Εν χορδαίς & οργάνοις – Έναρξη εγγραφών και μαθημάτων

03/10/2023

Έναρξη εγγραφών και μαθημάτων για το σχολικό έτος 2023 – 2024

Η ΣΧΟΛΗ Το ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ {Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή} είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2017 στη Σύρο, την ιδιαίτερη πατρίδα του Μάρκου Βαμβακάρη.  Στεγάζεται σε ένα διώροφο ανακαινισμένο κτήριο του 1830, στο κέντρο της Ερμούπολης, επί της οδού Χίου & Πάρου (εντός αγοράς). Η δημιουργία της Μουσικής Σχολής αποτίει τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Μάρκο Βαμβακάρη. Έχει σκοπό την ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ρεμπέτικης μουσικής, σε ανταπόκριση μιας σκέψης που εξέφρασε ο Σταύρος Ξαρχάκος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Μουσικού Ομίλου Σύρου προς τιμήν του, το καλοκαίρι του 2016.

ΣΤΟΧΟΙ Για την επίτευξη των στόχων του, το ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ διοργανώνει και υλοποιεί σπονδυλωτές δράσεις και μεθόδους διδασκαλίας, προσαρμοσμένες στους αντίστοιχους στόχους του:

  • Τη διάσωση, διαφύλαξη και διάδοση της λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής μέσω της διδασκαλίας των λαϊκών μουσικών οργάνων.
  • Την ανάδειξη και προώθηση του καλλιτεχνικού δυναμικού της τοπικής κοινωνίας  και την προώθηση μουσικών ταλέντων.
  • Τη συμβολή στην αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής του τόπου.
  • Την διοργάνωση και συμμετοχή σε φεστιβάλ, μουσικές συναντήσεις, σεμινάρια, διαγωνισμούς, συναυλίες όχι μόνο στη Σύρο αλλά και σε άλλα μέρη  της χώρας καθώς και του εξωτερικού.

Η Σχολή απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν τη ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική, επιδιώκοντας μέσω αυτής, την ανάδειξη μουσικών ταλέντων, τη μετάδοση αξιών, και γενικά την καλλιέργεια ομαδικού – συλλογικού πνεύματος.

ΜΕΘΟΔΟΣ

Στο ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ, ο σπουδαστής έρχεται πρώτα, για ένα μεγάλο σχετικά χρονικό διάστημα, σε επαφή με το όργανο που θα επιλέξει και αφού ξεκινήσει μια εμπειρική και βιωματική σχέση μαζί του, τότε φτάνει σε σημείο να δεχτεί και την κλασική θεωρητική παιδεία. Στόχος του είναι να φέρει σε επαφή τα νέα παιδιά με το ρεμπέτικο, τη λαϊκή μουσική και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Να τους μυήσει στο εύρος και την πολυπλοκότητα του. Οι μαθητές, αφού εντρυφήσουν στις διάφορες σχολές παιξίματος των οργάνων, ακούγοντας και παίζοντας, κατέχοντας αργότερα και την θεωρητική κατάρτιση, θα κατανοήσουν ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν το λαϊκό τραγούδι ως μουσειακό είδος, αλλά ως ζωντανό οργανισμό που εξελίσσεται. Έτσι οι μαθητές μας, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν τη μουσική μας ένα βήμα παρακάτω. Ο τρόπος αυτός είναι δοκιμασμένος και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

ΤΜΗΜΑΤΑ

Τμήματα Λαϊκών Οργάνων

  • Τρίχορδο Μπουζούκι, Τζουράς, Μπαγλαμάς
  • Λαϊκή Κιθάρα
  • Κόντρα Μπάσο
  • Ακορντεόν
  • Λαϊκό Πιάνο

Τμήμα Μουσικής Προπαιδείας (για μαθητές ηλικίας 5 έως 7 ετών)
Τμήμα Ηχοληψίας – Μουσικής Τεχνολογίας
Τμήμα Προετοιμασίας για Εισαγωγή σε Μουσικά Πανεπιστήμια
Τμήμα Σεμιναρίων
Στούντιο Ηχογραφήσεων
Τμήμα Ζωγραφικής (παιδικό, Εφηβικό, Πανελληνίων)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ Οι εγγραφές για όλα τα τμήματα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά ή στη Σχολή, καθημερινές από τις 16:00 έως τις 20:00.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται ατομικά ή ομαδικά μία ή δύο φορές την εβδομάδα και η παρακολούθηση αυτών από τους μαθητές που σπουδάζουν είναι υποχρεωτική .
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ Το διδακτικό έτος διαρκεί από Οκτώβριο έως Μάιο του επόμενου έτους.

 

Εν Χορδαίς & Οργάνοις
Χίου & Πάρου
Τ.Κ. 84 100
Ερμούπολη, Σύρος
www.enhordais.gr

Τηλ. 2281 0 76516

Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist