τους κορυφαίους μουσουργούς, τη στιγμή που και η ίδια θεωρούνταν μια από τις καλύτερες πιανίστριες της Ευρώπης. Μαζί όργωσαν ολόκληρη την Ευρώπη και γνώρισαν την αποθέωση ως «παιδιά θαύματα». Μέχρι τη χρονιά που η Νάρνελ έκλεισε τα δεκαοκτώ της χρόνια. Σύμφωνα με τα ήθη της εποχής ήταν πλέον σε ηλικία γάμου. Έτσι αυτή η σπουδαία μουσικός πέρασε στο περιθώριο…

Τα παιδικά τους χρόνια, η ανέλιξη τους, η προσωπική ιστορία της Νάνερλ Μότσαρτ και η σχέση της με τον πατέρα και τον διάσημο αδελφό της, η εξέλιξη βήμα βήμα ενός μύθου, θα παρασταθούν σ’ έναν αρμονικό συνδυασμό Θεάτρου και Μουσικής. Μια ιστορία για τις απραγματοποίητες επιθυμίες, τις αδελφικές σχέσεις, για το «ταλέντο» και την καλλιτεχνική υπεροψία, για τον έρωτα και τη μοναξιά. Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, άγνωστη στο ευρύ κοινό, που αφορά όλους τους ανθρώπους, από την εφηβεία έως την τρίτη ηλικία.

Ώρα Έναρξης: 21:15

Τιμές Εισιτηρίων: 18 ευρώ κανονικό,14 ευρώ φοιτητικό, μαθητικό, ομαδικό άνω των 10 ατόμων

Μια παράσταση με τις υπέροχες μελωδίες του Μότσαρτ να μας χαϊδεύουν την ψυχή…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Μηνάς Βιντιάδης
Σκηνοθεσία-Δραματουργική Επεξεργασία -Φωτισμοί: Βάνα Πεφάνη
Βοηθός Σκηνοθέτις: Ντέπυ Πάγκα
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Πρωτότυπη Μουσική-Ήχοι: Orestis
Κινησιολογία: Κυριάκος Κοσμίδης

Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις: Νταίζη Λεμπέση
Φωτογραφίες: Γιώτα Εφρεμίδου
Hair Design: Κωνσταντίνος Σαββάκης

Με την Πέμη Ζούνη και τον Έλιο- Φοίβο Μπέικο

Στο πιάνο ο Διονύσης Μαλλούχος

Η παράσταση Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ Ο ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Κυριακή 12  Μαΐου  2024

Παγκόσμια Ημέρα της ΜΗΤΕΡΑΣ

 

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε συνδιοργάνωση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας παρουσιάζει την Φωτεινή Μπαξεβάνη στη θεατρική παράσταση “Η Κυρά της Ρω” του Γιάννη Σκαραγκά σε σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα.

Ώρα Έναρξης: 20:00
Είσοδος Ελεύθερη με Δελτίο Ελεύθερης Εισόδου.

Προμήθεια εισιτηρίων ελεύθερης εισόδου ηλεκτρονικά από την ticketservices και το Θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ απο Τετάρτη 8/5.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Μια διαχρονική ιστορία για τις γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο χωρίς μνήμη και χώρο για αυτές.

Με αφορμή τη ζωή της Κυράς της Ρω, της κατά κόσμον Δέσποινας Αχλαδιώτη, ο διεθνώς βραβευμένος συγγραφέας Γιάννης Σκαραγκάς γράφει ένα συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο κείμενο με αφορμή τη γυναίκα που έγινε σύμβολο γενναιότητας, πατριωτισμού και γυναικείας χειραφέτησης.
Ο εμβληματικός μονόλογος “Η Κυρά της Ρω” ξεκίνησε το ταξίδι του στις θεατρικές σκηνές το 2017, “γύρισε” τον κόσμο σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία όπου και αν παρουσιάστηκε προσκαλώντας το κοινό να γνωρίσει τη μοναχική ηρωική ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη.

Η λυρική σκηνοθετική ματιά του Σταύρου Λίτινα και η καθηλωτική ερμηνεία της Φωτεινής Μπαξεβάνη δίνουν εκ νέου σάρκα και οστά στην τρυφερή ιστορία μιας απομονωμένης, αλλά ελεύθερης και ασυμβίβαστης γυναίκας που “κουβαλάει” τα όνειρα και τη φωνή όλων μας και ανεβοκατεβάζει για χρόνια τη σημαία της μνήμης και της ζωής, για να εξιστορήσει τα πάθη των ανθρώπων που αγάπησε, τα λάθη και τις πληγές τους.

Μέσα από την αφήγησή της, η Κυρά της Ρω αποδεικνύει πως η ανθρωπιά δεν είναι υπόθεση των πολλών, αλλά του καθένα μας χωριστά και αποτυπώνει με τρόπο ποιητικό πως ακόμη και μέσα από την σκληρή πραγματικότητα μπορεί κάποιος να οδηγηθεί στην προσωπική λύτρωση.

Η παράσταση ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, Γερμανία και στην Κύπρο σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και αγγίζοντας ένα μεγάλο διεθνές κοινό εκτός από τις ελληνικές κοινότητες. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το πρώτο ελληνικό έργο που έλαβε επίσημη πρόσκληση από το διάσημο Center for the Art of Performance του UCLA στο Λος Άντζελες, όπου και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 2020.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΧΛΑΔΙΩΤΗ (ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ)
Η Δέσποινα Αχλαδιώτη γεννήθηκε το 1890 στο Καστελλόριζο. Από το 1927 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην ακριτική νησίδα Ρω με τον άντρα που ερωτεύτηκε, κι έζησε μόνη της μετά το θάνατο της μητέρας της και του Κώστα. Πρώτη φορά ύψωσε την ελληνική σημαία το 1929 αλλά από την περίοδο της Κατοχής, ως μέλος της Αντίστασης, άρχισε να υψώνει την ελληνική σημαία κάθε μέρα μέχρι και τον θάνατό της. Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη έγινε το σύμβολο μια ηρωικής φυσιογνωμίας.

Τα τραγούδια της παράστασης “Καστελλόριζό μου” & “Ερημοπούλι (για την Κυρά της Ρω)” σε στίχους Γ. Σκαραγκά και μουσική Φ. Μπαξεβάνη τραγουδάει η Βιολέτα Ίκαρη και κυκλοφορούν ψηφιακά από την Walnut Entertainment Greece.
ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ διατίθενται για την καλλιτεχνική εκπαίδευση των παιδιών αλλά και για την καταγραφή και διάσωση ιστοριών και παραδόσεων του νησιού, μέσω του Μουσείου Γρίφων του Καστελλόριζου.
“Καστελλόριζό μου” https://www.youtube.com/watch?v=SUJvhEqXlGg
“Ερημοπούλι (για την Κυρά της Ρω)” https://www.youtube.com/watch?v=xW7pj9gZkHs

Το ομώνυμο βιβλίο «Η Κυρά της Ρω» του Γιάννη Σκαραγκά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική. Εκδόσεις Κριτική
https://kritiki.gr/product/i-kyra-tis-rw/
Instagram: kyratisro_theladyofro
https://www.instagram.com/kyratisro_theladyofro/
Video Trailer – YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=aEKWRVAi4SM
Κείμενο: Γιάννης Σκαραγκάς
Ερμηνεία: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Σκηνοθεσία / Σκηνικά / Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας
Μουσική / Σχεδιασμός ήχου: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Έπαιξαν οι μουσικοί: Φώτης Σιώτας (Βιολί, Βιόλα), Δημήτρης Λάππας (Κιθάρα, Τζουράς), Νίκος Παραουλάκης (Νέι, Πνευστά), Βαγγέλης Καρίπης (Κρουστά)


Τετάρτη 15- Σάββατο 18 Μαΐου 2024

 Η Μικρή μας Πόλη του Θόρντον Ουάιλντερ

Ο Τhornton Wilder, μέσα από το έργο του, ” η μικρή μας πόλη” (Our Town), μας καλεί να αποτιμήσουμε, το ανεκτίμητο και των πιο μικρών συμβάντων της καθημερινής μας ζωής.

Μέσα από τις ελλειπτικές αφηγήσεις, των μικρών, απλών, καθημερινών σκηνών, με έναν ανεπανάληπτο και ποιητικό τρόπο, ο θεατής βλέπει καθαρά, κατανοεί και συνειδητοποιεί, “τον άπειρο χρόνο και χώρο”, του οποίου αποτελεί μέρος…!

Ώρα έναρξης: 21:00
Γενική είσοδος 10€

Προπώληση Εισιτηρίων Ticketservices και Θέατρο Απόλλων

Διοργανωτής: Γιατί Έτσι

Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist