Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Πρόσωπα στις Κυκλάδες | Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

03/11/2021

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Πρόσωπα στις Κυκλάδες: Από παιδιά, για παιδιά

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία ενός κύκλου εικαστικών εργαστηρίων για τα παιδιά Β’ Δημοτικού της Τήνου. Σκοπός των εργαστηρίων είναι είναι η δημιουργία μιας έκθεσης έργων τέχνης από παιδιά, για παιδιά στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Θέμα της έκθεσης οι προσωπογραφίες. Τέσσερα από τα πέντε εργαστήρια του προγράμματος, διάρκειας μιάμισης ώρας, θα εστιάζουν στη δημιουργία των έργων τέχνης από τα ίδια τα παιδιά με την αντίστοιχη υποστήριξη εμψυχωτών και τη χρήση αναπτυξιακά κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού, σχεδιασμένου αποκλειστικά για το πρόγραμμα. Το τελευταίο εργαστήριο θα είναι αφιερωμένο στην επιμέλεια της έκθεσής τους. Το πρόγραμμα θα έχει βιωματικό χαρακτήρα και θα “στηρίζεται” στις αρχές της μη τυπικής εκπαίδευσης.

Τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την υλοποίηση των εργαστηρίων θα αναλάβουν οι παιδαγωγοί Γιώργος Μπασινάς και Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου. Μετά το πέρας της έκθεσης ορισμένα έργα από την έκθεση θα “φιλοξενηθούν” από γνωστό πλοίο της γραμμής και έτσι τα ίδια θα “ταξιδέψουν” στα γειτονικά νησιά των Κυκλάδων.

Το πρόγραμμα ξεκινάει από σήμερα Τετάρτη 3 Νοεμβρίου και κάθε Τετάρτη έως και την 1 Δεκεμβρίου 2021 από τις 17:00 έως 19:00 στον φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού. Είσοδος ελέυθερη!

Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων και η επίδειξη δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) πριν την έναρξή τους, είναι υποχρεωτικά.

Πως προέκυψε η ιδέα:
Τα τελευταία χρόνια στο νησί της Τήνου αποτελεί έναν από τους διασημότερους προορισμούς για οικογενειακό τουρισμό. Μάλιστα, φιλοξενεί εκατοντάδες μικρούς επισκέπτες και μικρές επισκέπτριες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά, ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού μειώνεται σταδιακά καθώς αρκετοί νέοι και νέες φεύγουν από το νησί και επιλέγουν αστικά κέντρα ως τον τόπο διαμονής τους. Έτσι, η παρούσα πρόταση έρχεται να συνδυάσει αυτές τις δύο πραγματικότητες: από τη μία να δημιουργήσει θετικές εμπειρίες για τα μόνιμα παιδιά – κατοίκους της Τήνου – ενισχύοντας τον δεσμό τους με τον τόπο διαμονής τους. Από την άλλη, να συνδράμει στην ήδη υπάρχουσα προβολή του τόπου ως φιλικό για τις οικογένειες προορισμό.

Γιατί Κυκλάδες και Πρόσωπα;
Η γεωγραφική θέση του νησιού που το θέλει να είναι ένα από τα κυκλαδονήσια αποτελεί και τη βασικότερη πηγή έμπνευσης για τη δομή της πρότασης: πρόκειται για έναν κύκλο εικαστικών εργαστηρίων με αφετηρία την Τήνο και απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας καλλιτεχνικής έκθεσης από παιδιά, για παιδιά με έδρα το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Μετά το πέρας της έκθεσης, τα έργα των παιδιών θα “ταξιδέψουν” με το πλοίο που εξυπηρετεί τη γραμμή των κυκλάδων και στα γύρω νησιά επιτρέποντας την προώθησή τους σε ένα ακόμη ευρύτερο κοινό.

Αναφορικά με την επιλογή των προσώπων ως θεματική των εικαστικών εργαστηρίων, εδώ πηγή έμπνευσης αποτελούν τα ίδια τα έργα του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού.
Συγκεκριμένα:

α) Η παρουσία των προτομών / πορτρέτων ήδη από την είσοδο του Ιδρύματος, συνοδευόμενα από ένα σύμβολο που ορίζει την ιδιότητα των διαφόρων μορφών, αποτελεί το ένα σκέλος της έμπνευσης και β) το σύμβολο το οποίο χρησιμοποιεί ο Γιαννούλης Χαλεπάς προκειμένου να συνοδεύσει τις μορφές στα έργα του που δεν είναι άλλο από το Γοργόνειο. Με σημείο εκκίνησης την ξενάγηση των παιδιών στη μόνιμή έκθεση μέσω παιχνιδιού, την αναζήτηση – εξερεύνηση του συμβόλου του στα διάφορα έργα του, τα παιδιά, θα κληθούν να πειραματιστούν με δημιουργία δικών τους πορτρέτων και συμβόλων στο εδώ και το τώρα με επιρροές πότε από τον κυκλαδικό, πότε από τον βυζαντινό και άλλοτε από τον μινωικό πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό ως απαραίτητο εργαλείο των συμμετεχόντων στη δράση. Το ίδιο θα υπάρχει διαθέσιμο σύντομα και στο πωλητήριο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού.

Στόχοι – προσδοκώμενα αποτελέσματα:
Για τα παιδιά συμμετέχοντες / συμμετέχουσες:
– Γνωριμία των παιδιών με θέματα Ιστορίας της Τέχνης
– Διερεύνηση της καλλιτεχνικής έκφρασης των παιδιών
– Ενίσχυση κοινωνικών και δημιουργικών δεξιοτήτων των παιδιών μέσα από μορφές μη τυπικής εκπαίδευσης
– Ανάληψη πρωτοβουλιών και ευθυνών από τα ίδια τα παιδιά

Ευρύτεροι στόχοι:
– Προώθηση της ήδη υπάρχουσας προβολής του νησιού ως φιλικού προς τις οικογένειες προορισμού
– Ανάδειξη του ενεργού ρόλου που μπορούν να παίξουν τα παιδιά σε μια κοινωνία με εργαλείο τον πολιτισμό
– Δημιουργία μιας επιπλέον συλλογικής πολιτιστικής πρωτοβουλίας με έδρα την Τήνο και επίκεντρο τα παιδιά της

*Το πρόγραμμα Πρόσωπα στις Κυκλάδες από παιδιά για παιδιά είναι ένα έργο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού σε συνεργασία με την Παπαγιαννοπούλου Φραντζέσκα υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υποστηρικτές του έργου είναι ο Δήμος Τήνου και η ακτοπλοϊκή εταιρεία Fast Ferries. Χορηγοί επικοινωνίας: Tinos Secret & Tinos Today.

 


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist