Εκδηλώσεις τριημέρου καθαράς Δευτέρας | Σύρος 2024

12/03/2024

Στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2024, το τριήμερο της
Καθαράς Δευτέρας πρόκειται να  πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

Πρώτη καρναβαλική παρέλαση και τα Ζεϊμπέκια
Παραδοσιακό Συριανό Έθιμο
Καρναβαλικές ομάδες, Άρωμα Παράδοσης
Σάββατο 16/3, Πιάτσα Άνω Σύρου, 19.00’

Φέτος, 16 καρναβαλικές ομάδες από τη Σύρο αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας που επέλεξαν τη Σύρο για να γιορτάσουν την Αποκριά, περίπου 1.500 καρναβαλιστές!
Οι καρναβαλικές ομάδες ξεκινούν από την Καμάρα και ξεχύνονται χορεύοντας και περπατώντας μέχρι την Πλατεία Βαμβακάρη. Και δεν βιάζονται: Δυνατή μουσική, πειράγματα, χειροκροτήματα, σερπαντίνες και κομφετί τους συνοδεύουν σε όλη τη διαδρομή. Όσο κι αν πάει κανείς νωρίτερα για να πιάσει στασίδι στην Πιάτσα, σίγουρα θα μετακινηθεί με τη δύναμη της παρέλασης και σίγουρα θα στριμωχτεί. Όμως, δε θα κακοπεράσει γιατί είναι κι αυτό μέσα στο ξεφάντωμα.
Λίγο πριν, την παρέλαση ανοίγουν τα Ζεϊμπέκια, ένα εθιμικό δρώμενο που πραγματοποιείται στην Άνω Σύρο εδώ και σχεδόν 40 Αποκριές από τους χορευτές του εργαστηρίου.
Αμέσως μετά την παρέλαση, συνήθως το γλέντι συνεχίζεται στα τοπικά καταστήματα ή σε κάποιο ιδιωτικό πάρτι. Ωστόσο, φέτος η μουσική στην Πιάτσα δε θα σταματήσει!
Τη σκυτάλη παίρνει ο DJ Γιώργος Ρούσσος κι ένα πάρτι ξεκινά στην Άνω Σύρο!

Λίγα λόγια για τα Ζεΐμπέκια:
Τα Ζεϊμπέκια ήρθαν από την Μικρά Ασία, ξεκίνησαν στην Σύρο περίπου το 1821 και μάλλον είναι διακωμώδηση ενός παλαιότερου τούρκικου εθίμου. Πρόκειται για έναν τελετουργικό πολεμικό χορό, που εξελίχθηκε στον αστικό ρεμπέτικο χορό που όλοι ξέρουμε. Παραδοσιακά, τον χορεύουν αντρικά ζευγάρια, περίπου 20-40 άτομα, με θεαματικές κινήσεις και εντυπωσιακές φιγούρες, παριστάνοντας τη μεταξύ τους μάχη.
Χορεύουν χασάπικο, χασαποσέρβικο και ζεϊμπέκικο. Θέμα, η απαγωγή της Νύφης, γυναίκας του πρώτου Καπετάνιου. Τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος είναι ο Πρώτος, ο Δεύτερος και ο Τρίτος Καπετάνιος, η Αρχιχανούμισσα ή Νύφη (η γυναίκα του πρώτου καπετάνιου την οποία παίζει ένας άνδρας ντυμένος νύφη), ένας ή δύο Αράπηδες* ο Κυνηγός και φυσικά ένα πλήθος από Ζεϊμπέκια στην υπηρεσία του Καπετάνιου.
Πριν το ξεκίνημα ο πρώτος Καπετάνιος έλεγε: «Διαταγή σας δίνω να προσέξετε καλά όταν πάμε στην Πιάτσα να χορέψετε καλά κι όταν αρχίσει ο χορός τ ’άρματά σας να προσέχετε μη μας γίνει ρεμπελιό». Και το δρώμενο ξεκινά…

*Ο χαρακτηρισμός αναφέρεται λαογραφικά και ουδεμία σχέση έχει με πρόθεση ρατσιστικής κριτικής.

Δεύτερη καρναβαλική παρέλαση
Καρναβαλικές ομάδες
Κυριακή 17/3, ιστορικό κέντρο Ερμούπολης, 16.00’

Εδώ και 13 χρόνια, μια δεύτερη παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων, εμπλουτισμένη με άρματα και φανταχτερές κατασκευές. Μια εντυπωσιακά
χρωματιστή πομπή που πλημμυρίζει την Ερμούπολη. Φέτος, 8 μεγάλα άρματα σπάνε το ρεκόρ!
Καθ’ όλη τη διάρκεια του χάπενινγκ, όπως κάθε χρόνο, ο Γιώργος Ρούσσος και η Μαριάννα Βακονδίου περιγράφουν από μικροφώνου τι συμβαίνει, συνομιλούν με τους θεατές και τους συμμετέχοντες της παρέλασης και, βεβαίως, βγάζουν σέλφι με όλους!
Στον ρόλο του Γεωργίου Σουρή, ο Γιώργος Μιχαλάκης.

Φέτος, για πρώτη φορά, δράσεις μέσα στις δράσεις:
Όσο οι καρναβαλικές ομάδες περιμένουν να ξεκινήσει η παρέλαση, τα παιδιά και όσοι νιώθουν παιδιά προσκαλούνται σε ομαδικά παιχνίδια στον χώρο αναμονής, που συντονίζει η Ανδρονίκη Βασιλειάδη.
Κάπου στα μισά της διαδρομής, και όσο οι καρναβαλικές ομάδες περιμένουν τα άρματά τους για να συνεχιστεί η παρέλαση, ένα εντυπωσιακό δρώμενο θα κρατάει το κέφι ψηλά.
Μετά την καρναβαλική παρέλαση, τα μέλη των ομάδων και οι θεατές είναι προσκεκλημένοι σ’ ένα πανηγυρικό πάρτι προς τιμή των καραναβαλικών ομάδων που είναι αναμφισβήτητα οι πρωταγωνιστές του Συριανού Καρναβαλιού. Τους ρυθμούς κρατάει γρήγορους το μουσικό σχήμα « Popapola », ένα partyband που λένε ότι έχουν βρει τη μυστική συνταγή της διασκέδασης! Παίζουν ζωντανά στην εξέδρα τις μεγαλύτερες επιτυχίες από 70’s, 80’s, 90’s, 00’s, 10’s αλλά και τα πιο πρόσφατα hit.
Και δε θα σταματήσουμε να χορεύουμε!

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!
Δώσε κι εσύ ένα βραβείο! Μπορείς!
Ηλεκτρονική ψηφοφορία καλύτερης καρναβαλικής ομάδας
Σάββατο 16/3  από τις 19:00 έως Κυριακή 17/3 με το πέρας της παρέλασης

Καθιερώνεται φέτος η ηλεκτρονική ψηφοφορία της καλύτερης καρναβαλικής ομάδας.
Της καλύτερης ανάμεσα στις καλύτερες! Επίσης, επανέρχεται το έπαθλο για την καλύτερη ομάδα, με μια νέα μορφή.
Φέτος οι καρναβαλικές ομάδες χρειάζονται ψήφους για την διάκρισή τους και την κατάκτηση του φετινού επάθλου.

Μπείτε στο  www.syros.gr/carnival  ή σκανάρετε το QR CODE που θα βρείτε επίσης στο πρόγραμμα και στις σελίδες των social του Συριανού Καρναβαλιού.

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει το Σάββατο 16/03/2024 στις 19:00 το απόγευμα και θα λήξει την Κυριακή 17/03/2024 μόλις και το τελευταίο πλήρωμα φτάσει στην Πλατεία Μιαούλη.
Εννοείται ότι η ψηφοφορία είναι δωρεάν.
Οι καρναβαλικές ομάδες που θα αναδειχθούν θα προσφέρουν δώρο-επιταγές από τα SUPER MARKETS: ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΡΗΤΙΚΟΣ, ΟΛΑ ΣΕ 1 και ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, σε ευπαθείς ομάδες.

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Κούλουμα στις εξοχές της Σύρου με το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού, εκλεκτά Σαρακοστιανά, χορό και κρασί.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist